Как наемът на едно хале на БДЖ скочи от 3293 лева на 53 172 лева

Светослав Метанов 15 юни 2018 в 11:15 17779 1

Отдаваното под наем хале е в непосредствена близост до това на българо-хърватския джойнт венчър "БДЖ Кончар", който наскоро поиска да бъде обявен в несъстоятелност.

В сряда в централата на БДЖ се проведе един много любопитен търг за отдаване под наем на жп хале на ул. "Майчина слава" №2 в столицата.

На него сумата на ежемесечното плащане за ползване на обекта скочи... повече от 16 пъти! Наддаването се печели от компания с оферта от 53 172 лева, а досега месечният наем бе едва 3293 лева.

И е логично да се запитаме: Как е възможно това?

Предисторията

За имота, който е в активите "БДЖ-Пътнически превози" на територията на Локомотивно депо София, OFFNews разкри че се ползва от частната компания "ЖП Тракция" ЕООД без за него да е обявявана каквато и да е тръжна процедура.

Още на 23 февруари медията ни отправи запитване до БДЖ, на какво основание е настанена там фирмата, а отговор получихме едва в средата на април по силата на Закона за достъп до обществена информация.

Какво попитахме:

- На какво основание компанията „ЖП Тракция“ ползва хале на Локомотивно депо София - район Подуяне, с адрес ул. Майчина слава 2?

- Имало ли е тръжна процедура за отдаването на имота под наем?

- Има ли право „ЖП Тракция“ да приема за ремонт локомотиви на други оператори в халето в Подуяне освен тези на БДЖ-Пътнически превози?

- Какъв наем плаща ЖП Тракция за това че ползва халето в Подуяне?

А какво ни отговориха:

БДЖ-Пътнически превози са отдали под наем най-хубавото си хале в София на частната компания "ЖП Тракция" без провеждане на търг или конкурс, пише в отговора до OFFNews, подписан от управителя на "Пътнически превози" Пламен Пешаров.

Според предоставената ни информация договорът с частната компания е сключен на 26 май 2016 година за наем на дълготрайни материални активи.

Контрактът е за наемане на ремонтно хале, пневматичо отделение, стая за бригадите на ЕМВ, санитарни помещения и оборудването - електрически мостов кран, подемен винтов крик и технологични опори за поставяне на кошовете на локомотиви.

Решението именно ЖП Тракция да получи една от най-добрите ремонтни жп бази е взето на централно ниво - от Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" на 17 май 2016 г.

"Спазени са вътрешните изисквания за отдаване под наем на недвижими и движими вещи, собственост на "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД", пише в отговора на компанията до OFFNews.

От държавната компания ни обясниха и че към датата на сключване на договора с "ЖП Тракция" не са били приети вътрешни правила за отдаване под наем на недвижими имоти, в това число и за провеждане на открита процедура.

Цената е особено интересна

Наемната цена за имота и оборудването, предоставено на "ЖП Тракция" по силата на двугодишния договор е 3293 лева на месец. Това е колкото, а в много случаи и по-малко, от наема на къща в столичните квартали "Симеоново" и "Драгалевци".

Още по-интересно е, че през първите 9 месеца наемателят не плаща нищо

В отговорите на БДЖ до OFFNews се твърди, че размерът на наема е определен от независим оценител. Оценката обаче идва чак през февруари 2017 г. Това означава, че частната компания е ползвала помещенията без да плаща нищо през първите 9 месеца от сключване на договора, просто защото е липсвало основание.

Тръжната процедура

Срокът на договора с "ЖП Тракция" вече изтече и упражнението нямаше как да бъде повторено, след като разкрихме схемата. Така БДЖ обяви търг за отдаване на технологичната база, на който се явиха не една, не две, а цели 6 компании, които подадоха оферти в запечатани пликове.

А офертите са повече от шокиращи:

Частният русенски жп завод "Експрес Сервиз" е предложил да наеме халето срещу 8440 лева, което е почти тройно повече от досегашната цена. Тази оферта обаче се оказва най-ниска от шестте като останалите впечатляват с щедростта си.

Жп компанията на енергийния бос Христо Ковачки "ТБД Товарни превози", която напоследък е особено активна в търговете на БДЖ, на които се снабди с прилични локомотиви, е дала оферта за наемна цена от 27 008 лева.

Досегашният наемател "ЖП Тракция" ЕООД е предложил вече да плаща 17 302 лева. Втората компания със същия предмет на дейност и същите собственици "ЖП Тракция София" ЕООД пък е била още по-щедра. Дала е предложение за 31 650 лева наем.

Петата и шестата оферти обаче са най-интересни. Изброените по-горе компании присъстват на жп пазара и развиват сериозна дейност, докато другите две са пълна мистерия.

Дружество наречено "Трейд Шипинг" е предложило наем от 45 154 лева. Фирмата е собственост на Стоеслава Ганчева Ланджева.

Най-високата предложена цена обаче е на дружеството "Пропърти Стан", което е еднолична собственост на Станислав Велиянов Захариев. Тази фирма е предложила наем от 53 172 лева.

Според правилата на тръжната процедура в класирането участват първата и втората оферта, а останалите отпадат. Така на първо място е именно "Пропърти Стан", а на второ "Трейд Шипинг".

Според източници на OFFNews, двете оферти са били направлявани от общ център, но дали е така, тепърва ще разберем.

В случай че класираният на първо място участник не подпише договор, то той ще бъде сключен с втората компания. Ако обаче и той откаже, тръжната процедура се прекратява, а "ЖП Тракция" вероятно ще продължи да ползва апетитната ремонтна жп база в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

15.06 2018 в 12:02

Интересно, какво няма да намери прокуратурата, когато се смени правителството. Понеже, дори само в този сайт, гледаме фалита на железницата онлайн, вече и с подтискащи подробности.