'Софиянци си вдигнахте къщи в Синеморец, а ние сега не можем'

OFFNews - Бургас 04 май 2018 в 13:18 21926 2

Местността "Поляните" в Синеморец

Спор между „софиянци“ и „местни“ нажежава страстите в курортното село Синеморец. Причината е изменението на Общия устройствен план на Царево (ОУП), който е в своята начална фаза. Днес изтича срокът за подаване на възражения срещу доклада по оценката степента на въздействие на защитените зони.

Протести и подписка в Синеморец бележат втория опит Царево да има ОУП, след като скандалният документ от 2008 г. беше отменен от възложителя – МРРБ. 

Защо Синеморец?

Близо наполовина се увеличават площите за урбанизиране в селото, според предвижданията на проекта за нов ОУП, което вдигна градуса на напрежението. Местни жители и основно хора, които имат къщи, хотели и заведения, се притесняват, че по този начин селото ще се презастрои и ще изникнат нови обекти на „първа линия“, ще се унищожи природата и Синеморец ще се бетонира.

Една от спорните местности, в която е предвидено строителство, е „Поляните“.

Там и в момента има построени сгради, категоричен е кметът на Царево Георги Лапчев, който присъства на общоселско събрание снощи. ОУП ни е нужен, за да ни даде граници докъде може да се строи, за да спрем бъдещо строителство без регулации, пояснява той.

Хора, които имат бизнес в селото, обаче се притесняват от нови строежи и посочват като пример т. нар. „Младост 5“ - групата хотели и сгради до плаж Бутамята. Нещо повече – подчертават, че за един бъдещ бум на нови обекти и приток на нови туристи няма необходимата пътна инфраструктура. Електричеството в селото е проблемно и сега през летния сезон, а пречиствателна станция за отпадъчни води няма. Именно това е и едно от исканията им в започналата в селото подписка и в електронна петиция. В становището си протестиращите са посочили осем предложения, сред които пречиствателна станция, канализация, допълнително обезпечаване с електричество и питейна вода, строеж на автогара, да не се строи на общински терени, а пасищата и ливадите да се превърнат в паркове.

Без ОУП не може да имаме пречиствателна станция, защото трябва да променим предназначението на терените за нея, за да можем да издадем разрешение за строеж, подчертава Георги Лапчев. Той посочва, че проект за нея има, той е готов, нужно е финансиране и парцел.

Самата подписка също вдигна градуса на напрежение, след като местните жители разказаха, че техни роднини са провокирани да се подписват в нея с мотив, че тя е против изграждане на бежански център край Синеморец, за което се носят слухове. Организаторите са категорични, че това не отговаря на истината.

Иначе, местни и „придошли“ влязоха в спор кой трябва да строи в селото. Според жителите на Синеморец, „софиянци“, както наричат всички, които имат обекти в населеното място, са си построили достатъчно и трябва да се даде възможност на хората от селото също да направят нещо с терените си. Не са малко хората със земи, които сега са земеделски и могат да променят предназначението им.

В Резово се застроява двойно, а в Синеморец – наполовина?!?

Числата в проекта за ОУП сочат, че урбанизираните територии в с. Резово, например, се увеличават с над 100%. Те са верни, посочва ръководителят на екипа, изготвил доклада по оценката степента на въздействие на защитените зони Веселин Вълчанов. Тези числа, за всички населени места в общината, обаче са в сравнение с 1997 г., когато е изготвен териториалният устройствен план. Оттогава досега реално е строено и дори вече съществуващите сгради са включени в тези проценти, пояснява Вълчанов. Той посочва, че планът е щадящ природата:

Този ОУП е доста рестриктивен. Предвижда едно значително намаляване на териториите спрямо предходния, който е правен през 2008 г. На територията на Община Царево се оставят достатъчно големи зелени пространства, площи, които няма да бъдат застроени, площи, на които има възможност да съществуват самостоятелни популации от различни видове птици и влечуги, бозайници. Градоустройствените показатели са доста ниски", допълни Вълчанов.

Планът определя само рамките, а институциите трябва да следят дали той се спазва, допълва експертът. В плана са отпаднали мегаломански проекти като голф игрище край Варвара. А са предвидени зони за къмпинги, например – до плаж Бутамята в Синеморец.

Надявам се възложителите от регионалното министерство да предложат реален и изпълним проект, на който и ние да можем да отговорим с инфраструктура, например, добавя Георги Лапчев:

Широки, свободни зони покрай самото море. Ниско застрояване на втора линия, а не на първа. И, съответно, ако изобщо има строителство, то да бъде в дълбочина“, казва кметът.

Проблеми има

Общият устройствен план на Царево категорично е нужен на общината, подчертава екологът Тома Белев. Според Белев, самата процедура обаче е сбъркана още в началото. Не трябва да се прави отделна оценка за съвместимост със защитените зони, защото трябва да бъде изготвен доклад за екологична оценка, в който е част и докладът за НАТУРА - зоните.
Процедурата е нарушена и това дава възможност на всеки недобронамерен гражданин да я атакува в съда. 
ОУП отваря и други въпроси, посочва Тома Белев. На територията на общината се отреждат нови 5 000 дка за урбанизиране:

Тия 5000 дка, при най-скромните предвиждания, които са 20% плътност, става въпрос, че ще имат 1000 дка застроена площ. Да приемем, че всичко е на един етаж, няма да има повече, това ще е и разгърнатата площ. Това, при най-скромни сметки, са между 25 и 35 000 легла. Тези нови обитатели се нуждаят, примерно, от чиста питейна вода. Откъде ще дойде тази питейна вода? В доклада за оценка за съвместимост с НАТУРА 2000 не се вижда. Затова е необходимо да се погледне доклада за екологична оценка, обаче – той липсва“, казва Белев.

И посочва за пример, че в ОУП на Приморско е посочено, че общината ще се захранва с допълнително вода от водоем в Царево, какъвто обаче няма.

Фондация „Биоразнообразие“ внася своите възражения по изготвения вече доклад. Пред „Хоризонт“, Петко Цветков поясни, че настояват докладът за оценката за съвместимост да бъде върнат за преработване, процедурата да стартира отново и да бъде представен заедно с екологичната оценка, каквато е законовата процедура. Цветков подчерта, че документът обхваща само защитените зони и се дава възможност за строеж на север от Царево. Има предвидени терени за урбанизиране около Корал, които са дюни, а там никой не може да строи, допълва Тома Белев. Белев посочва и друг проблем – урбанизиране на общински терени и пита за какво ѝ е на общината да строи.

Според „Биволъ“, новите промени дават възможност на емблематични фигури като депутата от ДПС Йордан Цонев и семейството му да строят на брега на Резово.

Процедурата е още в началото

Ако настоящият документ не бъде върнат за преработване, то следва изготвянето на екологичната оценка на проекта за ОУП на Царево. Тя трябва да бъде одобрена или отхвърлена от експертен съвет в МОСВ и подлежи на обжалване. Едва след това ще бъде обсъждан и самият проект за нов ОУП. Жителите на Синеморец, например, настояват това да премине с обсъждания и в самите населени места, за да може да се чуе мнението на всички засегнати страни.

*заглавието е взаимствано от реплика на събранието в с. Синеморец

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5863

1

Babaliuga

04.05 2018 в 16:04

Оставете малко природа в тая територия бре хора ... Продавайте услуга, която да е по - атрактивна с природата си, с чистотата си, със забавления свързани на открито... Стига вече с бетонните вертепи тип Златни, Слънчев бряг и подобни ...