Уволниха полицая, който направи Пешко от Козлодуй известен

Юлиан Христов 09 август 2017 в 15:09 91730 29

Уволниха полицая, който направи Пешко от Козлодуй известен

Снимка bTV

Полицаят, който оповести видеозаписа с шефа на охраната в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов, е уволнен. Цветан Благоев е освободен на 2 август със заповед на директора на Областната дирекция на МВР във Враца Димитър Газибарски.

Основанието за уволнението е дисциплинарна проверка за оказан от Благоев "тормоз и унизително отношение" към неговия колега Тихомир Тодоров, както и негови публикации във Фейсбук, които са възприети от дисциплинарната комисия като заплахи. Малко след образуване на проверката на полицай Благоев е отнет и допускът му до класифицирана информация, който е задължителен за служителите, работещи на територията на АЕЦ. Самият Благоев е отстранен временно, докато тече проверката срещу него.

Любопитното в случая е, че въпросната дисицплинарка е образувана, малко след като група полицаи решава да извади наяве случващото се в АЕЦ-а и по-конкретно поведението на Караджов от февруари 2017 г., който, видимо от публикувания видеозапис, има самочувствието на кадровик в ОДМВР-Враца. Проверката срещу Благоев е само част от проведения системен натиск върху служители от полицията в Козлодуй.

Първата жертва е началникът на Районното управление в АЕЦ-а Аспарух Максимов, който отказва да покрие случая с шефа на охраната в АЕЦ-а и изпраща преписка в прокуратурата. Малко по-късно той е свален от началническия си пост, а към момента вече е само редови полицай. В негова подкрепа е организирана подписка. След като събират над 200 подписка, документът е откраднат, а полицай Цветан Благоев е обвинен в това, че е оказвал натиск върху свой колега, когото подозирал в кражбата на подписката. Така започва и дисциплинарното производство срещу него. 

Отделно от това други 16 служители, които също участвали в подписката, са били заплашени с дисциплинарна проверка. 

Междувременно в хода на проверката срещу Цветан Благоев основанията са образуването ѝ са променени. Любопитното е, че от кадровото досие на полицая са изровени случаи "преди около 6 месеца от датата 21.07.2017 г." - това е само ден, след като е публикувана първата статия от разследванията на OFFNews по случая.

В крайна сметка уволнението е наложено, защото е установено, че Благоев е уронил престижа на службата в МВР.

Друг любопитен детайл е, че само ден, след като е освободен от поста си, със свое решение Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) е взела решение да възстанови допуска до класифицирана информация на Благоев, който преди това му е бил отнет от директора на ОДМВР-Враца. 

В същото време прокуратурата възобнови проверката по случая от февруари 2016 г., при който Караджов заплаши с уволнение полицай. Както стана ясно шефът на физическата охрана в АЕЦ Козлодуй е придобил солидна увереност за това, че може да кадрува в МВР. Причина за това е, че АЕЦ-ът се явява втори работодател на служителите на ОДМВР-Враца. По закон МВР има задължението да охранява територията на централата, но в същото време от Караджов зависи до голяма степен разпределението на средствата по договора и изплащането на допълнителни възнаграждения на полицаите, заети с охраната на АЕЦ-а. Така в ръцете на Пешко Караджов е съсредоточен ресурс от близо 50 млн. лв. - парите, които централата трябва да изплати на МВР за охраната. 

От разпространения запис, който е причина прокуратурата отново да подхване случая, стана ясно също, че Караджов е в близки отношения с началника на ОДМВР. Не на последно място увереност на Караджов за специалното му позициониране в общността, ангажирана с АЕЦ Козлодуй, вероятно му дава и фактът, че е кум на сестрата на депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова

След скандала Караджов беше отстранен от поста си, но е видно, че заканите му не са напразни и влиянието му в МВР не е формално.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

29

dimostoev

10.08 2017 в 18:49

Интересно защо на решението на ДКСИ пише "ЦЕЦО Благоев", а не ЦВЕТАН Благоев???

8005

28

Стрела

10.08 2017 в 15:47

Димитър Газибарски направи врачанската полиция на таратор.Работи само за негова облага.Той има огромен кредит и целта му е да го избие до като е директор. Този човек е способен на всичко.

8007

27

Milena Mileva

10.08 2017 в 07:41

Каква комуникация,какво чудо...Шефът не може да спрегне 10 думи в изречение.
Чудно как се подбират кадри в МВР?
Каква простащина!


8292

26

АЕЦ

10.08 2017 в 07:23

Защото panel-че Цецково хората трябва да знаят какъв смръдлив боклук е приятелчето ти Цветанчо Благоев! А смрадта и в АЕЦ и във Враца и околията идва от лайнарщините на Благоевата циганска пасмина! А що се касае за сребърниците можеш да посъветваш другарчето си Цецко да вземе да спре да плаща тия юоръчкови статиики,а да вземе да почне да си връща парите на хората,които е измамил, че вече няма да има служебна карта, която да размахва...има си само Няколко цигански мутри и подпалвачи под ръка, но и те ще го оставят, защото без значката няма да им трябва...въпрос на време!

8292

23

АЕЦ

10.08 2017 в 00:34

Alicante и аз това питам? Как може да търпят толкова време да подпират Цецо Благоев и частната му мафиика? Много нормални полицаи както ти ги нарочаш напуснаха, защото не иЗдържаха на натиска, униженията и издевателствата, на които бяха подложени от страна на Благоев! Техния глас беше удавен под натиска и заплахите на Благоев! Най- накрая мисля, че дойде време този жалък сески измамник и наглец да започне да си плаща за греховете! Развяваше си служебната карта из града като самарското знаме, а който не се стряскаше от нея се срещата се с мутренско- циганската му бригада! Незнам какво да кажа.... жалко за българската журналистика за дребни пари изявени престъпници биват в герои!

12450

22

Alicante

09.08 2017 в 22:28

Как може всички с власт да подпират боклука и да се ебават нормалните полицаи, които не си траят а си търсят правата? Това полиция ли е или анти-полиция, анархия?

8053

20

aleks121

09.08 2017 в 21:01

Защо изкарвания герой в поредица статии Аспарух Максимов не си помръдна пръста, когато имаше в районното оплаквания от действията и поведението на Благоев? Защо го покриваше приятелски и не предприемаше нищо? Защо въпросния началник (Аспарух Максимов) бе преназначен за Началник в Бяла Слатина предпочете да се върне като "редови полицай" в АЕЦ? КОЕ Е ИСТИНА? КАТО Е МНОГО ЛОШО У МРАКОБЕСНО В АЕЦ ЩО ПУХЧО ДРАПА ДА СЕ ВЪРНЕ САМ? Значи нещо се пропука в статията и недомислените тези на Цецко Благоев! Пухчо, ако е мъжкар нека вземе думата, а не да се крие зад гърба на един компроментиран боклук! А дано, ама надали!