Началници знаели за видеото със заплахи към полицай в Козлодуй, но мълчали

Юлиан Христов 23 октомври 2017 в 14:29 7827 0

Началници знаели за видеото със заплахи към полицай в Козлодуй, но мълчали

Снимка bTV

Началници в МВР и АЕЦ "Козлодуй" са знаели за видео записа на заплахите, които шефът по сигурността в електроцентралата Пешко Караджов отправя към полицай, но не са предприели нищо. Това става ясно от постановление на Окръжната прокуратура във Враца от 14 септември по сигнал на уволнения полицай Цветан Благоев, който разпространи записа в социалните мрежи. 

Благоев твърди, че след като той и началникът му по това време Аспарух Максимов отказали да укрият случая, двамата са подложени на натиск. В показанията си той твърди също, че непосредствено след като Пешко Караджов раздава "възмездие" и заплашва полицай с уволнение, при образуваната проверка, служител на полицията във Враца отказва да приложи записа със заплахите и да го предаде в прокуратурата. 

Като резултат от това районният прокурор Геновева Рашева отказва да образува досъдебно производство, но няколко месеца по-късно друг прокурор заключава, че има данни Пешко Караджов да е извършил престъпление. 

След като записът изтече в публичното пространство, проверката по случая беше възобновена през лятото. Тя продължава и сега, като срокът ѝ вече беше удължен веднъж. Наблюдаващ прокурор отново е Рашева. 

В постановлението на Окръжна прокуратура - Враца става ясно обаче, че са събрани достатъчно доказателства за хулиганство по смисъла на чл. 325 на Наказателния кодекс, за което се предвиждат до пет години затвор.  

Пред окръжната прокуратура показания е дал пострадалият полицай Валери Манов, който направил записа, след като Караджов го нападнал със заплахи. Причината била, че Манов си позволил да санкционира приятел на Караджов за това, че шофирал пиян. Записът е направен на 15 февруари 2017 г., а полицаят още на следващия ден докладвал на началника си по това време Аспарух Максимов.

От своя страна Максимов изпратил докладна записка до началника на управлението град Козлодуй, до изпълнителния директор на АЕЦ-а и до началника на полицията във Враца по това време Димитър Газибарски. Сигналът му веднага бил предаден и на прокуратурата.

От постановлението става ясно, че полицай Манов е предал записа към докладната записка, която била предадена в ОДМВР-Враца. Това означава, че всички началници по веригата са били запознати с него, но мерки спрямо Пешко Караджов не са взети мерки. Нещо повече - малко по-късно синът и съпругата на ОДМВР-началника Газибарски започват работа в АЕЦ-а. 

Полицаят обяснил пред прокурор, че по време на проверката по случая, той е заявил на полицейски инспектор Петър Цветков от ОДМВР-Враца, че разполага със запис. Незнайно защо обаче колегата му не го поискал и така видеото не било приобщено към проверката. Това обстоятелство е потвърдено и от Аспарух Максимов, а в крайна сметка и от Окръжната прокуратура. Според държавното обвинение обаче в случая става въпрос за пропуск, който можело да бъде установен с последващ инстанционен контрол. Прокуратурата стига до заключението, че неприемането на доказателства от разследващ полицай не може да се третира като престъпление: 

Обратното би означавало инкриминиране на дейността на всички служители на полицията, на които е възложено извършване на допълнителна предварителна проверка при неизпълнени указания или неположена достатъчна активност. 

Този пропуск - умишлен или не, обаче води до това, че проверката на прокурор Рашева приключва с извода, че обидите към полицай, злоупотребата със служебно положение и оказаният от Пешко Караджов натиск да не бъде съставен акт на приятеля му не представляват престъпление, а шефът на физическата охрана в Козлодуй е трябвало да бъде санкциониран по Указа за борба с дребното хулиганство.

Проверката е прекратена, а случаят е потулен, докато записът със заплахите става обществено достояние.

Въпреки че са предоставени и данни за това, че спрямо Аспарух Максимов и полицай Цветан Благоев е имало натиск след този случай, прокуратурата смята, че това не отговаря на истината.

От събраните данни става ясно, че близо месец след инцидента Аспарух Максимов е преназначен временно за началник на Районното управление в Бяла Слатина. Преназначението станало с изготвена докладна записка до министъра на вътрешните работи - по това време Пламен Узунов. Интересното в случая е, че Максимов собственоръчно е написал, че не е съгласен с преместването му на ново място. Самият Максимов обяснил пред прокуратурата, че докладната му била представена в кабинета на Димитър Газибарски. Максимов отново възразил няколко дни по-късно, като собственоръчно написал върху заповедта си за назначение, че не е съгласен с преместването си, но ще разпореждането.

В крайна сметка самият Максимов накрая поискал да бъде върнат в Козлодуй на по-ниска длъжност - полицейски инспектор в РУ на АЕЦ "Козлодуй".

Според прокуратурата шефът на ОДМВР има право да мести свои служители и в случая, въпреки че Максимов е сред основните свидетели срещу Пешко Караджов, не е превишил правомощията си. 

"По какъв начин едни или други служители възприемат едно или друго работно място в системата на МВР - дали като наказание, или като награда, е признак за професионалното им и етично ниво на отношение към служебните им задължения", се посочва в постановлението.

Прокуратурата също така не отрича, че разкритата в полза на Аспарух Максимов подписка е открадната. В същото време държавното обвинение коментира твърденията, че Цветан Благоев е извършил неправомерен обиск на заподозрения в кражбата на подписката полицай. В резултат на това е образувана и дисциплинарната проверка срещу него. Самият Благоев твърди, че заподозреният в кражбата полицай сам предложил да покаже вещите си и изсипал съдържанието на чантата си на маса в Районното управление, за да докаже, че подписката не е у него. Това било достатъчен повод срещу Благоев да започне дисциплинарно производство и той е временно отстранен от поста си, а след като разпространява записа с Пешко Караджов, е уволнен дисциплинарно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови