Министерството на културата: Двойната къща я няма, но имотът на Киро Японеца е групова ценност

Министър Банов разреши на бизнесмена да си пристрои хотел, като възстанови две фасади

Юлиана Ончева 29 януари 2019 в 12:08 8471 0

Двойната къща на столичния булевард "Васил Левски" 19, която Кирил Киров, популярен като Киро Японеца, разруши на 29 април 2017 г., е паметник на културата. 

Това става ясно от становище на Министерството на културата, подписано от министър Боил Банов. Несъществуващата вече сграда по-точно е групов паметник на културата, пише МК. Имотът на Киро Японеца попада в обхвата на недвижима културна ценност ("Жилищна зона – "Център" (Ж -2), III част) и изисква съгласуване с Министерството на културата и НИНКН. За това е и становището на Банов. 

Сагата с Двойната къща 

Кирил Киров придобива "Двойната жилищна сграда, бивша на Митови" срещу 680 000 евро, по собствените му думи след събарянето ѝ. През 2014 г. Киров внася в Столична община план за реставрация на сградата, който обаче не е реализиран. След това къщата преживява няколко пожара. 

През 2016 г. Киров подава молба в НИНКН с искане за отмяна на статута за сведение на "Двойната къща". Експертите от института препоръчват събиране на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) към министъра на културата. На 11 ноември същата година съветът взема решение за отмяна на статута за "Двойната къща", което след това е подписано без възражение от министъра на културата  Вежди Рашидов.

Така на 29 април 2017 г., въпреки протестите на граждани, в първия от три почивни дни сградата пада под багерите. 

Бившият министър на културата в кабинета "Орешарски" Петър Стоянович обяви тогава, че представител на инвеститор му е предложил 100 000 лева подкуп, за да бъде съборена емблематичната за София "Двойна къща".

Сега Министерството на културата връща връща статута ѝ, макар че нея вече я няма. И внимание: съгласува технически проект за обект "Пристрояване на съществуваща административна и търговска сграда в УПИ XV- 15, 16, 22 за офиси и хотел, кв. 429, местност център, район Средец. 

Допустимите действия в тази територия от историческия център, според МК, са пристрояване на сградата, промяна на предназначението ѝ и промени в плановите схеми с изискване да не се изменят южната и източната фасада на сградата. 

Тоест Киро Японеца, чрез дружеството "Бул-рент" АД, което притежава офис сградата на бул. Васил Левски 17-19, точно до съборената "Двойна къща", може да си пристрои/построи това, което всъщност показа още през 2017 г.: 

Проектът в становището на МК изглежда така:

OFFNews се обърна към Министерството на културата за коментар. Очакваме да го получим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови