На дъщеря ми не достигнаха смелост и кураж да се класира в СМГ. Моля, приемете я!

Писмата на родителите, чиито деца са приети извън класирането в Софийската математическа гимназия - част 2

Александра Маркарян 28 май 2019 в 12:02 31005 6

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Дъщеря ми е отличничка със завидни умения и постижения в областта на математиката, но не ѝ достигна малко смелост и кураж да се класира в СМГ. Моля, приемете я! Тя обожава математиката - пише майка, чието дете е прието в Софийската математическа гимназия, без да е било класирано по официалния ред. Прието е след молба в писмо, на която директорът на СМГ не е възразил, а началничката на Регионалното управление на образованието в София град е изпълнила.

През 2018 г. д-р Ваня Кастрева удовлетворява 18 молби на родители, чиито деца не са класирани след балообразуващите състезания и изпити за прием в V клас в труднодостъпното софийско училище. Още три влизат след разрешение от министъра на образованието. Механизмът за паралелен прием бе разкрит в разследването на OFFNews Как се влиза в СМГ, когато класирането няма значение, а писмата от РУО от бяха получени след съдебно решение заради отказ от предоставянето им от д-р Кастрева.

Съдържанието на първите девет писма огласихме на 21 май. Днес публикуваме останалите.

В цитираното десето писмо до Кастрева майката подчертава, че искането ѝ не е плод на родителска амбиция:

Писмо №11: СМГ е единственият шанс за математическия му талант

Мотивът за искането на майка за надпланов прием е свързан със социални причини. Тя разказва, че въпреки финансовите затруднения на семейството са записали момчето на уроци заради силното му желание да учи в математическото училище, и той се подготвял година.

"Категоричното педагогическо мнение бе, че .... се справя на необходимото ниво за постигане на много високи резултати на предвидените за прием в Софийската математическа гимназия изпити и съответно - че ще бъде успешно класиран. За съжаление, поради силен емоционален стрес, той не успя да покаже реалните си знания и възможности и като ниво на представяне се позиционира в средата в класациите", пише майката и уверява, че "допускането му като ученик в Софийската математическа гимназия е единственият шанс неговият математически талант да бъде развиван качествено и дългосрочно".

12-ата молба е на учителка от СМГ, чието по-голямо дете е ученик, който е бил приет, след като се е класирал. На второто ѝ дете балът не достига. Учителката посочва и социална причина - тежко заболяване в семейството, поради което тежестта за отглеждането на децата пада основно върху нея. Молбата, подадена на 2 юли, е удовлетворена.

13-ата е от майка с три деца, най-малкото от които не успява да се класира. Най-голямото вече е възпитаник на СМГ, другото учи в гимназията. Момичето спряло други уроци, за да се посвети на математиката две години преди кандидатстването. Разочароващия резултат майката обяснява със здравословен проблем на член от семейството и травма, която самата тя получила месеци преди кандидатстването, което повлияло и на детето. Молбата ѝ от 10 юли 2018 г. също е разгледана и изпълнена.

14-ата удовлетворена молба е от 21 юни, на майка, която споделя, че детето ѝ е било дълбоко травмирано от поредица смъртни случаи на близки хора.

"Не съм болно амбициозен родител, който на всяка цена иска детето му да бъде в топ училище или много модерно такова. ... Вярвам, че молбата ми ще бъде удовлетворена и ще помогнете на едно изстрадало дете да види, че животът има и хубави страни!", пише тя.

Писмо №15: Чичото ще се погрижи

Чести командировки на бащата и дежурства на майката обясняват недостатъчния резултат на детето за класиране в СМГ по обичайния ред - с математически състезания и изпити - в 15-ото писмо. Бащата обаче изтъква позициите на чичото, който се грижел и щял да продължи да се грижи за момчето.

"Голяма помощ получихме от неговия чичо ... , който е служител в .... , като често се налагаше той да го води на курсовете и малкият ... се налагаше да отсяда и преспива при чичо си ... Така синът ми затвърди още повече своята любов към математиката и към СМГ. Занапред чичо му ... ще продължи да се грижи за него поради голямата заетост на родителите", пише бащата, за да убеди началничката на РУО, че това е достатъчно основание да бъдат прескочени стотици неприети в СМГ деца, за да бъде записан неговият син. Писмото е удовлетворено.

Писмо №16: Започнахме късно подготовката

Започнахме подготовката за СМГ през есента на 2017 г., но се оказа, че е твърде късно - децата тръгвали още от втори клас на курсове. Беше почти невъзможно да наваксаме - пише родител и моли детето да бъде записано, защото детето имало афинитет към математиката.

Писмо №17: Ако я приемете, синът ми ще я прибира от училище

Следващото писмо е от лекар, който споделя, че нощните дежурства му пречат да води и прибира дъщеря си от училище, но по-големият му син вече учи в СМГ и ако и дъщеря му бъде приета там, момчето ще я води и прибира от училище.

Писмо №18: На изпита преживя емоционален срив. Моля, приемете го в английската паралелка

Детето ми преживя емоционален срив на състезанието "Откриване на млади таланти" (ОМТ е състезанието с най-голяма тежест във формулата за формиране на бала) - пише родител и моли въпреки това то да бъде прието не просто в СМГ, а конкретно в английската паралелка в пети клас. Изтъква, че семейството работи близо до училището и така родителите ще могат да водят детето на училище. Молбата е удовлетворена.

След разследването на OFFNews министърът на образованието Красимир Вълчев обеща и предприе промени. Изменение претърпя наредба, в която вече са формулирани конкретни критерии, след изпълнението на които комисия разглежда искане за надпланов прием на дете. Решението ще взема комисия, а не еднолично началник на регионално управление на образованието. Въпреки затварянето на "вратичката" за надпланов прием в СМГ с писма на родители, чиито основания повдигат въпроси, и тази година са налице практики, които будят съмнения. На най-важното състезание - ОМТ - например анонимната и неанонимната част от теста бяха поставяни в един общ плик от кандидатстващите четвъртокласници.

Цялото разследване за приема на петокласници в СМГ през 2018 г. може да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

11

Стефан

30.05 2019 в 03:55

Поколението на кърмещите в мола, стигна до естествената си граница.
Мадамчета, "аз искам", и "то може" все пак са различни неща.
Вашите деца не могат, понеже вие не можете. Генетиката не прощава.
И в това няма да ви помогне нито ваня, нито кастрева.
Понеже утре те ще опитат да танцуват нагоре професионално, и ще се окаже че не стават.
Сама по себе си, математиката е път навсякъде, мощен инструмент. Проблемът на лумпените е, че той не им е нужен.
Нямам идея коя е въпросната кастрева, но за виещите мамчета вече знам. През мене техните деца няма да минат.

3993

10

Kirkegor

28.05 2019 в 22:17

След всичките гафове, които направи Ваня Кастрева в средното образование досега, съм учуден, че същата още е началник на РУО София. Министърът няма ли да се самосезира?

3700

8

Петуния Войникова

28.05 2019 в 18:15

Моля,коментарът ми да бъде възстановен,поради следното:
1.не използвам обидни квалификации и епитети към трети лица
2.не ми гарантирате свободата на мисълта и словото
3.не накърнявам ничие достойнство
4. не дискриминирам по никакъв белег
5.не нарушавам права
6.не всявам расизъм и прочие вредности
7.не нарушавам Правилата за коментиране
8.използвам кирилица
Моля,коментарът ми да бъде възстановен на горепосоченото!

3700

7

Петуния Войникова

28.05 2019 в 17:59

Госпожо Гонова,
като човек с опит в журналистиката Ви съветвам да не чакате отговори.Явно мълчат,защото няма какво да кажат.Но ако позволите,аз ще Ви отговоря като човек с опит в подобни, не дотам заплетени казуси.
1.Успехите в СМГ не са новини.Неуспехите са такива.
2.Добър пример и позитивни новини-потърсете в други медии.

ПП.Отново повтарям апелът ми от предишни коментари-родители и деца нямаме нужда от нагнетяване на обстановката.Стресът е ненужен!

3700

5

Мая Гонова

28.05 2019 в 17:26

Явно ние всички обичаме цензурата.

Само два въпроса:

1. Кога ще напишете новина за успехите на учениците и учителите от СМГ?

2. Какво мислите за позитивните новини и добрия пример?

3700

4

Петуния Войникова

28.05 2019 в 17:25

Защо триете коментарите,Медия?Толкова ли са Ви строги Правилата за коментиране?
Аз също се пробвам с коментар.Пожелавем Ви да не ме "скривате".