Най-важният изпит за прием в 5. клас в СМГ може да е бил компрометиран. МОН започва проверка по сигнал от OFFNews

Едни и същи хора са подготвяли деца срещу заплащане, автори са на задачите за състезанието и са проверили работите на кандидатите. Всички те са подписали декларация за отсъствие на конфликт на интереси

Александра Маркарян 28 юни 2019 в 09:00 23299 19

Снимка Александра Маркарян

Сградата на Софийската математическа гимназия

Най-важният изпит за приема в 5. клас в Софийската математическа гимназия може да е бил компрометиран. Едни и същи хора са съдружници в школата, която подготвя срещу заплащане кандидати за СМГ, автори са на задачите за състезанието с най-голяма тежест в бала - "Откриване на млади таланти" (ОМТ) - и са проверявали изпитните работи. Всички те са подписали декларации за отсъствие на конфликт на интереси.

Схемата

От години стотици деца се подготвят за кандидатстване в СМГ чрез платените съботни курсове на учители по математика от училището. През 2017 г. те създават фирма, която провежда часовете си в сградата на гимназията и използва името ѝ. Казва се "СМГ учители" ООД и включва 25 души, видно от системата "Дакси".

Работата им обаче не приключва с подготовката за балообразуващите състезания.

След провеждането на ОМТ тази година OFFNews получи сигнал, че едни и същи учители на трудови договори в СМГ са подготвяли деца чрез "СМГ учители" и са били включени в националната комисия за организиране и провеждане на състезанието. Нейно задължение е изготвянето на задачите, проверката и оценяването на работите на ученици и изготвяне на класиранията.

Решихме да проверим твърдението, тъй като истинността му би могла да компрометира състезанието и, съответно, класирането за прием след 4. клас в СМГ.

На 27 май 2019 г. поискахме от Министерството на образованието и науката копие от заповедта на министър Красимир Вълчев за определяне на състава на националната комисия за организиране и провеждане на математическото състезание "Откриване на млади таланти" за ученици от IV клас за учебната 2018/2019 г. На 6 юни получихме копието, но със заличени имена. Оказа се, че самите членове на комисията са пожелали те да не се огласяват. От Заповед №РД 09-3106/24.10.2018 г. обаче е видно, че и петимата (председател и четирима членове) са учители от СМГ.

В ново запитване до МОН посочихме и имената на четирима учители, за които имахме информация, че са в националната комисия:

1. Иван Вильов Симеонов
2. Александър Иванов Александров
3. Румяна Тодорова Караджова
4. Надежда Христова Буюклиева

Попитахме:

- дали МОН могат да потвърдят или отрекат, че те са в националната комисия;

- ако са, дали министър Вълчев е бил информиран предварително, че същите са съдружници във фирмата "СМГ учители" ООД и като такива подготвят потенциални кандидати за СМГ срещу заплащане;

- има ли конфликт на интереси и/или съмнение за обективното провеждане на състезанието, което е с най-голяма тежест в балообразуването, ако едни и същи хора подготвят кандидати за СМГ, съставят задачите и проверяват работите;

- какви действия ще предприеме министър Вълчев и в какви срокове, ако сигналът ни се потвърди.

На 21 юни получихме потвърждение от МОН, че и четиримата са в националната комисия.

Ето какво отговарят от министерството:

Във връзка с подготвяния от Вас журналистически материал, което предполага наличие на надделяващ обществен интерес, и водейки се от принципа на прозрачност в дейността на Министерството на образованието и науката (МОН), Ви информираме, че цитираните от Вас учители фигурират в заповедта за определяне на Национална комисия за организиране и провеждане на математическото състезание „Откриване на млади таланти“ за ученици от IV клас през учебната 2018/2019 г.

Министърът на образованието и науката не е бил запознат с твърдението, че учителите са съдружници във фирмата "СМГ учители" ООД. Заповедта за определяне на състава на Националната комисия е изготвена от ресорната дирекция - „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ по предложение на Софийската математическа гимназия (СМГ) „Паисий Хилендарски“, каквато е била практиката и в предходни години.

Членовете на Националната комисия са подписали декларации със следното съдържание: „Не предоставям обучение на ученици за участие в олимпиади/състезания срещу заплащане, ако то е от името и за сметка на учениците, включително и със средства на училищното настоятелство“.

Поставените от Вас въпроси приемаме като сигнал, на базата на който е разпоредена проверка за провеждането на математическото състезание "Откриване на млади таланти" за ученици от IV клас през учебната 2018/2019 г. в град София.

За резултатите от проверката ще бъдете допълнително уведомена.

Потърсихме и позицията и на четиримата учители. На 24 юни изпратихме въпроси до тях чрез официалния имейл на СМГ. Попитахме ги дали са информирали ръководството на училището и министъра на образованието, че подготвят деца срещу заплащане, преди да бъдат предложени за членове на националната комисия, и дали са подписвали декларация за отсъствие на конфликт на интереси. До днес, 28 юни, нямаме отговори. Ако получим такива, ще ги публикуваме.

Върху тазгодишното състезание "Откриване на млади таланти" вече бе хвърлена сянка на съмнение обективно ли е оценяването, тъй като, противно на практиката досега, тази година учениците са били инструктирани да сложат в общ плик анонимната част (две задачи) и неанонимната (тест с 20 въпроса).

Напрежение имаше и покрай обявяването на свободните места след първото класиране. СМГ наруши графика си и просрочи обявяването, у родителите пък се породиха съмнения за скриване на освободени места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

21

Стефан

30.06 2019 в 23:21

Мда.
Тука у мене възникват няколко въпроса.
Поради что, един непълнолетен смята за възможно да се обръща към възрастни хора с "момчета"?
От кога непълнолетните трябва да вземат решения по политически, или административни въпроси?
И съвсем неприятният - родителите ти знаят ли с какво се занимаваш?

Така че просто кажи на майка си, или на баща си, който там е писал това, че не го бива за тая работа.

3991

20

Ами, тука обаче сте сбъркали трола...
http://prikachi.com/images.php?images/619/9598619S.jpg
Ето, смятам, че всеки родител е запознат със сайта shkolo - от миналата година беше въведен във всяко училище, тааа.. ето моя профил(името е скрито нарочно, предпочитам да се подвизавам анонимно). Относно името - това е бъзик между учениците 11-12 клас, сложен е за да ме намират моите съученици, и о чудо!, да не повярвате, проработи, намериха ме, сетиха се кой съм.
Ако още имате някакви възражения или още се съмнявате, пишете спокойно, интернет е за всички(за нещастие). Но внимавайте - нищо чудно така наречения от вас "трол", да се окаже по-човек от вас!
А, последно, охраната долу се казва Ники, тва го няма в интернет, може да питате някой и ще го потвърди

23293

19

Стефан

29.06 2019 в 12:03

:))))))))))
Трагичен непрофесионализъм в кризисния пиар:))
Оня непилият настоящ ученик уволнихте ли го вече?
А фирмата от предишния път?

3496

18

НеНова

29.06 2019 в 11:42

Спокойно може пазара в образованието да предложи Църковна Математическа гимназия, само десятък и благословии, чакаме позитивна творческа изява, търсене в образованието има, да хвърляш кал върху доказало се учебно заведение е лесно, но да твориш е друго. Що да не отвори църквата училище? Аз не виждам нищо лошо. В Япония има будистки храмове,украсени не с икони, а с математически теореми, открити от монасите. Цветни, красиви.

3993

17

Kirkegor

29.06 2019 в 10:24

Причинявате си когнитивен дисонанс, г-жо неНова, като нагаждате действителността към собствените си убеждения, а не приемате новите факти.

23293

16

Стефан

29.06 2019 в 09:56

Чакай сега, частни училища - бол. Кой как влиза в тях не интересува никого. Те могат да обявят каквито си искат правила или безправия, и всеки който е съгласен с тях, може да им даде парите и детето си. Това не засяга никой друг в обществото.
Това е държавно училище, и за него също са обявени някакви си правила. Които после са нарушени. Ясно е, че засегнатите са недоволни.
Нарушени са и общи правила на общежитието. Треньорите на единия отбор пишат правилата за състезанието, а после и влизат в съдийската бригада. С оправданието "ама аз съм персонален треньор на Иванчо, пък свирих мача на Петърчо. Треньорът на Петърчо свири когато игра Иванчо, всичко е честно!".

Наистина чиновничеството е оглупяло толкова, че вече само си вярва на произволна глупост. И даже вече вярва че всички са оглупели толкова, че също им вярва. Това вече е обидно, не само е безперспективна линия на защита.

3496

15

НеНова

29.06 2019 в 08:37

Г-н Киркегор, а какво мислите за приема от разследването на г-жа Маркарян, цитирам я:"От едната страна бяха родителите, вкарали по втория начин децата си в СМГ, от другата - децата, които нямат вина за безумието на родителите си."
От около 800 кандидати за 156 места в СМГ си направете извода доказало ли се е това училище с качеството си и друг извод- място под слънцето има за всички.Направете си една Частно математическо духовенство, сложете си начело Антони Стоянов, молете се, правете състезания и задачи, докажете се.

3993

14

Kirkegor

29.06 2019 в 06:40

Учителите не подготвяли четвъртокласници. Нали сте математици, защо не разсъждавате рационално? Де да беше само подготвяли, а то - съдружниците във фирмата са "на всеки километър" в тази история. И на котките в квартала стана ясно, че приемът тази година в СМГ (за други години не знам) е компрометиран.

23293

13

Стефан

29.06 2019 в 02:47

Между другото, съобщението на "Ее момчета ние не сме пили бе
29.06 2019 в 00:47",
напълно обяснява цялата история.

Чиновникът свиква с безумния жаргон на собствената си канцелария, научава се с лекота да къдри обяснителни записки по всеки въпрос, който може да го засяга, и започва да си вярва. До там, че не се съмнява, че ще му вярват и страничните външни хора, незасегнати от лудостта на именно тая кантора. Зер вътре в нея всички си вярват.
Картина, напълно характерна за психиатричните отделения.
Ако това се изчерпваше с демонстрацията на нечия персонална глупост - щеше да е източник на вицове, и толкова. Само че, явлението засяга съдбите на много хора, вече на целия народ. Хич не само в това училище, и изобщо не само в образованието.

23293

12

Стефан

29.06 2019 в 01:00

:)))))) Длъжен ли съм да вярвам, че "не пилият" е "настоящ ученик"?:)))
Много слаб отбор тролове, жива издънка:)