Как община Берковица пише обществени поръчки с предизвестен победител

Николаос Цитиридис 08 февруари 2018 в 11:45 9744 2

RCM Patrol

Монтанската община Берковица пусна обществена поръчка за 120 хил. лева, с която иска да си закупи машина за събиране на листа и био отпадъци от улици и алеи. Желанието на общинарите градът им да е чист и подреден е похвално, но техническите параметри на заданието повдигат съмнения дали изборът на машина и изпълнител не е направен предварително.

Поръчката е пусната още в първите работни дни на новата година, а срокът за подаване на документи е 8 февруари 2018-та.

Съдейки по характеристиките, общината търси нисък клас машина за почистване. Такива са например Dulevo 850 и RCM Patrol - имат сходни параметри и вършат еднаква работа. Разликите им са буквално в милиметри, но едната не покрива изискванията, а другата стои перфектно върху документацията на поръчката. За помощ по темата се обърнахме към Борис Велев, който от години е в бранша с почистващите машини. 

От община Берковица са дали следните изисквания за размери на машината:

- Дължина: макс. 3400 мм
- Ширина: макс. 1150 мм
- Височина: макс. 2100 мм

Dulevo 850


RCM Patrol

Dulevo 850 се вписва с размери 3400х1100х2070мм.

RCM Patrol отпада още тук заради 20 сантиметра. Размерите на машината са 2970х1300х1999 мм. Иначе машините имат еднакви дизелови двигатели и вършат еднаква работа, смята Велев. 

Нека отидем на едно от другите изисквания на берковчанските общинари: обем на бункера за отпадъци по документи: 800-1000 литра. Обемът на Dulevo 850 е точно толкова, а на друг модел от същия клас Electra 2.0 - 1500 литра и директно отпада.

Electra 2.0 

Четейки техническите спецификации в обществената поръчка, мислим така: или в Берковица има някой голям спец по почистващи улични машини, или пък някои в общината си е харесал машина, копи-пейстнал е информацията върху документа и е качил поръчката.

Изключително подробните изисквания към диаметъра на завоя и шумовите нива

Ключово в обществената поръчка е желанието на Берковица новата им машина за 120 хил. лева да има и шарнирно завиване, т.е. предницата да бъде на отделна ос от задницата с бункера за отпадъци. Изискване, в което няма особен смисъл, коментираха специалисти пред OFFNews. Именно в тази част от техническата спецификация всички останали отпадат директно и конкуренция няма. 

Обърнахме се за коментар към община Берковица и отговор получихме зам.-кмета на Берковица Ася Велиславова. Публикуваме го с незначителни съкращения: 

Не мога да коментирам Вашите „подозрения“, защото Техническата спецификация е изготвена от специалисти на Общинска администрация-Берковица след анализ на минималните технически изисквания, на които трябва да отговаря машината, за да е максимално ефективна за градската инфраструктура.

Смея да твърдя, че стриктно спазваме изискванията на ЗОП и ППЗОП с цел осигуряване на ефективност при разходването на публичните средства.

Стараем се, спазвайки принципите и разпоредбите на ЗОП и ППЗОП да сме обективни и безпристрастни при избор на изпълнители в процедурите.

Видно от електронната преписка, обществената поръчка е преминала предварителен контрол на Агенцията по обществени поръчки и Становището с №КСИ-233 от 22.12.2017 год. е публикувано под наименование „Осъществен предварителен контрол“.

Предварителният контрол по чл.232, ал.3, т.1 и ал.5 от ЗОП /I етап/ обхваща и проекта на Техническа спецификация. В резултат на този контрол не са направени констатации и препоръки свързани с параметрите описани в Техническата спецификация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

1

мнение от IP

08.02 2018 в 12:11

Отговорът да се чете: "след анализ на минималните технически изисквания," - копи-пейст е, ама нали е машина за листа, значи става..
.."да сме обективни и безпристрастни при избор на изпълнители в процедурите" - не може да мислим за всички възмножни изпълнители. Който има такава машина, печели - въпрос на късмет".
"преминала предварителен контрол" - едни чиновници гледат набързо да няма очевадни неща.