Незаконна сеч до Казанлък след незаконно издадено разрешение от кмета (видео)

Мартин Георгиев 02 май 2018 в 17:10 12517 0

Снимка Боряна Алексиева

Незаконна сеч на дървета в района на р. Стара река, намираща се на 1 км. северно от град Казанлък, е установила Басейнова дирекция към Министерството на околната среда и водите. 

На 3 октомври 2017 г. кметът на община Казанлък Галина Стоянова издава разрешително на фирмата "Пениталес" ООД, за да почисти от храстова и дървесна растителност коритото на "Стара река".

В разрешението изрично се казва да се запазят здравите дървета, укрепващи брега на реката, както и коренищата на отсечените сухи дървета от двете страни по поречието. Забранява се още отсичането на немаркирани дървета.

След постъпила жалба, на 5 февруари 2018 г. Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" извършва проверка на място. Тя констатира, че въпреки забраните в разрешителното, всички отрязани дървета са били здрави и са близо до водното течение. Те по никакъв начин не възпрепятстват проводимостта на реката и не е било необходимо тяхното отстраняване.

Издаденото от кмета разрешително за почистване на коритото е валидно до 31 декември 2017 г. След приключване на дейностите обаче клони запушват потока на реката. Във видео, изпратено до OFFNews, се вижда, че по време на сечта са оставяни паднали дървета и клони в коритото на реката, които пречат на потока.

През месец март, когато започва топенето на ледовете, част от р. Стара река прелива. Местни фермери сиганлизират община Казанлък за наводненията, но не получават отговор на жалбите. 

OFFNews потърси за коментар Пенко Говедаров, собственик на фирмата, извършвала дейностите по почистване на коритото. Говедаров отрече всякакви нередности: 

"Чисти се 2 метра в ляво и дясно по поречието на реката. Дърветата, които са отрязани, може да са здрави отгоре, но са кухи отдолу. Това са 60-70-годишни дървета, които падат сухи, загнили."

Той заяви, че по-голямата част от коритото на реката е било почистено от дървесна растителност, но срокът на разрешително не е стигнал за останалото:

"Ние сме зависими от времето. Има още 200-300 метра, които не са изчистени, но затова трябва да бъде издадено ново разрешително."

В своята проверка Басейнова дирекция констатира още, че издаденото разрешително от кмета Галина Стоянова нарушава Закона за водите (ЗВ), тъй като не е постъпило уведомление, че ще започва почистване на коритото на Стара река. Дирекцията не е получила искане от директора на РИОСВ - Стара Загора за изготвяне на становище за допустимост на почистването, което се изисква от закона.

Според ЗВ преди да бъде дадено разрешително за тази дейност е необходимо експерти на Басейнова дирекция да участват в комисия, която да констатира необходимост за почистване на речното корито. Не са изготвяни и протоколи, в които да се дадат предписания за отстраняване на дървесната растителност.

Тъй като териториите, които влизат в разрешителното за почистване, са урбанизирани, община Казанлък е органът, който трябва да упражнява контрол върху дейността и да следи за незаконна сеч.

OFFNews неуспешно опита да се свърже с кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови