Кой не знае "кръговото" в Русе

МИРОСЛАВ ПЕРСЕНСКИ 17 декември 2016 в 07:00 16665 2

Мястото е познато за всички в града на Дунав. Кръговото движение в центъра на Русе поема 80% от автомобилния трафик, по данни на общината. Затова ремонтът му бе необходим. 8.7 млн. лева по-късно обаче мястото не изглежда обновено, а неприятните изненади стават все повече.

Когато бе обявен за първи път, проектът „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе” звучеше по-впечатляващо дори от името си. (1)

Така трябваше да изглежда по проект.

Беше направена и заявка, че след реконструкцията районът около кръговото движение в центъра на крайдунавския град, за което бяха заделени 8.7 млн. лв., ще се превърне в „любимо място за срещи на младите русенци”. Близо 9 месеца след откриването си най-модерното съоръжение в Русе за последните десетилетия вече се разпада. Пита се: Кой ще плати сметката?

Мащабното начинание предвиждаше:

• реконструкция на кръговото движение в центъра на града, което според публични изказвания на представители на общината поема около 80% от автомобилния трафик;


• подлез за обществен градски транспорт, автомобили и велосипеди и нова улица между квартал „Родина” и центъра – т. нар. пробив Кауфланд;

• изграждане на 14 км велоалеи;

• въвеждане на електронна система за таксуване в градския транспорт;

• оформяне на бус-ленти по бул. „Цар Освободител”;

• изграждане на нови улици и подобряване на трафика в квартал „Чародейка” и др.

Всичко това бе планирано да струва над 30 млн. лв., като само за кръговото движение бяха заделени 8.7 млн. лв. без
ДДС.

Както традицията повелява, процедурите започнаха с юридически спънки, обжалвания и недоразумения. Първите смели прогнози на общината сочат, че строително-ремонтните дейности ще започнат още през лятото на 2013 г. После прогнозите са актуализирани за лятото на 2014 г. или пък пролетта на 2014 г., а след това русенци получават гаранции, че до юли 2015 г. целият проект ще бъде завършен.

Заради обжалвания на обществените поръчки обаче това не се сбъдва, договорът е сключен на 14 април 2014 г., а първата копка е направена чак на 28 ноември 2014 г. С проектирането и реконструкцията се зае Консорциум „Монолитпътконсулт груп”, съставен от „Пътинженеринг“ ООД от Русе, „Монолит“ АД от Хасково, „Инжконсултпроект“ ООД от Варна и „Джи Ти Ер груп“ ЕООД. Предвиждаше се обектът да бъде открит на 19 януари 2016 г. с тържествена церемония в присъствието на регионалния министър Лиляна Павлова. Тя обаче бе отменена в последния момент заради прогноза за неблагоприятно време.
Въпреки саркастичните коментари за причините за отмяната на откриването, неблагоприятната метеорологична прогноза се сбъдва в много по-голяма степен от очакваното. Област Русе преживява една от най-тежките снежни бури от години, много населени места остават откъснати от света в продължение на няколко дни, училища отменят занятия.

ЕКСПРЕСНОТО ОТКРИВАНЕ

„Неофициалното откриване”, с пускане на автомобилния трафик, се състои на 15 декември 2015 г., като строителните работи продължават до последния момент. Предвижда се трафикът да бъде възстановен в 17:00 ч. Поканени са и журналисти, които обаче над 2 часа наблюдават в студа как текат довършителни работи. Около 19:30 ч трафикът е възстановен.
На следващия ден обаче става ясно, че пешеходните подлези съвсем не са готови за каквото и да било откриване. Асансьорите за трудноподвижни хора не работят, а ремонтните дейности продължават поне седмица след това. И докато шофьорите щастливо сноват по новата асфалтова настилка, под тях пешеходците изразяват учудване от крайния резултат. Цялата вътрешна част на пешеходната зона изглежда недовършена и зарязана на етап „груб строеж”. Навсякъде е гол бетон, без оформление, оставен да изсъхне, без дори да бъдат заличени сглобките между плочите. Тук-там се виждат арматура и части от материалите, използвани за основа. За сметка на това шестте подлеза са облицовани с плочки, които изглеждат не съвсем на място на фона на голия бетон.

Липсват и заявените предварително охранителни камери, пейки, малки търговски обекти. Липсват всички предпоставки мястото да се превърне в „любимо място за срещи на младите русенци”, каквато заявка е направена от общинското ръководство при обявяването на проекта.

...И АСФАЛТЪТ ЗАПОЧВА ДА ПРОПАДА

Проблемите със съоръжението започнаха веднага след като времето омекна и снеговете започнаха да се топят. На 2 февруари 2016 г., месец и половина след възстановяването на автомобилния трафик, част от асфалтовата настилка в кръглата част започна да пропада.

Започнаха нови ремонти, които продължиха два дни, и допълнително затрудниха трафика. Започна да пропада и зелената площ между два от подлезите. Официалното обяснение бе, че това се случва заради слягане на почвата поради топене на снеговете, а всички ремонти ще са за сметка на фирмата изпълнител, тъй като текат 5-те години гаранционен срок на обекта.
Вследствие на тези проблеми по бетонната конструкция започнаха да се появяват големи пукнатини, което принуди Община Русе да излезе с официален коментар, че съоръжението е напълно безопасно както за шофьори, така и за пешеходци.

Пукнатините бяха запълнени с бетон, което придаде на подлезите още по-незавършен и запуснат вид.

Месец по-късно започнаха да падат облицовъчните плочи в подлезите, откъдето ежедневно минават стотици русенци. И докато някои побързаха да окачествят инцидента като вандалска проява, специалисти започнаха да коментират, че гоненето на крайни срокове и работата с нискокачествени материали дават своите резултати.

Плочите бяха подменени, след което започнаха да падат и на други места, а хората започнаха да се притесняват за
своята безопасност.

След няколко подобни „кърпежа”, през лятото фирмата изпълнител свали цялата облицовка от подлезите и я изгради наново. (2)  Община Русе отново напомни, че всичкидейности влизат в 5-годишния гаранционен срок и всичко е за сметка на изпълнителя и тя няма да плати нито стотинка. За русенци обяснението е едно – некачествено изпълнение. Хората са убедени, че когато единствено се гонят срокове, за да се вземат парите, след това всичко излиза двойно по-скъпо.

Към края на септември 2016 г. се забелязват някои от по-дребните недостатъци, предимно в пешеходните участъци – кални наслагвания от зле положените зелени площи в кръга, недобро оттичане на дъждовната вода, нови пукнатини по конструкцията. Така започва втората зима на „придобивката“. А когато изтекат петте години гаранция, разходите по ремонтите на ремонта вече ще бъдатизцяло за сметка на данъкоплатците.

1 „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе”, МРРБ, Обяви, https://goo.gl/fOvKvs


2 „Свалиха плочите от почти цяла стена в един от подлезите на кръговото кръсто-
вище в Русе”, Телевизия Кис 13, https://goo.gl/IPcDVi

Този текст е от "Черна книга на правителственото разхищение в България 2016", която се издава от Фондация за свободата "Фридрих Науман" със съдействието на Института за пазарна икономика. Всички публикации в книгата са напълно свободни за препубликуване като идеята е да достигнат до възможно най-широк кръг читатели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови