Влакчето е скъпо. Но не се движи

Вилхелма Дурева 14 февруари 2019 в 07:37 8224 0

Общината е Ловеч. Кметът е вече бившият – Минчо Казанджиев. Парите са 360 000 лева. Покупката е атракционно влакче, регистрирано обаче като каруца. Днес не се движи и събира прах в старата ловешка казарма.

2011 година. Минчо Казанджиев е кмет вече девета година, когато Община Ловеч кандидатства по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции“ пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Проектът е озаглавен „Подкрепа за развитие на туристически атракции в Община Ловеч“, а една от дейностите е закупуване на атракционно влакче с два вагона. То е главният герой в тази история.

По прогнозна цена на общината атракционът би трябвало да струва 300 000 лева без ДДС. През юни същата година Управляващият орган (МРРБ) изпраща писмо до общината, с което иска финансова обосновка на единичната цена на влакчето (300 000 лева без ДДС). В отговор кметът Казанджиев посочва, че е направено „проучване на предлаганите в България подобни услуги и съоръжения, а заложената цена на влакче с два вагона е на база на сравнителна оферта по предварително заложени критерии“. Проектът е спечелен през 2014 г. и 3 398 453.66 лева евросредства + 399 818.08 от държавния бюджет + 559 909.04 лева от общинския бюджет, или общо 4 358 180.78 лева е общата сума, с която общината трябва да реализира „устойчив туристически продукт“. За влакчето са предвидени от европрограмата 299 000 лева, а останалите 60 000 лева (за ДДС) са от ловешките данъкоплатци.

Целта е атракционно влакче да предлага на жителите и гостите на Ловеч панорамен тур, който включва историческия резерват Вароша, старата баня Дели Хамам и крепостта Хисаря. Обявена е обществената поръчка „Доставка на атракционно влакче – локомотив с два вагона“. В нея подробно се описват технически характеристики на локомотива и вагоните, които не съответстват на голяма част от записаните изисквания в подписания договор за безвъзмездна финансова помощ от ЕС и драстично се разминават с офертата, приложена като обосновка на цената в проектното предложение на общината. Това разкрива в блога си дългогодишният общински съветник Иво Райнов. Явява се само един кандидат, отговарящ на условията на общината възложител – консорциумът „Еврогеймс“ ДЗЗД, съставен от „Еврогеймс“ ООД и ЕТ „2002 – Константин Димитров“. Одобрен е набързо и на 3 септември 2014 г. е сключен договорът между общината и консорциума. На 5 ноември същата година влакчето е доставено в Ловеч.

КРАТКИЯТ ЖИВОТ НА ВЛАКЧЕТО

Само няколко месеца по-късно влакчето е бракувано, защото „локомотивът е променен конструктивно автомобил, Great Wall Hover, който на 07.07.2015 г. се придобива от лизингова компания от единия от участниците в ДЗЗД… при което още в същия ден е с прекратена регистрация като моторно превозно средство“, обясни в отговор на наше запитване Корнелия Маринова, която е кмет на Ловеч от ноември 2015 г.

Защо е било бракувано влакчето? Половин година преди да бъде обявена обществената поръчка, в края на декември 2013 г., собственикът на фирма ЕТ „2002 – Константин Димитров“ сключва лизинг за покупка на автомобил марка Great Wall Hover. В края на януари 2014 г. фирмата го регистрира като товарен автомобил с бял цвят. След това започва серия от технически корекции и подобрения. Например скоростта на автомобила е намалена на 25 км/ч, броят на местата от 1+4 е променен на само едно, извършени са изменения в спирачната система и скоростната кутия, както и редица други.

Нанесените промени в техническите параметри на лизинговия автомобил поразяващо точно съвпадат с изисканите в описанието на една все още необявена обществена поръчка за атракционно влакче в Ловеч. Автомобилът получава удостоверение за изменение на конструкцията точно две седмици преди обявяването на обществената поръчка и вече е готов да задоволи техническите изисквания, които ще бъдат предявени в нея. Редом до локомотива се записват и два вагона с по 24 седящи места с неясна цена. Въпреки че е бракувано още на 7 юли 2015 г., ловешкото влакче все пак тръгва из града за кратко. Пред закона то се представя като бавно движещо се моторно средство, тоест като каруца. Бившият вече кмет Казанджиев не пропуска да заяви, че всичко е законно, но влакчето ще се движи временно и не точно по предвидения му маршрут. Три месеца по-късно влакчето е спряно окончателно от движение. Причините са няколко – отказ на КАТ за регистрация (освен като каруца), композицията не може да се движи назад, не може да взима доста от завоите по улиците на града, няма и „гражданска отговорност“, макар общинският съвет на Ловеч да измени наредбата за движение, за да може атракционното влакче да се движи. То обаче се оказа напълно неотговарящо на всичко необходимо, за да бъде туристическо влакче. Приходите на общината за трите му месеца пътуване са под 3000 лева, на фона на изхарчените 360 000 лева.

КОЙ Е ВИНОВЕН?

На местните избори в края на 2015 г. ловчанлии променят избора си, след три мандата управление на Минчо Казанджиев, и начело на града застава Корнелия Маринова. Изготвен е доклад за многобройните несъответствия между поръчката и доставката. С резолюцията на кмета докладът е изпратен на Окръжна прокуратура. Образувано е досъдебно производство по случая. Проверка започва и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

„Досега за същото влакче веднъж сме платили 35 000 лева финансова корекция за допуснати нередности при провеждането на обществената поръчка. Платили сме и близо 60 000 лева собствено участие при закупуване на влакчето. Сега трябва да платим още 307 571.33 лева и всичко излиза близо 400 000 лева“, казва тогава кметът Корнелия Маринова.

Според предварителния доклад от проверката на АДФИ, сумата от близо 360 000 лева за доставката на влакчето e недължимо платена сума. Общината завежда дело срещу доставчика, тъй като превозното средство не отговаря на изискванията на Закона за движение по пътищата. Съдът отхвърля предявените от Община Ловеч искове и я осъжда да заплати по 8650 лева и на двете фирми в консорциума „Еврогеймс“ за разноски по делото. Решението е обжалвано пред Апелативен съд – Варна, чието становище обезсилва решението на първа инстанция и връща делото за ново разглеждане, но от друг състав на съда. Съдебната сага продължава.

КАЗАНДЖИЕВ ОТИВА НА СЪД

Почти четири години след сделката с негодното влакче прокуратурата повдигна обвинение за безстопанственост срещу бившия ловешки кмет Минчо Казанджиев. Обвинението твърди, че явилият се единствен кандидат не разполагал с атракционно влакче, което да отговаря на поставените условия, и затова представил преправени документи за техническите параметри и характеристики на влакчето, за да отговори на заданието на обществената поръчка. Затова и управителят на консорциума „Еврогеймс“ ДЗЗД е обвинен в документно престъпление.

„Ами то може да се движи, ако му направим на практика собствена инфраструктура. Не може да завива, няма задна скорост, много е сложна работата“, казва днес кметът Корнелия Маринова.

В резултат на действията, или по-скоро бездействията, на кмета Казанджиев за община Ловеч са настъпили щети за 359 732.55 лева. Два съдебни процеса текат в момента по този казус. Търси се справедливост.

ИЗТОЧНИЦИ

https://goo.gl/5mg4d3

https://goo.gl/TX1iEL

https://goo.gl/eiAG1M

https://goo.gl/DBbSYt

https://goo.gl/2jujJ2

https://goo.gl/BUerD8

Б. ред. - Този текст е от "Черна книга на правителственото разхищение в България 2018", която се издава от Фондация за свободата "Фридрих Науман". Всички публикации в книгата са напълно свободни за препубликуване като идеята е да достигнат до възможно най-широк кръг читатели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови