Туристи от Опан в Крим? Или как български кметове перат имиджа на Русия

Георги А. Ангелов 07 юли 2022 в 09:10 20240 7

Българката

Снимка crimea.gov.ru/

Българката "делегация" на среща в парламента на Крим. Кметът на Опан - Генчо Колев е първият вляво.

Русия окупира Крим през 2014 г., а на 24 февруари тази година нападна Украйна. Загинали са над 10 000 украински войници, а децата, загубили живота си в резултат на руските бомбардировки, са близо 350. Русия е в международна изолация.

На този фон кметовете на две малки български общини, на Опан - Генчо Колев и на Калофер - Румен Стоянов, миналата седмица се появяват в Крим на “Международния български фестивал ГАЛАРОЗА 2022” в Симферопол.

Делегацията е водена от Пламен Милетков, който е председател на поне две проруски организизации и при посещещението си миналата година в Крим стана известен в руските медии, защото спомогна за създаване на заглавието "Главата на българска делегация призна Крим за Руски". В телевизионните репортажи на местните медии се вижда още Христо Николов – председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ). Във видео от среща в Държавния съвет на Крим пред “българската делегация” има табелки с имената на Александър Григоров и Стоян Кисьов, а в кадър попада и папка с лого и надпис на партия АБВ.

Местните власти ще привличат български туристи

Местните медии съобщават, че администрацията на Евпатория е подписала договор за побратимяване с община Опан и за “развитие на сътрудничеството” между анексирания Крим и България. Председателят на Евпаторийския градски съвет Емилия Леонова е разказала, че от споразумението се подразбира сътрудничество в сферите на културата, здравеопазването и туризма. Тя се надява, че така може да се привлекат туристи от България в Евпатория. Местните медии не съобщават, че община Опан е с население от под 3000 жители. Не съобщават и че влизане в Крим е възможно само с полет от Инстанбул и за това е необходима виза. Пропускат факта, че Украйна разглежда всеки влязъл в Крим като държавен враг и го поставя в свои списък със санкции.

На сайта на парламента на Крим се отбелязва, че на 22 юни там се е състояла кръгла маса на тема “Публичната дипломация, като инструмент за преодоляване на международните санкции”. Цитиран е и Айдер Типпа, който отговаря за междуинародните връзки на руския местен парламента, който казва, че Крим и България могат да реализират съвместни проекти.

Важна подробност е, че фестивалът на “българите” в Симферопол е организиран и финансиран от руския «Фонд за поддръжка на публичната дипломация Горчаков”, който е държавен и служи за финансиране на инициативи за “създаване на благоприятен за Русия обществен, политически и бизнес климат в чужбина”.

Патриот, от БСП в ДАНС, подкрепен от ГЕРБ, издигнат от ВМРО

Генчо Колев обясни, пред OFFNews, че е отишъл заради кримските българи “които са по-българи от нас” и каза, че сам е финансирал пътуването си. Неговата биография е доста интересна. Той е бил зам.-председател на ТКЗС до 1990 г. До 1995 г. е председател на БСП в Опан и председател на Общинския съвет. От 1995 г. до 2011 г. е работил в системата на МВР, Национална служба „Сигурност“ и впоследствие - в ДАНС. От 2012 г. до 2014 г. е зам.-кмет на община Опан. През 2015 г. е избран за кмет на община Опан от коалиция „Народен съюз“, подкрепен на втория тур от ГЕРБ. Женен, с едно дете. За сегашния си мандат е издигнат от ВМРО, но човек от ръководството на воеводите коментира, че "не е наш човек”, обръщайки внимание на миналото му в БСП и ДАНС.

Генчев разказа:

“Бяхме по покана на българското културно дружество "Иван Вазов" от Крим, на български потомци. Просто нямаше как да да откажа. Това е чисто българско мероприятие, избирахме царица на розата и т.н. На това меропроятие се събират българите от Крим. Ние бяхме делегация, водени от една асемблея "Народите на България" (на Пламен Милетков бел. авт.) и по покана на тях. Да ви кажа честно нямаше много желаещи от поканените български кметове, но когато човек разбере смисъла и пламъка на това събитие, ако бяхме ги оставили нашите братя без нашето присъствие, щеше да е много унизително за тях. Учудващи за мен бяха това родолюбие и патриотизъм”.

Споразумение формалност, но патриотична

“Еее, вижте сега. Това е формалност, защото в този град Евпатория има голяма българска общност”, каза Генчев на въпрос дали ще има туристи от Опан в Крим, както е предвидено в споразумението. “Да си сътрудничим, какво може да си сътрудничим реално на тоя етап? Това е нещо символично", каза Генчев. Той допълни, че не знае “за колегите от асамблеята”, но той сам е платил разходите си. “Летяхме до Сочи от Истанбул. Разходите бяха 300 евро отиване и връщане. Нощувките бяха поети от българските дружества”, каза кметът на Опан.

Той твърди, че не е знаел, че “българският фестивал” се е финансирал от фонда, който цели да подобрява имиджа на Русия. “За имиджа на Русия в България няма какво да говорим. Българите са наясно със значимостта на Русия за българската история”, каза още Генков и за пореден път насочи разговора към българското малцинство в Крим: "Интересното беше, че тези хора живеят с духа на България, те създават българска култура и не мога да разбера защо го правят. Не искат да загубят българското самосъзнание. Те са много по-българи, отколкото сме ний”.

”Политиката я оставям настрани, аз съм изпълнил патриотичния си дълг”, заключи Генков.

Украинският експерт по международно право професор Борис Бабин коментира пред местния сайт на "Свободна Европа" Kрим. Реалии, че тази дейност на руските власти в Крим няма практически резултати.

"Провокациите на руските специални служби за подписване на фалшиви "споразумения за партньорство" с окупационните "общински администрации" на Крим се случиха няколко пъти през последните осем години. Всичко се развиваше по един и същи сценарий: агресорът открива и въвлича в "търговско сътрудничество" средно- или нископоставен служител на трета страна или активира "запазен" агент за влияние, който нелегално пътува до Крим и подписва нещо там. За властите на "подписалата" страна е доста трудно да повлияят на ситуацията, тъй като длъжността на длъжностното лице обикновено е изборна и "споразуменията" обикновено не водят до реални последици, така че Украйна реагира предимно процедурно и санкционно", каза Бабин. 

"Стойността на община Опан за руските окупатори е само във факта, че нейният кмет Генчо Колев е бивш функционер на местната "социалистическа партия", наследник на комунистическия режим, както и бивш служител на българските служби за сигурност от постсъветския период, което е посочено дори в официалната му биография" - казва експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

7

Constanza

12.08 2022 в 16:36

Мизерници.

12020

6

Svetlana Dzhambova

07.07 2022 в 14:36

Опан - Уикипедия
Опан. Общи данни. Население, 348 души (15 март 2022 г.) 11,7 души/km². Землище, 29,812 km².
старозагорско било - за първи път го чувам, но никога не е късно да станеш зарезил

12078

5

edin slep

07.07 2022 в 11:59

Много ми хареса и нивото на руския език на нашите представители, стига за тройка на единия:)

12078

4

edin slep

07.07 2022 в 11:56

За матушката ако ще и без пари ще работят ... Да бе, пошегувах се, тези безродници са по келепира, ако матушката го закърши ще си търсят нови покровители.

3714

3

GB

07.07 2022 в 10:43

"Българите са наясно със значимостта на Русия за българската история”, каза още Генков..."

--------------
Да, наясно сме с двете окупации от Русия при "освобожденията" на България.

2099

2

Mateevk

07.07 2022 в 10:00

А кримските българи от дружество "Иван Вазов" знаят ли за стихотворението на техния патрон "На руските воини", писано през 1916 г. Обзалагам се, че не! А нашите хора, като са отишли там, защо не са им изрецитирали това стихотворение? До гуша ми дойде вече от напълно фалшивата ни история, писана от руснаци в ролята им на победители, освободители или накратко покорители.

-240

1

редовно четящ

07.07 2022 в 09:54

Както е казал бай Ганьо, ще целува за келепира без да го е срам.