Депутат, свързан с аферата "Пешко от Козлодуй", ще става министър

Юлиан Христов 10 септември 2018 в 14:36 21192 7

Депутат, свързан с аферата

Депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова, която беше предложена от премиера Бойко Борисов за министър на регионалното развитие и благоустройството, е индиректно свързана с аферата "Пешко от Козлодуй". Разследване на OFFNews по случая тогава показа, че бившият шеф на охраната в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов, който беше уволнен заради скандален видеоклип, е близък с депутатката Аврамова.

Преди малко повече от година във Фейсбук беше разпространено видео, от което става ясно, че Караджов заплашва полицай с уволнение. Причината - униформеният си "позволил" да санкционира приятел на шефа на охраната на АЕЦ-а за това, че шофира пил. "Ти полицай няма да бъдеш. Бъди сигурен, гарантирам ти, че няма да бъдеш полицай. Поне в това, което аз подписвам... аз подписвам договор", заявява Караджов, имайки предвид, че от него зависят заплатите на униформените, които са ангажирани с охраната на АЕЦ-а. После следват обиди и други закани. 

Както стана ясно, случаят е потулен от прокуратурата. След намесата на премиера Бойко Борисов енергийният министър Теменужка Петкова разпореди Караджов да бъде отстранен от поста си. Малко по-късно обаче съдът го възстанови на работа с мотива, че е уволнен неправомерно.

Същият Пешко Караджов е кум на сестрата на депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова. Фактът беше потвърден официално през юли 2017 г. от шефа на пресцентъра на парламентарната група на партията Никола Николов. Тогава той отхвърли молба за интервю с депутатката по повод скандала с Пешко Караджов, но предложи да бъде посредник между OFFNews и Аврамова. Той първоначално отрече информацията, че Караджов е кум на Аврамова, а след зададен въпрос дали не е кум на сестра ѝ, отговорът беше, че е бил "кум на сватбата на сестра ѝ"

Аврамова е депутат от ГЕРБ от врачанския район. През август 2017 г., в качеството си на член на комисията по енергетика в парламента, тя присъства на церемонията по изграждането на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци в АЕЦ-а.

Аврамова е областен координатор на ГЕРБ във Врачанско, била е председател на Общинския съвет Враца (2011-2013 г.) и заместник-кмет по устройство на територията, общинска собственост, строителство и екология във Враца през  2009-2011 г. Нейната съпартийка Хенриета Георгиева, която сега е общински съветник във Враца, е съпруга на Тодор Георгиев - пряк началник на Пешко Караджов в АЕЦ-а. По неофициална информация тя също работи в АЕЦ-а на ръководна длъжност. 

Понастоящем Петя Аврамова е зам.-председател на комисията по регионална политика в парламента.

На трето място в листата на ГЕРБ за 44 парламент след Аврамова е Найден Найденов - също свързан дълбоко с АЕЦ "Козлодуй". Той е заемал поста директор на дирекция „Реконструкции и модернизации” в АЕЦ „Козлодуй”. През декември 2017 г. името му беше замесено в случай, при който бил заловен да шофира пиян. Ако Аврамова бъде избрана за министър, той би трябвало да заеме мястото ѝ в парламента. След него в листата е стоматологът д-р Ивайло Тодоров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

11.09 2018 в 03:43

Давиде, даже в еврейският запетайките са след, а не преди думите. Тая мода отмина. Не прави повече така.

А иначе - госпожата ми се струва подходяща за министърка на Боко. Интелигентно лице, в моето детство ние вкъщи имахме едно много по-тъпо изглеждащо врабче.
Вярно - умря бързо. Не умеехме да ги гледаме.

6012

4

David Alfandari

10.09 2018 в 19:13

До Hissarion

Всички комуняги са , като оплетени черва . Няма значение от , коя кохорта "партия"са . Цирка , който разиграват със скандалите по между си го гледаме вече 30-тина години и е умело режисиран от бивши ДС кадри . ББ кухото вечно са му виновни шумкарите , а тая курвелия скимти , като ритната кучка по путката . Е нямат край номерата им . Бог високо , цар далеко " не симо мадритския гешефтар" ... Е , ще трябва да хващаме сопите скоро .

6145

3

kokoten

10.09 2018 в 17:51

...тъпа и вредна пАтка...даже по социалистическо време не беше така...герберастите се осраха и очистване няма...

17156

2

aviatora

10.09 2018 в 14:59

Срам, срам, срам

10571

1

Hissarion

10.09 2018 в 14:49

Кой кум, кой сват, за десет години на власт всички мутрогерби са вече роднини. Трудно е да намериш някой съвсем пък не свързан с останалите.