"Монд": Френските Алпи са били базата на руските шпиони, действали и в България

Вилдан Байрямова 05 декември 2019 в 17:39 10215 5

Снимка БГНЕС

15 руски шпиони са използвали френските Алпи като база за операции в цяла Европа, предаде БГНЕС. 

Френският вестник “Монд” съобщава, че агентите принадлежат към елитно звено на руската военна разузнавателна служба GRU, което е отговорно за убийството на договори, саботажите и управлението на мъртви пощенски кутии. Говори се, че един от шпионите е участвал в опита за покушение срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Разследванията на западните разузнавателни служби след нападението над Скрипал през март 2018 г. доведоха до следите на шпионите. Между 2014 и 2018 г. руските агенти многократно са пребивавали в малки градове в югоизточна Франция, включително Анемас, Шамони и Евиан. Шпионите са били активни в България, Молдова и Черна гора, но не и във Франция.

Според авторитетното издание “Монд” става въпрос за безпрецедентна операция, която е започнала през пролетта на 2018 г. В нея са участвали британски, френски и швейцарски разузнавателни служби, както и техни партньори и по-специално тези от САЩ. Благодарение на тази операция е съставен списък от петнадесет руски военни разузнавачи ( ГРУ). Те са били членове на едно и също звено, специализирано в атентати и са действали в Европа от 2014 г. до края на 2018 г.

Тази акция по залавянето на голям брой убийци, в която съществен принос има и Генералната дирекция за вътрешна сигурност на Франция DGSI показва, че петнадесетте офицери от ГРУ са преминали транзитно и са пребивавали във Франция през този период. Някои от тях са пребивавали по-често, други веднъж или два пъти. Те пристигали от Лондон, Москва, Испания или Швейцария. Шестоъгълникът е използван за да послужи за така наречения етап на “сигурност”, преди тези агенти, владеещи подземни техники, да достигнат до крайната си дестинация.

Агентите на ГРУ най-редовно са отсядали в една и съща област, в Савоа, в градове като Анемас, Евиан или Шамони и в по-изолирани градове. Преди това те често кацали в Роаси или Лион, а един път и в Ница, преди да пренощуват в хотел в Кан. Често пъти обаче отивали и в Женева. Те наемали коли, за да отидат до Савоа. Този граничен регион с Швейцария, според френското контраразузнаване, е използван като резервна и логистична база за действията на ГРУ, които са били проведени на територията на цяла Европа.

Вчера германското правителство изгони двама служители на посолството на Русия заради убийството в Берлин на бивш чеченски полеви командир. Двама служители на руското посолство в Германия бяха обявени за персона нон грата, защото руските власти, въпреки повторните и настойчиви искания, не са оказали достатъчно съдействие за разследването на убийството в берлинския парк Тийнгартен, извършено на 23 август 2019 г.

За последен път представителят на германското външно министерство Андреас Михаелис се обърна към руския посланик Сергей Начаев с подобна молба на 20 ноември. „Но руската страна бавеше изпълнението на искането на германското правителство за оказване на съдействие при разследването на престъплението“, се казва ше в съобщението на МВнР в Берлин. По-рано Федералната прокуратура, която пое разследването на гръмкото убийството съобщи, че има основания да предполага, че руските власти вероятно са отговорни за него.

След покушението срещу бившия агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря във Великобритания през май 2018 г., за което са заподозрени служителите на ГРУ, 15 страни-членки на ЕС изгониха над 30 руски дипломати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3600

5

В Крак с Времето

06.12 2019 в 06:24

Хайде-е-е, релкама на най-новия Джеимс Бонд - 2020 започна. "Няма време за умиране"/"No Time to Die" излиза на екраните два дни след 1 Април. Ми те - агентите 007... , са си сложили главата в торбата и е съвсем нормално в акшъна някоя да падне. Във Френските Алпи - от Москва, Лондон, Испания и на две крачки от Швейцарските банки и ски пистите.

23293

4

Стефан

06.12 2019 в 04:58

От полоният, и до сега - ни едно доказателство.
Започнах да не вярвам.
Аман от клоуни.

12270

3

HristoSliven

05.12 2019 в 20:41

"Оптимистично": Може и по-неграмотни текстове да "пляскат" - доказват го редовно.

11024

2

Комита

05.12 2019 в 20:34

По-неграмотен текст не можахте ли да изпляскате?

705

1

order

05.12 2019 в 19:22

Значи ШПИОНИТЕ били активни ....и в Крим демек Русия!!!!!!
Извод: тея шпиони са украински респективно цруйски!!!!