Заплахата към полицай "ще те срина до земята" не е престъпление, според прокуратурата

Юлиан Христов 21 юли 2017 в 10:14 16533 12

Заплахата

Според прокуратурата отправянето на заплахи към униформен полицай не е престъпление. Това става ясно от постановление за отказ да се образува досъдебно производство по случая, при който шефът на охраната в АЕЦ Козлодуй Пешко Караджов заплаши полицай. 

Въпреки че четирима полицаи свидетелстват за това, че Караджов е отправял обиди и заплахи за саморазправа със служител на районното в Козлодуй, прокуратурата отчита единствено, че проявата е можело да бъде санкционирана на място като дребно хулиганство. Заключенията в постановлението на прокурор Г. Георгиева-Рашева изцяло се разминават с фактическата обстановка по случая, за който беше разпространен и видеоматериал

Въпреки че не отрича да е имало заплахи към полицай, прокурорката отказва да образува досъдебно производство, тъй като деянието е извършено в тъмната част от денонощието. Затова и заплахата за обществения ред не била голяма, тъй като освен четиримата полицаи, свидетели на сцената, не е имало други хора.

Случаят е от февруари 2017 г. Тогава пътни полицаи Драгомир Димитров и Валери Манов били на дежурство и осъществявали контрол по линия на специализирана операция за превенция на нарушенията на пътя. 

Докато патрулирали, двамата забелязали лек автомобил "Фолксваген Пасат", който се движел криволичейки по пътното платно. Полицаите веднага спрели колата и установили, че шофьорът Симеон Кръстев от Козлодуй бил пиян. Пробата с дрегер на място отчела близо 1.6 промила алкохол в кръвта му, което е приблизително равно на около 300 гр. концентрат.

Шофьорът е откаран до Районното управление на МВР - Козлодуй, за да му бъде съставен акт и за да му бъде взета кръвна проба.

Докато полицай Димитров оформял документите, около 1.30 часа в управлението нахлул Пешко Караджов - по това време служител в управление "Сигурност" на АЕЦ Козлодуй. В постановлението е отбелязано, че той се познавал с полицай Манов по служба. Когато го видял, той попитал униформения какво става и след като разбрал, че на приятеля му ще бъде съставен акт, се обърнал към полицая с обидни думи, като му казал, че ще бъде сравнен със земята и няма да си намери работа в цялата област.

Караджов: Ти полицай няма да бъдеш. Бъди сигурен, гарантирам ти, че няма да бъдеш полицай. Поне в това, което аз подписвам... аз подписвам договор...

Полицай: Добре.

Караджов: Няма добре. Ей, голем пе***ас си...

Полицай: Не мислите ли, че ме обиждате?

Караджов: Не, не те обиждам. Не те обиждам, а си точно такъв. Казвам ти, защото знам за какво става на въпрос.

"Към този момент полицаят не бил ангажиран със съставянето на акта", се уточнява в постановлението. Караджов продължил да обижда, „но без да извършва конкретни действия, чрез които по какъвто и да е начин да пречи или да осуетява органа на властта да изпълни или да пропусне да изпълни длъжностните си задължения“. Той продължил с арогантното си поведение и да обижда полицая, „което е смутило обществения ред в сградата на РУ на МВР-Козлодуй и станало достояние на присъстващите полицейски служители“, се посочва още в прокурорския акт.

Веднага след като излага това обстоятелство, прокурор Георгиева-Рашева коментира:

Считам, че същото не е нарушило по особено груб начин обществения ред, с оглед на обстоятелството, че е станало в късната част на денонощието, не е станало достояние на широк кръг лица, които да бъдат възмутени от поведението на Пешко Караджов, по-скоро същият е реализирал действията, чрез които е реализирал състава на дребно хулиганство, което е следвало да бъде санкционирано по предвидения законов ред на Указ за борба с дребното хулиганство, което не е сторено.

По-нататък в постановлението се описва, че полицай Манов обяснил, че поведението на Караджов било провокирано от употребата на алкохол и от раздразнението му, че приятелят му ще бъде санкциониран. Караджов бил раздразнен и от друга случка, при която същият полицай съставил акт за нарушение на друг негов приятел.

Полицаят, който съставял акта, свидетелства, че Караджов е настоял да спрат да пишат акта, защото той щял да отпадне в последствие. Според прокурорката това по никакъв начин не съдържа заплаха към полицейски служител във връзка с изпълнението на служебните му задължения, тъй като Караджов не е отправил заплаха. По-надолу обвинителката дори прави заключението, че не е имало "дърпане на документи" от ръцете на полицая, въпреки че за такова обстоятелство изобщо не се споменава.

Пред обвинителката Караджов обяснил, че приятелят му Симеон Кръстев се обадил и му казал, че е задържан и ще бъде санкциониран. Той твърди, че полицай Манов заявил: „Всички приятели на Караджов ще бъдете под ножа без книжки“. Обяснил също, че казал на полицая, че действията му са неправомерни, а на свой ред униформеният му обяснил, че това не е негова работа. След това Караджов сам решил да преустанови разговора с полицая и посъветвал приятеля си да изпълни това, което му нареждат униформените, но да напише, че не е съгласен с действията им. 

В постановлението не се споменава и дума за това, че Караджов разговаря с неизвестно лице по телефона и се оплаква от полицай Манов. Преди това той заплашва униформения, че ще уведоми началника му за случилото се.

По случая са разпитани всички колеги на полицай Манов, които били свидетели на случката. Дежурният на пропуска в районното потвърдил, че Караджов е обиждал и заплашвал колегата му с думите: „Педераст такъв, ти от утре не си на работа. Аз ти подписвам заплата, аз ще те уволня“. Той обяснил, че обидите били отправени единствено към Манов, но не и към полицая, съставял акта. На него обаче казал, че ако свалят регистрационните табели на автомобила на приятеля му, ще бъде съден, защото това действие е неправомерно. 

За нуждите на проверката е иззет и записът от охранителните камери в районното. Прокурорката заключава, че от кадрите не става ясно дали Караджов се държи непристойно. Единствено се виждало, че той води разговор с Манов "видимо превъзбуден" и активно жестикулирайки с ръце.  

Разследването е прекратено, а прокурорката съветва полицая да заведе частна жалба.

Пешко Караджов е отстранен от поста си, но все още е служител в АЕЦ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

12

Izalina

21.07 2017 в 14:55

Много ми се иска да видя какво разбира прокурорката под "по особено груб начин ". Ако може и с примери.

Щото иначе в НК си има и чл.144(2) за закана с награда до пет години или минимум чл.148(1) т.3 за обида с награда от 3 до 10 бона плюс обществено порицание (?! на тва не знам кой му се впечатлява), а аз във видеото чувам и двете. Ама може и да не са ми ясни някои прокурорски или морални дефиниции.

Да праща катаджията на гражданско дело си е жива подигравка. Чакай после респект или поне уважение към "органа" от редовия гражданин.

8000

11

dimostoev

21.07 2017 в 14:06

"Никой не смееше да противоречи на служителите на Народната Милиция."

Глупости! И при комунизма, и в началото на "прехода", и където и да сме сега в "прехода" с тази псевдо-демокрация, все си е имало хора, които могат да направят същото без последствия. Какъвто и обществен строй да имаме, все ще я караме на шуробаджанащина и съответно определени места ще са пълни с дребни душички мислещи се за нещо повече от останалите.

15256

10

mendi

21.07 2017 в 13:41

Ми той човека си казва че не е случаен. Много ясно че няма да му повдигнат обвинение, даже и досъдебно няма да му направят.
Явно не лъже, че не е кой да е.

17156

4

aviatora

21.07 2017 в 10:42

Това е лайняната държва БГ!!! Този лайнян задник сигурнои е голяма работа и на всичкото отгоре е шеф на охраната на АЕЦ Колзодуй!!! Боже пази България!!!
 
X

Подкастът на OFFNews