Българин станa най-силният мъж на Америка за втори път

OFFNews 10 ноември 2015 в 20:11 7831 4

Димитър Саватинов

Българинът Димитър Саватинов за втора поредна година спечели престижния конкурс "Най-силен мъж на Америка".

Надпреварата между най-силните мъже на САЩ тази година се проведе в Атланта, щата Джорджия, като Саватинов доби право на участие в състезанието след като миналата година показа отлична физическа форма и успя да победи.

Тази година участниците в състезанието мериха сили не в 6, а в 5 дисциплини, но изпитанията в тях бяха бяха много по-сериозни. Българинът показа отлични резултати и така получи правото да бъде провъзгласен за най-силния мъж в Щатите.

През 2014 той постигна Американски рекорд в дисциплината „Long press” с постижение от 210 кг. В състезанието тази година, той отново подобри рекорд, но този път в дисциплината Stone Atlas. По време на нея участниците трябва да прехвърлят камък с тегло от 190 кг. над преграда, която е висока около 142 см и това трябва да се случи в няколко серии.

Важните показатели са колко пъти в една от тях е бил прехвърлен камъкът над преградата и за колко време е направено това. Саватинов успя да слезе под 35 сек за 4 повторения. Именно в тази последна дисциплина той успя да вземе много сериозна преднина пред своя основен конкурент Роберт Оберст. Преди това, при предпоследната дисциплина, Саватинов успя да вдигне 420 кг., което е с 12 повече от неговия конкурент.

Пред Дарик българинът призна, че му липсва родината и един ден ще се върне, за да направи школа за спорт в силовите дисциплини в родния Гоце Делчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови