Пореден гаф: Пътници от Ливан влезли в ЕС без проверка на Летище София

Светослав Метанов, Юлиан Христов
12 септември 2018 в 11:27 | 22368 |4

За пореден пропуск в сигурността на Летище София научи OFFNews от отлично осведомен източник.

Колкото и абсурдно да звучи, трансферните пътници в полет FB814 от Бейрут на "България ер" не са насочени за проверка при влизането си в България, респективно ЕС. А на борда е имало 40 души, които са продължили пътуването си към други европейски дестинации.

Това е абсолютно нарушение на разпоредбите за сигурност.

След като пасажерите се озовали на територията на терминала, пропускът бил установен. Тогава започнало издирване на всички трансферни пътуващи по кафенетата и магазинчетата на аерогарата. В крайна сметка 30 от тях били установени и проверени, но други 10 са заминали за следващия си полет без да бъдат намерени.

От МВР заявиха за OFFNews, че са запознати със случая, но пропускът не е на Гранична полиция. Те пренасочиха питането ни към служба Сигурност на Летище София.

От аерогарата ни изпратиха следното обяснение.

"Допуснато е смесване на пътниците, пристигащи от „трета страна“ с вече проверени заминаващи пътници. За случая веднага са информирани компетентните органи, както и са предприети съответните административно-наказателни мерки. Веднага след констатиране на пропуска са взети необходимите мерки, гарантиращи общите стандарти за сигурност и недопускане на пробив в сигурността", твърдят от пресслужбата на летището.

Според източниците на OFFNews това обаче не е точно така. При подобен гаф регламентът изисква цялото летище да бъде затворено и всички присъстващи да минат на нова проверка - нещо, което не е правено. 

Това е поредният случай на непроверени пътници на столичното летище. 

На 20 март тази година, след като служители на Гранична полиция напускат постовете си, всички пътници с полет от преминават покрай гишетата без да бъдат проверени. След този случай последваха уволнения. Общо подведени под дисциплинарна отговорност са 13 служители на МВР, един служител сам си е подал документите за напускане, а други петима са уволнени.

По-малко от 4 месеца след това, е установен подобен гаф, но този път с частен самолет кацнал от Габрово и отлетял впоследствие за Гърция.

поп Дръвчо

Рейтинг : 5204

12.09 2018 в 23:01 4
+ 0
- 0
По всичко изглежда, че сме готови за Шенген.
zuljin

Рейтинг : 2125

12.09 2018 в 21:40 3
+ 0
- 0
То още малко и няма да има държава, а еврогейските корумпета си пият бирата с наш'те МИЛИЦИОНЕРСКИ ОТРЕПКИ и се правят на ударени...
Ей тоя баце, колко ли пара им е набутал за да си затварят очите и да крепят жалкото му кабинетче от дебилни МИЛИЦИОНЕРСКИ ОТРЕПКИ.
No-name

Рейтинг : 1048

12.09 2018 в 13:45 2
+ 1
- 0
Летище София запада все повече. Старите червени номенклатури го доведоха до това положение. Докато не бъдат изметени от управлението на летището, все по-зле ще става. Време е за концесия и голяма ревизия. Задължително трябва да се повдигне завесата за заграбеното и пропуснатите ползи.
ЛАФЪРДИЕВ

Рейтинг : 829

12.09 2018 в 12:52 1
+ 0
- 0
Въй, въй, ама и въх.. През супер готовата ни за Шенген въздушна граница такваз дупка.. Не е възможно.. От друга страна - ма то туй пропуск ли е.. Ний цял самолет проспахме.. Пък тук сал некакви си ливанци.. Ма ПП ГРОБ не е виновен.. А нъл ша сменяме и едноокото IQ с шофьорчето на Мето Илиенския.. Той с проФАНсионалните си мерки дет УЖ ша вземе ша я запуши и таз дупка.. Кат хрътка на аиропорта ша е.. Кат си спомни човек колко проФАНсионално търси Росен Горския.