Западът забрани оръжейни компоненти да се продават на Русия, но тя успешно си ги набавя

По време на войната западни компании доставят на Москва електроника за безпилотните самолети "Орлан", с които се убиват украинци

OFFNews 15 декември 2022 в 18:01 26850 7

Снимка MIL.RU

Войната в Украйна продължава вече десети месец и през цялото това време компанията, която произвежда руските безпилотни самолети, получава западни компоненти. "Орлан 10", най-модерният руски дрон, работи с чуждестранна микроелектроника. Производителят му - Специалният технологичен център, е подложен на санкции, поради което не може да купува собствени компоненти. Но в САЩ, Китай и Русия има посредници, които му помагат да заобикаля ограниченията, установи разследване на „Важные истории, Ройтерс и Британския институт за изследване на отбраната (RUSI).

"Орлан", успешният руски безпилотен самолет

"Три-четири часа бягаха от нас, после се успокоиха и си помислиха, че са се откъснали. Но ние наблюдавахме през цялото време. Когато отново спряха, те бяха обстрелвани с ракетни системи и артилерия. Целта беше поразена" - приблизително така операторът на безпилотния самолет "Орлан-10" описва как руските военни са унищожили артилерийска батарея на ВСУ.

Безпилотните самолети "Орлан" са очите и ушите на руската армия. Те могат да откриват и да се насочват към украински военни и оборудване. Могат да правят и много други неща - например да прихващат разговори, да заглушават клетъчни комуникации, да изпращат пропагандни съобщения (немският Bild цитира някои от тях: "Украински войник, няма да те намерят, докато не се стопи снегът"). "Орлан" е най-масовият и най-успешният руски дрон, казва военният експерт Кирил Михайлов. В навечерието на войната Русия разполага с около 1500 орляка, твърди военният експерт Павел Лузин.

Русия започна да мисли за необходимостта от снабдяване на армията с модерни безпилотници след войната с Грузия през 2008 г., която използваше израелски дронове. Първоначално става въпрос за закупуване на чуждестранни безпилотни самолети, но през 2010-2011 г. Русия започва да доставя произведени в Русия Orlan. През 2014 г. Русия започна да ги използва срещу Украйна, а след това се оказа, че само корпусът на "Орлите" е руски, а целият пълнеж е вносен.

Според британския Кралски съвместен институт за отбранителни изследвания (RUSI) в „Орлан“ се използват компоненти от американските компании Altera и Xilinx, Texas Instruments, Microchip Technology, Analog Devices, Linear Technology, европейските STMicroelectronics и NXP Semiconductors, японските Renesas Electronics и Saito Seisakusho.
Очевидно е, че днес нито една от тези компании не би трябвало да доставя своите части на руската отбранителна промишленост. Но въпросът може да бъде решен чрез изграждане на верига от посредници между западния доставчик и руския получател. След като проучихме финансовите и митническите документи, свързани с производителя на „Орлан“-ите, открихме следната верига:

Руският получател

"Да, подложени сме на санкции. Да, имаше известни опасения, но не съм забелязал никакви последствия. Въпреки че, не, имаше последствия. Станахме по-авторитетна компания, станахме по-уважавани - санкциите не се дават просто така. Получихме санкции от една от най-силните световни сили - това е повод за гордост", каза Алексей Терентиев пред кореспондент на "Виталий Исторически". Той е един от собствениците на базираната в Санкт Петербург компания Special Technology Centre (STC), която произвежда орлите. "Бяхме амбициозни, опитахме се да използваме най-доброто", поради което в руския дрон има толкова много чуждестранни компоненти“, обясни той.

В действителност, за "най-добрите" е преувеличение. Чуждестранните компоненти далеч не са най-съвременните. "Това е руска стратегия - да се използват остарели технологии във въоръжение, което не се контролира от експортния контрол", посочва Ерик Уудс, експерт в Центъра за изследване на неразпространението на оръжия "Джеймс Мартин". STC купува някои от компонентите си от съвсем мирната руска верига Citilink (за около 300 милиона рубли между януари и май тази година).

STC е основана през 2001 г. Основателите ѝ са предимно възпитаници на Военната академия за комуникации "Будьони", спомня си бивш служител на компанията. През 2012 г. приходите на фирмата започват бързо да нарастват - по това време на паркинга пред офиса на компанията започват да се появяват армейски камиони КамАЗ, които са гръбнакът на комплекса „Орлан“. Понякога са били толкова много, че не е оставало място за паркиране, оплаква се бивш служител. За десет години приходите са се увеличили почти десетократно и през миналата година са достигнали 14 милиарда рубли.

През 2016 г. STC попадна под санкциите на САЩ за "оказване на помощ на ГРУ в провеждането на електронно разузнаване". STC не само произвежда орли - има данни, че например е разработила шпионския софтуер Monokle за смартфони. Само през 2022 г. фирмата получи повече от три милиарда рубли по договори с ГРУ.

Друг закон, "Противодействие на противниците на Америка чрез санкции", приет през 2017 г., определя STC като част от руския разузнавателен комплекс и забранява всякакви "значителни" сделки с компанията.

На уебсайта на Академията за комуникации има страници на двама от съсобствениците на компанията - вече познатите полковник Алексей Терентиев и Олег Царик. Те са специалисти по радиоразузнаване и автори на десетки внедрени изобретения.

Но днес STC се занимава предимно с „Орлан“. "Поради голямото търсене на орлите в момента нямаме средства да направим нещо друго. Търсенето им е много по-голямо от това, което можем да произведем", каза полковник Терентиев пред "Възраждане".

Руският посредник

"Не знам за какво говорите. Никога не съм чувал за тази компания" - така Роман Агафонников, генерален директор на SТС, отговори на молбата да разкаже за основния си доставчик на чуждестранни компоненти SMT-Ailogic (между другото, интересно е, че Агафонников има украински корени; баща му, Дмитрий Агафонников, е роден в Украйна, която Русия сега унищожава с безпилотни самолети). Терентиев също отказа да си спомни за SMT-Aylogic, въпреки че според регистъра той е един от нейните основатели.

"SMT-Aylogic се определя като един от най-големите доставчици на електронно оборудване и резервни части в Русия. От 2017 г. насам компанията е внесла в Русия продукти на стойност около 70 млн. долара (около 4,5 млрд. рубли), като годишните доставки са се увеличили десетократно за това време.

"SMT-Aylogic е доставчик, който е създаден за един клиент. Тя доставя компоненти на поднадзорната STC, която е основният ѝ клиент (миналата година тя е осигурила около 80% от приходите). От друга страна, за STC SMT-Alogic е основният продавач (за периода януари-май тази година STC е платила около 1,4 милиарда рубли, повече от всички останали доставчици).

"SMT-Aylogic е основана малко след анексирането на Крим, през 2015 г. В продължение на около две години тя е имала общи съсобственици с STC, но след това видимата връзка е била прекъсната. Сега SMT-Aylogic може би е от грешната страна на регистъра.

Например един от съсобствениците, Ирина Хрецова, всъщност е общопрактикуващ лекар. Възможно е тя да е съпруга на един от служителите на SТС, Павел Хрестов (освен че имат една и съща фамилия, те имат и един и същ адрес на регистрация). "Какво мога да знам за това?" - каза тя в отговор на въпрос за вноса на чуждестранни компоненти в Русия.

Трима други съсобственици на SMT-Aylogic - Аркадий Слепеников, Ирина Шихалева и Александър Шепилов - са включени в списъка на служителите на STC за 2021 г. Слепеников отказа да отговори на въпросите. Шихалева казва, че "няма нищо общо" с вноса на компоненти в Русия, и затваря телефона.

Поне 16 души през 2021 г. са работили едновременно и за STC, и за SMT-Aylogic. Да не говорим за факта, че двете компании имат общ адрес („Некополоменски проспект“ 17) и телефонен номер в Санкт Петербург. При обаждане служител на STC отговаря, че SMT-Ailogic е "наблизо".

Александър Беляев, генерален директор на SMT-Aylogic, отказа да разговаря.

Китайският посредник

Роденият в Русия Антон Трофимов има вече закрита страница в блокираната враждебна мрежа LinkedIn. В нея се казва, че е учил в Китай и се изброяват няколко негови проекта във Владивосток - спа център и кафене, както и "джентълменски клуб" в казиното Tigre De Crystal (концепцията на клуба е за еротични представления).

Но Трофимов има и по-приключенски хобита. Той е собственик на базираната в Хонконг компания Asia Pacific Links, основен доставчик на чуждестранни компоненти на SMT-Aylogic. Офисът на Asia Pacific Links се намира в занемарена сграда в уличките на Хонконг; няма никакви указателни табели, но човек на рецепцията потвърди, че компания с това име наистина дели стая с трима други наематели и от време на време в офиса влиза някой "чужденец".

От 2017 г. насам Asia Pacific Links е доставила на SMT-Aylogic компоненти на стойност 12 милиона долара, което е около половината от тази сума от началото на руската инвазия.

Почти всички стоки, които SMT-Aylogic е внасяла в Русия, са идвали от Китай. Митническите документи показват, че тези стоки не са военни.

На страницата си в LinkedIn Трофимов посочва, че живее в Торонто, Канада. Домът му се намира в квартал Ийст Йорк и може да се сравни с полуразрушения офис в Хонконг. Но той не е намерен вкъщи и не отговаря на имейл.

Американският посредник

Игор Каждан стои на прага на дома си във Флорида по тениска и къси панталони. Той не разбира защо журналистите се интересуват от него. Да, той доставя електронни компоненти на Русия, но мащабът на доставките е малък: "Не мисля, че това е толкова голям проблем. Не мисля, че трябва да пишете за това".

Каждан, известен също като Алекс Стантън, има руско и американско гражданство. Компанията му Ik Tech, чийто офис се намира точно пред дома му, е доставила стоки за Русия на стойност 2,2 милиона долара от 2018 до 2021 г. Повече от 90% от тях са поръчки от SMT-Aylogic. Сред тези стоки са например близо 1400 процесорни модула GUM3703FEBY, произведени от Gumstix - точно същите, които са открити в руските "Орли" в Украйна.

През февруари тази година, две седмици преди Русия да нахлуе в Украйна, Каждан е арестуван по обвинение в контрабанда на военни продукти и продукти с двойна употреба в Русия. По време на процеса той заяви, че е започнал да прави бизнес с Русия, след като се е запознал с няколко руски мениджъри на конференция през 2016 г. Те го подтикват да доставя продукти, за да заобиколи ограниченията за износ.

Производителите не отговарят

"Ние стриктно спазваме всички закони и санкции, не доставяме нищо за руското военно оборудване, а ако някой го прави, не знаем нищо за това, но категорично го осъждаме" - това са официалните отговори на световните производители, които намериха за добре да отговорят на нашите запитвания - Saito Seisakusho, Texas Instruments, AMD (притежава марката Xilinx). От Analog Devices не отговориха на запитването. Гъмстикс обеща да разследва.

Нарушенията на правилата за експортен контрол водят към наказателна отговорност. "Ако американска или европейска компания продаде контролирани за износ компоненти на поднадзорно лице, това е път към затвора. Лицензиращите органи никога няма да разрешат подобни сделки", твърди Ерик Уудс от Центъра за изследване на неразпространението. Но какво става, ако доставката се извършва чрез посредник в трета държава и компонентите не подлежат на контрол върху износа? "Малко вероятно е производителят да бъде подведен под отговорност за това. Освен ако продавачът не е излъгал в декларациите за износ. Но обикновено в такива случаи не се прави нищо", признава Уудс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

6

dolivo

16.12 2022 в 12:08

военния боклук еврьо обяснява как оръжията били ок, не ръсели светена вода

типичен военен геврек

-529

5

6екеr4о

16.12 2022 в 11:44

Очевидно изроди, като Виктор Бут, има навсякъде по света!

1220

3

хr4

15.12 2022 в 18:52

Ма то тва, че Кочината ще заобиколи санкциите(изобщо всички санкции) беше ясно и на най-големите наивници още от самото начало.
Въпроса е да им е трудно, скъпо и в малки количества.

2550

2

alfakentavur

15.12 2022 в 18:41

След тези разкрития производителите спорат да продават на тези посредници. И те духат супата. Рашистан продължава да духа супата.

10298

1

AntiZ

15.12 2022 в 18:28

Всеизвестно е, че на руснака ръцете са му завряни дълбоко отзад и той освен да краде и лъже, може единствено само още нещо: да убива. От злоба, от диващина, от комплекси и от скука. Правели стари технологии за да не се налагало да търсят нови?! Изродска нация, обречена да загине.