Карлсен започва с белите фигури

OFFNews 11 ноември 2016 в 11:04 2823 0

Действащият шампион Магнус Карлсен ще започне с белите фигури в първата партия за шахматната корона срещу руснака Сергей Карякин, определи тегленият в Ню Йорк жребий.

Битката стартира днес и ще продължи до 30 ноември. В Русия следят с огромен интерес мача, тъй като за първи път от 2008 година насам представител на тяхната школа излиза в двубой за званието световен шампион.

Освен ценната титла, победителят ще си тръгне и с парична награда от 1 милион долара. Норвежецът Карлсен е фаворит в мача, но сънародниците на Карякин не го отписват.

"Много шахматни специалисти идваха при мен и ми казваха "Шансовете на твоя Карякин да спечели са колкото на Доналд Тръмп да стане президент на САЩ". Видяхме, че второто стана. Затова съм оптимист и се надявам на успех на Карякин", коментира президентът на руската федерация Андрей Филатов.

Тръмп беше поканен да направи първия ход, но в крайна сметка той не прие поканата. Така честта отиде у кмета на Ню Йорк Бил де Блазио.

Двамата шахматисти ще бъдат проверявани за допинг по време на двуседмичния шахматен маратон, включително и за употреба на нашумелия мелдоний.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови