Министерството на културата опроверга себе си, документът му за цените на билетите не бил верен

OFFNews 02 юли 2019 в 22:06 13431 4

Министерството на културата излезе с прессъобщение, с което отговаря на разследването на OFFNews.bg "2400 лв. за билет от София до Венеция, или как си живеят в Министерството на културата" и с което на практика опровергава себе си и документите, които ни предостави.

"Посочените в материала суми са многократно завишени. Допусната е техническа неточност при конвертирането на валутата, като цените в лева са изчислени като цени в евро. Реалните суми, цитирани в публикацията, следва да се разглеждат наполовина. Така например, самолетните билети на експертите не са 2425, 84 лв. и 1700,20 лева, както е посочено, а съответно 1240,31 лв. и 869,30 лв, каквато е тяхната реална стойност." - пише в прессъобщението на Министерството на културата. 

По този начин обаче ведомството опровергава информацията, предоставена на OFFNews.bg по Закона за достъп до обществена информация.

Ето какво показват черно на бяло документите, предоставени ни от Министерството на културата:

Под документите, които получихме по ЗДОИ, стои печатът на Министерството на културата и подписът на главния секретар Красимира Стефанова.

Заради това буди недоумение т.нар. опровержение на ведомството, което публикуваме в пълния му вид:

"Във връзка с публикация на сайта offnews.bg със заглавие: „2400 лв. за билет от София до Венеция, или как си живеят в Министерството на културата“, публикувана в 16.04 часа днес, 2 юли 2019 г., по отношение на организацията и провеждането на Венецианското биенале по изкуствата във Венеция, Министерството на културата уточнява следното:

Сумите за командироване на служители от Министерството на културата са изчислени неточно.

Посочените в материала суми са многократно завишени. Допусната е техническа неточност при конвертирането на валутата, като цените в лева са изчислени като цени в евро. Реалните суми, цитирани в публикацията, са точно наполовина. Така например, самолетните билети на експертите не са 2425, 84 лв. и 1700,20 лева, както е посочено, а съответно 1240,31 лв. и 869,30 лв, каквато е тяхната реална стойност.

Уточняваме също, че билетите са закупени на най-ниска цена, те са икономична класа, двупосочни, с прекачване и съгласно сключен договор по Закона за обществените поръчки с изпълнител, който осигурява самолетни билети и настаняване при командировки на служители на Mинистерството в чужбина, като предложенията за билети и настаняване следва да са съобразени с Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина. При получена заявка, Изпълнителят предоставя на Възложителя варианти на пътуване, съобразени и с Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат, Наредбата за дългосрочните командировки в чужбина и Наредбата за командировки в страната.

Не само пътуванията до Венеция, но и всички служебни командировки, осъществявани от служители на Министерството на културата, са извършвани при стриктно спазване на законите и нормативната уредба на страната.

Същото се отнася и за нощувките, които са осъществени в рамките на лимита, утвърден в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина. Именно по тази причина хотелското настаняване е направено в предградие на Венеция, а не в самия град или в близост до международните павилиони, защото в този момент, поради големия интерес към събитието и неговия международен характер, цените на хотелите многократно са надвишавали лимитите, посочени в българските закони. Обръщаме внимание и на факта, че изчисленията на „Офнюз“, както и примерите за хипотетично възможни цени на нощувки и самолетни билети, са принципни и несъобразени със събития и периоди. Както знаете, билетите и тяхната цена варират според сезона, деня на пътуването, натовареността на авиолиниите и други фактори, което прави заключенията на автора манипулативни и тенденциозни.

Във времето, през което е осъществено пътуването на служителите на министерството на културата, това са били възможно най-ниските цени, предложени от фирмата, към момента."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8119

4

Nelumbo

09.07 2019 в 14:48

,,съгласно сключен договор по Закона за обществените поръчки с изпълнител"

Я, сега поискайте и от изпълнителя информация, та да разберем защо МК влиза в обяснителен режим на самоопровергаване

17439

3

мнение от IP

03.07 2019 в 10:22

Това "опровержение" допълва трагедията...

5430

2

deyan_h

03.07 2019 в 01:07

Аааа, ясно. Така цената излиза.... До Венеция с прекачване през Париж. За по-яки инстах
Грам от пазаруването.... )))

11769

1

Dafack

02.07 2019 в 23:11

Хем прости, хем и се мислят за умни. Хем лъжат като мангали, хем и ти хвърлят пясък в очите! Много ми напомня на годините изкарани в БАН... тогавашните професори и доценти с апетит към високите длъжности, изкривяваха науката само и само те да са прави. Тъжна е картинката. Още колко хиляди, може и десетки хиляди, дребни чиновничета мажат яко от парите НИ?! Я за почивчица - командировка, я за транспорт - бизнес класа БГ Еър и тн.? А овцата си пасе ли пасе...