Нови вакационни селища ще изникнат в местността Алепу

Асoциацията на парковете ще обжалва решението на РИОСВ

OFFNews 02 юни 2017 в 16:41 16086 3

Снимка Тома Белев/Фейсбук

Мястото, където трябва да се издигнат новите строежи

Институциите са дали зелена светлина за нов строеж на ваканционни селища в местността Алепу, в близост до едноименното блато. Районът е в близост до участъка, който преди две години бе заграден от кмета Панайот Рейзи, а впоследствие той обеща, че там няма да се строи.

На 23 май, РИОСВ – Бургас е излязла с положително решение по оценка за съвместимостта на инвестиционното намерение. То е за два комплекса „Алепу Вилидж“ и „Алепу – Бриз Вилидж“, както и за укрепване на близкото свлачище. Двата обекта ще са на обща площ 20 858 кв. м.

Въпреки че парцелът е гора, по-голямата част от него е обявена за урбанизирана територия, предназначена за курортни дейности. За други части, още през 2007 г. е направено частично изменение на Подробният устройствен план и са отредени УПИ (Урегулиран поземлен имот). В терените ще бъдат вдигнати комплекси с апартаменти, подземен паркинг, заведения, басейн, а първо трябва да се укрепи свлачището. Бъдещите комплекси ще са на едва 500 метра от природната забележителност „Блато Алепу“.

Въпреки че попада в две местности - защитена зона „Ропотамо“ за опазване на природните местообитаия и дивата флора и фауна и защитена зона „Комплекс Ропотамо“ за опазване на дивите птици, от РИОСВ – Бургас дават зелена светлина на инвеститорите: „Алепу Вилидж“ Созопол, „Бриз 2000“ ООД Божурище и „ГБС Турс“ София. Именно наети от тях специалисти са изготвили Доклад за оценка на степента на въздействие, първоначално той е отхвърлен от екоинспекцията, след което е преработен и РИОСВ му е дала положителна оценка. Тези документи страдат от пороци, посочва Тома Белев от Асоциацията на парковете. Например – посочени са плътност и височина на застрояването различни от упоменатите в ЗУЧК.

„Указано е в самия доклад, че строителството ще засегне територии, които са местообитания на черния щъркел. То е оценено като слабо въздействие, но трябва да отчитаме, че след като ще бъдат унищожени такива местообитания, самото строителство не би могло да бъде разрешено, защото съгласно протокола за биоразнообразие към Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване, има списък от видове, те са стотина, чийто местообитания не могат да бъдат увреждани по никакъв начин. Един от тези видове е точно черният щъркел“, отчита Белев.

Отделно, в доклада е посочено, че на ската на „Алепу Вилидж“, има колония с 70 – 80 дупки на пчелояд, които е възможно да бъдет унищожени, но се счита, че това не е от голямо значение, каза Тома Белев.

От Асоциацията на парковете ще обжалват акта на екоинспекцията пред МОСВ, добави Белев.

Любопитното е, че самият акт е издаден на 23 май, уточнява Белев, макар че е публикуван на страницата на РИОСВ на 26 май.

До 23 май беше срокът, в който, ако не си започнал строителство, тези земеделски земи, в случай, че са изминали 6 г. от промяна на предазначението им, стават отново земеделски земи от урбанизирани. В този случай, това инвестиционно предложение трябваше да премине на задължителна процедура на Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС)“, коментира Белев.

РИОСВ – Бургас е съгласувала инвестиционното намерение, все пак, с някои условия: да се използват за озеленяване само местни видове, строителните дейности да се извършват извън периода 1 март – 15 август, когато е гнездовия период на птиците и др. Общото заключение е, че не се очакват сериозни последици при строежа.

Мястото на бъдещия комплекс е доста интересно. То се намира преди т. нар. „шофьорски плаж“, участъкът, който преди 2 години беше заграден от кмета на Созопол. Тогава, обясненията на Панайот Рейзи бяха, че в района няма да се строи нищо, а затваря пътя, за да стане пешеходна зона.

След обществения натиск и личната намеса на премиера Бойко Борисов, загражденията бяха свалени, но скандалът не попречи на ГЕРБ отново да издигне Рейзи за кмет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

02.06 2017 в 17:51

Ей нищо не разбират значи! Като са строили хората Бурж Ал Араб, не са гледали дали има там пчелояди, щъркели и други такива. Като са правили видеоклиповете със сноубордисти също. Просто в момента, в който ползите от един бетонен комплекс за кмета Рейзи са надвишили неговите ползи от пчелоядите, той е решил да задейства строежа. Това е волята на пазара, да се свети името му, и щъркелите ще трябва да си ходят. И без това не допринасят с нищо за увеличаване на производителността.