Отварят ново кранче за пари при доставките на мляко и плодове в училищата

Промяна на промяната на предишната промяна на наредбата за мляко в училище

Мартин Георгиев 17 октомври 2018 в 15:29 6435 0

Допълнително кранче, от което за определени хора ще потекат допълнителни приходи от схемите за доставка на плодове и мляко в училищата "Училищен плод" и "Училищно мляко", се отваря с нова проектопромяна в наредбата, регламентираща тези програми на Министерството на земеделието, храните и горите.

Колкото и парадоксално да звучи, само за 16 месеца ведомството на Румен Порожанов пренаписва за 4-и (ЧЕТВЪРТИ) път условията по схемите, за които страната ни получава и евросредства.

Новият вариант на наредбата бе качен преди ден за обществено обсъждане.

За какво иде реч?

Предложените промени предвиждат възможността да се отнеме правото на директора на училищата да установява качеството на млечните продукти, доставени по схема "Училищно мляко", и да се даде на трето лице, с което фирмата доставчик на млечните продукти сключва договор, съгласуван с директора.

"Така училището и доставчикът ще могат да изберат най-подходящия за тях вариант на организация по приемането, проверката, съхранението и раздаването на продуктите по схемата", коментираха за OFFNews от Министерството на земеделието.

Реално от плещите на съответния ръководител на учебното заведение отпада отговорност, за която той досега не е получавал пари, но не така стоят нещата за новоизмисленото от МЗХГ "трето лице". Според новите правила то ще получава възнаграждение. 

Идва и въпросът дали външно лице, което има договор с доставчика на млякото/плодовете и реално приходите му зависят от него, би извършвало по-стриктен контрол на качеството на продукцията от директора, който е пряко заинтересован от живота и здравето на учениците си. Децата обикновено се оплакват на учителите или родителите си, ако има проблем с млечните продукти. Те от своя страна се обръщат към директора. 

Към въпросното "трето лице" според промените в наредбата би могла да се прехвърли и друга важна дейност. 

Към момента доставчикът на млякото и плодовете трябва да използва собствени или наети транспортни средства, които разполагат с хладилна камера, за да доставя млечните продукти. Доставките трябва да се организират така, че да бъдат приети незабавно от персонала на учебното заведение, без да се прекъсва температурният режим.

С предложените от МЗХГ изменения това задължение на доставчиците може да се прехвърли на третото лице - същото, което ще отговаря за качеството на млечните продукти.

И стигаме до важната тема за парите!

И ножа, и хляба след промяната на наредбата ще са в доставчика на млякото/плодовете. Причината е, че Държавен фонд "Земеделие" именно на него ще възстановява разходите, в случай че е сключил договор с трето лице. Фиксираният размер на това плащане е до 7 стотинки за индивидуална порция за всеки ученик от 1-и до 4-и клас. При регламентираните по схемата 50 доставки в рамките на годината, това означава, че "третото лице" ще получи 1400 лева дори и да извършва дейността само в едно училище (бел. ред. - изчислението е на база средно голямо школо с 4 паралелки по 25 ученици от първи до четвърти клас).

А това едва ли ще е така, тъй като фирмите доставчици вероятно ще изберат да работят с малко на брой контрагенти за учебните заведения, които снабдяват.

На практика третото лице ще е напълно зависимо от фирмата с договор по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко" и големите играчи по въпросните програми ще определят условията на играта с доставките. Някои от тях са спечелили поръчки за стотици учебни заведения, което би могло да осигури десетки и дори стотици хиляди левове за контрагентите им по логистиката на продуктите.

Каква би могла да бъде причината за промените?

Първите измененията в наредбата от май месец дадоха възможност на няколко големи млекопреработватели да си разделят учебните заведения в страната, на които да доставят млечни продукти.

Фирмата "Млечни продукти Тракия" ще снабдява 922 обекта. Производителят "Зоров 91" ще доставя на 385 учебни заведения, мандрата "ЧЕХ" на 483, а "Полидей" ще зарежда с мляко 310 обекта. 

Част от тези производители обаче е възможно да не притежават необходимата логистика, за да доставят в цялата страна. Миналата година Схема "Училищно мляко" се изпълняваше предимно от търговци, които разполагаха с хладилен транспорт, а училищата, които снабдяваха, бяха в близост до склада на доставчика.

Сега се получава така, че избран производител трябва да достави млечни продукти от Хасково до Ямбол, а оттам до Сливен и Бургас.

Повдига се въпросът защо ДФЗ трябва да плаща за нещо, което от старта на схема "Училищно мляко" е било за сметка на доставчика. Първопричината за всички изменения в наредбата също не е ясна, тъй като програмата имаше 94% успеваемост - нещо, за което Франция ни дава за пример, тъй като тя успява да реализира едва 4% от схемата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови