Край на ерата "Илюмжинов" в шахмата

OFFNews 10 април 2017 в 17:31 2306 0

Задава се край на управлението на Кирсан Илюмжинов в световния шахмат. Президентът на ФИДЕ на практика беше свален от поста на извънредното заседание на президентския съвет на ФИДЕ в Атина.

Той остава формално начело, но е лишен от право да взима важни решения и да подписва договори и на практика длъжността му е изпразнена от съдържание до края на 2018 година.

Това е втори опит за преврат срещу калмика, след като първия на 26 март не успя. Сега превратаджиите са намерили по-елегантен ход да се освободят от него. Причината за бунта срещу него е попадането на името му в забранителен списък на САЩ. Това спъва дейността на федерацията и носи лош имидж.

До избора на нов президент функциите на Илюмжинов ще изпълнява настоящият вицепрезидент Йоргос Макруполус. Той ще представлява ФИДЕ и ще има пълни финансови, юридически и делови пълномощия.

В публикуваното на сайта на ФИДЕ официално съобщение са цитирани и извиненията на Илюмжинов към членовете на съвета за направените коментари предимно в руската преса след предишния президентски съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови