МВР си затваряло очите за охраната на парламента, където загина служител

Юлиан Христов 25 юли 2018 в 11:35 8833 1

МВР си затваряло очите за охраната на парламента, където загина служител

МВР системно си е затваряло очите за охраната на сградата на Народното събрание, където загина служител на частна охранителна фирма. Това става ясно от отговор на ведомството на запитване на OFFNews.

Инцидентът извади наяве поредица от нарушения на институциите, които би трябвало да извършват контрол. Едното от тях е, че охраната на обекта се е извършвала в нарушение на договора между парламента и фирмата изпълнител на обекта. Според публичната информация договорът между строителя на новата пленарна зала на парламента и ръководството на Народното събрание изисква назначаване на денонощна охрана. Вместо това обаче охранители е имало само нощно време, както твърди собственикът на частното дружество "Дефанс Консулт" ЕООД

Оказва се, че нито МВР, нито парламентът са били наясно с този факт, който би трябвало да е достатъчно основание за прекратяване на договора с охранителната фирма, свързвана със зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова.

Според отменения, а и според новия Закон за частната охранителна дейност (ЗЧОХД), МВР е отговорно за контрола на дейността частните охранителни фирми. От отговора на МВР обаче става ясно, че те на са били уведомени за това, че в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър І" частната фирма е поела охраната на обекта, където се извършват строителни дейности. Според закона задължение е на съответната фирма да уведоми МВР, че е поела обекта, както и да представи определен набор от документация, свързана с дейността ѝ на съответния обект. От отговора на МВР става ясно, че това не е направено, което за ведомството е достатъчно основание да си "измият ръцете".

Това че частната охранителна фирма не е изпълнила задълженията си по закон на практика показва, че МВР не е способно да свърши дейността си по контрол, която му е вменена със същия този закон. Така на практика чиновниците във ведомството са неспособни да изпълнят закона и го нарушават. Получава се абсурдната ситуация, при която МВР твърди, че не знае, че частна охранителна фирма извършва дейност на територията на Народното събрание, докато в същото време т.нар. Партиен дом на жълтите павета е част от списъка с обекти, които МВР охранява (Приложение №1 от ЗМВР). 

Съществува и инструкция, която урежда взаимодействието на МВР и НСО по отношение на обекти "определени като подлежащи на охрана в закон" и според която и НСО, и МВР трябва да си предоставят информация за "присъствието на лица, осъществяващи дейност по Закона за частната охранителна дейност" в тези обекти.

В същото време поредна година МВР отказва да изпълни закона за частната охранителна дейност (и стария, и новия бел. ред.), в който ведомството е задължено да състави регистър на частните охранителни фирми. Този регистър трябва да съдържа пълната информация за дейността на лицензираните охранителни фирми, включително и обектите, които те охраняват, броят на охранителите и под. Това че МВР нарушава закона беше констатирано и от прокуратурата - според зам. главния прокурор Ася Петрова полицията, "като част от изпълнителната власт, сама нарушава законите на страната", но както е видно последствия от това няма и до днес.

Още по-абсурдно - в отговор на поставените въпроси МВР твърди, че няма правомощия да извършва проверки в сградата на парламента през "тъмната част на денонощието", тъй като там има специален режим на достъп. Това на практика означава, че ведомството е неспособно да контролира частна охранителна фирма, което ѝ е вменено по закон. Или с други думи, НСО, с което МВР има инструкция за действие и то при обекти със значение от националната сигурност, не допуска проверяващи нощно време и така възпрепятства изпълнението на служебни задължения.

Поради тази причина от МВР отново удобно бягат от отговорност, като не не дават отговор и на въпроса дали неизпълнението на договора за охрана е основание за прекратяването му.

Отговорът на този въпрос остава без отговор и от страна на Народното събрание, тъй като главният секретар Стефана Караславова предпочете да не отговори на отправени към нея въпроси за това как е извършван контролът по договора. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови