Първо частно МВР или откъде идва силата на Пешко от Козлодуй

Юлиан Христов 28 юли 2017 в 14:14 21617 10

От къде идва силата на Пешко от Козлодуй

Популярният на местно ниво, а от скоро - и в национален план Пешко Караджов, който показа нагледно как се кадрува в полицията в Козлодуй, съвсем е намерил сериозни основания да си присвои ролята на работодател в МВР. Оказва се, че на практика от него зависи това дали полицаите, охраняващи АЕЦ Козлодуй, ще получат пари.

Покрай скандала със заплахите, които той отправи към полицай, остана неизяснен един факт. В Козлодуй има две полицейски управления - едното е в града, а второто - на територията на АЕЦ-а. Причината МВР да има свое поделение в електроцентралата е, че това е единствената структура, която по закон има право да охранява обекти от стратегическо значение. Член 114, ал. 2 от Закона за безопасно използване на ядрената енергия (ЗБИЯЕ) регламентира, че физическата охрана и пропускателния режим на обекти с особена важност по отношение на физическата защита се осигуряват от министерството на вътрешните работи. 

В същото време чл. 92 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР) казва, че за охрана от полицейски органи на стратегически обекти от значение за националната сигурност може да се сключват договори между МВР и заинтересовани лица.

Последният договор за физическа охрана между МВР и АЕЦ-а е подписан на 8 юни 2017 г. Той е със срок 5 години, като в този период АЕЦ-а трябва да плати повече от 50 млн. лв. на МВР. ОДМВР-Враца е предложила оферта за 956 259 лв. на месец като за това предоставя 316 служители.

Тук е и първата уловка, която е дала основания на Пешко Караджов (познат в Козлодуй като "Пешко падни - стани") да смята, че притежава власт над МВР-то. Според договора - възложителят (АЕЦ, бел. ред.) заплаща цената за извършване на услугата за даден месец в срок от 30 дни до приемане на услугата срещу оригинална фактура и двустранно подписани протоколи за установяване на извършената работа. С други думи, ако шефът на сигурността в АЕЦ - Тодор Георгиев, респективно - подчиненият му и отговарящ непосредствено за физическата охрана (за каквото е и договорът) Караджов откаже да подпише протокола, парите няма да бъдат платени.

Нещо повече - в договора е добавено условие, според което служителите на МВР получават допълнителни възнаграждения на базата на минималната работна заплата за страната. В клаузата е посочено, че при всяко повишаване на минималната работна заплата за страната тя се прилага автоматично при определяне на допълнителните възнаграждения на служителите. 

В същото време ОДМВР-Враца е изпълнител на услугата от няколко години. Последната покана, която АЕЦ-ът отправи за предоставяне на охрана, беше адресирана директно до областната дирекция.

В записа с Пешко Караджов, който вилнее в градското управление на МВР (тоест, не това, което е на територията на АЕЦ-а, бел. ред.), той недвусмислено заявява на полицая, че ще говори с началника му - Димитър Газибарски. Малко по-късно става ясно, че Караджов разговаря с някого по телефона и се оплаква от полицая. 

Косвено потвърждение за "добрите практики" на сътрудничество на различни нива между АЕЦ-а и ОДМВР говори и фактът, че съпругата и синът на Газибарски отскоро са назначени на работа в АЕЦ-а. От свои източници OFFNews научи, че за второто назначение особен принос има лично Караджов.

Близките отношения между него и началника на ОДМВР се доказват индиректно и от сигналите на полицаи, които твърдят, че след случката през февруари им е оказван системен натиск. Така например, само дни след като прокуратурата отказва да образува разследване по случая, от поста му е отстранен шефът на управлението в АЕЦ-а Аспарух Максимов. Той е бил преместен в управлението в Бяла Слатина, а по-късно сам е изявил желание да се върне като редови служител в Козлодуй. 

В същото време срещу служители, които са участвали в подписка в подкрепа на Максимов, е започнала проверка за това, че се возили без билети в служебен автобус. Срещу служителя, който пусна записа от от скандалния случай - Цветан Благоев, веднага след това е започнало производство за това, че тормозил свой колега и за това, че изразявал лична позиция в социалните мрежи.

Не на последно място увереност на Караджов за специалното му позициониране в общността, ангажирана с АЕЦ Козлодуй, вероятно му дава и фактът, че е кум на сестрата на депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова. Фактът беше потвърден от шефа на пресцентъра на парламентарната група на партията Никола Николов. Първоначално отхвърли молбата ни за разговор с депутата и след като се поинтересува за какво търсим Аврамова, откъде имаме информацията и дали тя е достоверна, предложи да бъде посредник. По-късно от нейно име Николов отрече първоначалната ни информация, че Караджов е кум на Аврамова, а при уточняващ въпрос дали връзката не е със сестрата на депутатката, той отговори, че Караджов "е кум на сватбата на сестра ѝ". 

Към настоящия момент прокуратурата проверява случая със записа и поведението на Караджов. От Окръжната прокуратура във Враца са изискали постановлението, с което Районната прокуратура в Козлодуй отказа да образува досъдебно производство. От държавното обвинение уточниха за OFFNews, че има правна възможност постановлението да бъде отменено и предвид новите факти, които станаха достояние от видеозаписа, може да бъде образувано разследване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

10

Hissarion

31.07 2017 в 11:03

Пешко кума, Гъзибарски - тия хора и писател не може да ги измисли по-добре от родната ни реалност.

8053

9

aleks121

29.07 2017 в 14:07

Подписката в подкрепа на отстранения началник Аспарух Максимов беше инициирана от Цецо Благоев и подписвана доброзорлем, щото Цецко знаеше, че с отстраняването му ще загуби почва под краката си. Аспарух си отиде щото търпеше Цецко да кадрува и да си прави каквото иска. Димитър Газибарски отстрани едно недоразумение от МВР на име Цецо Благоев. Свърши нещо за което предшествениците му си затваряха очите и замитаха гафовете на Цецко.

8292

8

АЕЦ

29.07 2017 в 08:52

https://www.zovnews.com/bg/grazdani-se-vdigat-na-bunt/#.WXjx9sWxVfc.

8292

7

АЕЦ

29.07 2017 в 02:13

Колкото и пари да си дадени от престъпната организация на Цецо Благоев да се пише по медийте, че е жертва на ситуация, в която няма никакво участие, няма да са достатъчни за да изтрият 20 годишната му работа в МВР, през която е извършил безброй престъпления, разплакал стотици семейства на полицаи и обикновенни граждани, хиляди измамени и завлечени с пари!

8292

6

АЕЦ

28.07 2017 в 23:41

http://m.24chasa.bg/Article/1744196

8292

5

АЕЦ

28.07 2017 в 23:40

https://www.blitz.bg/kriminalni/politsay-zaplashva-okhraniteli-ot-chasten-sod_news270658.html

8292

4

АЕЦ

28.07 2017 в 21:48

От Пешко Пияницата, ако зависеше нещо какво да се случи да е уволнил досега поне половината полицаи в РУ АЕЦ! В момента пишете много забавни съчинения и без "картинка", няма лошо сензация да има. По пътя на вашата логика трябва да сте заработили доста добър хонорар от тази статия и свързаните с нея! Проверявайте си понякога информацията, попитайте един два независими източника, не е толкова трудно! За Пешко Караджов ще чуете, че пропаднал пияница и е било въпрос на време да попадне в подобна ситуация, за "полицая" качил клипа в youtube може да съберете материал за книга, "Наръчник на престъпника в униформа"

21061

2

рамбо

28.07 2017 в 16:55

Прави впечатление, че никой не разследва къде е отишъл суджука. Асно е , че този отворко не го е изял сам 4тона са това, до Боцко също не бил стинал, твърди Цацата...Е къде е? Голям страх пада да не се докаже , че с него са купувани цигански гласове или са устройвани пищни партийни гуляи ли?

12182

1

sawall

28.07 2017 в 16:44

Сякаш изненадва някого, че ГЕРБ, БСП и ДПС толерират и дори окуражават корпуцийката на местно ниво. При всяка смяна на правителството в общините на такива благи "шефски" места се настаняват хора от правиланата партия с единствената мисъл да цоцат. Тези от неправилната се спасяват по общински съвети и т.н., само за да се върнат пак след някоя и друга година.