Отстраненият Газибарски през 2010 г. бил ненадежден за държавните тайни

Юлиан Христов 15 август 2017 в 07:15 9942 0

Отстраненият Газибарски през 2010 г. бил ненадежден за държавните тайни

През 2010 г. отстраненият директор на Областната дирекция на МВР във Враца Димитър Газибарски е бил с отнет допуск до класифицирана информация. Това става ясно от отговор на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) до OFFNews.

От комисията съобщават, че допускът е отнет по инициатива на тогавашния шеф на полицията във Враца на 27 октомври 2010 г. Основанията са, че "лицето не отговаря на изискванията на чл. 40 от ЗЗКИ", уточняват от ДКСИ. В цитирания текст от закона годни да боравят със секретни документи са лицата с българско гражданство, които да са пълнолетни, имат завършено средно образование, не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, не страдат от психически заболявания, надеждни са от гледна точка на сигурността и по отношение на опазването на тайна.

От така цитирания текст става ясно, че без последните две, Газибарски отговаря на всички останали изисквания. Остава хипотезата, че той не е бил надежден при при опазването на държавни тайни. Казано с други думи това означава теч на информация.

От ДКСИ уточняват, че Газибарски е обжалвал решението за отнемане на допуска, но комисията е отхвърлила искането му. 

Кариерата на ексдиректора на полицията във Враца започва от далечната 1994 г. Отнемането на допуска му до класифицирана информация е станало по времето, по което МВР се оглавяваше от Цветан Цветанов. Дотогава Газибарски е бил началник на сектор “Противодействие на престъпността” в РУП-Враца. На този пост е назначен в последните дни на правителството на тройната коалиция, когато вътрешен министър е Михаил Миков.

В първите месеци на първото правителство на Бойко Борисов той е преназначен за началник на полицейското управление в Криводол, а през март 2011 г. е назначен за началник на група „Охрана” от сектор СОД в ОД на МВР-Монтана. В правителството на Пламен Орешарски  кариерата на Газибарски отново тръгва нагоре. Със заповед на министър Цветлин Йовчев той е назначен за началник на група "Противодействие на тежки престъпления” от сектор „Криминална полиция” към Районно управление на МВР – Враца, а само два месеца преди края на мандата на правителството - на 12 юни 2014 г., е назначен за началник на Районно управление във Враца.  

С идването на второто правителство на ГЕРБ изкачването в йерархията на Газибарски продължава. Със заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова на 29 юни 2015 г. старши комисар Димитър Газибарски е временно преназначен за срок от една година на длъжност директор на ОД на МВР - Враца. По това време вече е изтекъл 3-годишният забранителен срок, в който след като веднъж е отнет допускът до класифицирана информация, Газибарски може да кандидатства за ново разрешение. Въпреки че е назначен временно на поста за срок от една година, той бързо става титуляр - само шест месеца след първоначалното му назначаване. 

Газибарски беше отстранен от поста си, след като гръмна скандала с началника на физическата охрана в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов. От МВР уточниха, че отстраняването му е заради показани слаби резултати в ОДМВР-Враца и че то няма нищо общо със скандала. От видеото, което беше разпространено от бившия полицай Цветан Благоев, тогава се разбра, че Караджов заплашва полицай с уволнение и заявява, че ще се оплаче на началника му. Любопитна подробност е, че малко след като прокуратурата отказва да образува разследване по случая с нахлуването на Караджов в Районното управление в Козлодуй и заканите срещу полицаи, синът и съпругата на Димитър Газибарски са назначени на работа в АЕЦ-а.

Междувременно в социалните мрежи се появи запис, за който се твърди, че основен участник в него е Димитър Газибарски. Записът е направен в заведение и в разговора участват Милко Симеонов, бивш кмет на Бяла Слатина и местен - бизнесмен Калин Кръстев. От записа, който е направен близо месец след скандала в Районното управление, става ясно, че Газибарски коментира поведението на Аспарух Максимов - началникът на управлението, който отказва да потули случая с Пешко Караджов. Сименов го нарича "пътник".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови