Екатерина Дафовска, Йордан Йовчев, Катрин Тасева и Евгени Иванов-Пушката повеждат зимното издание на ''Нестле за Живей активно!''

Кънки на лед, фигурно пързаляне, ледено бягане, кърлинг, хокей, състезания с шейни, танцови предизвикателства и много активни изненади за малки и големи на 26 февруари в „Нестле за Живей активно! Зима 2023“

OFFNews 14 февруари 2023 в 12:24 88238 0

Снимка Нестле за Живей активно

За първи път „Нестле за Живей активно!“ ще разкрие за последователите си колко завладяващи, забавни и сгряващи алтернативи за движение има в града през зимата. Започваме точно в 10:30 часа от градинката на Народния театър, на 26 февруари, в деня на Сирни Заговезни. Активният Живей активно! Карнавал стартира с танцов флашмоб, воден от Алфредо Торес. Ще повишим градуса по столичните булеварди с горещите латино ритми и пищен карнавал, за вдъхновение, мотивация и повече движение с идването на пролетта, а доброто настроение, цветовете и активностите ще вземат превес. Вземете си маска и елате да загреем заедно, а малко след това ледената магия ще се пренесе на най-големия леден парк на Балканите в Княжевска градина, който ще отвори за безплатно посещение в 11:30 часа.

Ще се убедите сами, че зимата може да е гореща и цветна, когато говорим за спорт на открито. Йордан Йовчев и Евгени Иванов – Пушката ще демонстрират уменията си по фигурно пързаляне на ледената пързалка в Княжевска градина, заедно с вас и с професионални състезатели. А веднага след това, всички желаещи могат да се включат в безплатните уроци по кънки на лед, за което са се погрижили партньорите на инициативата Национална спортна академия и Фондация „София европейска столица на спорта“.

Екатерина Дафовска, която тази година отбеляза 25-годишнина от златния медал в биатлона от Олимпийските игри в Нагано, ще замени ските с кънки, за да се включи заедно с всички ентусиасти в състезание за непрофесионалисти по кънки бягане. Преподавателите и студентите от специалност „Кърлинг” в НСА ще разкрият всички трикове в този спорт чрез специално оборудване, на което може да изпробвате уменията си по пързаляне на „камъните“ с възможно най-малко триене.

В ранните часове на следобеда точно до ледената пързалка Йордан Йовчев ще поведе отбора по пързаляне с шейни, чувал или тобоган, и ще бъде рефер в надпреварата за най-бързите участници. Отборите по хокей от НСА ще направят кратка демонстрация на играта на лед, след което желаещите да се включат с Евгени Иванов – Пушката ще могат да изпробват колко са ловки със стика и шайбата.

Заедно с Катрин Тасева ще може да се включите в танцовите предизвикателства, да научите нов танц, зумба движения или горещите стъпки в латиното от професионалните преподаватели и школи, които специално за вас са подготвили открити уроци.

Звездният отбор на „Нетсле за Живей активно! Зима 2023“ ще ви покаже лично, че всеки спорт може да бъде забавен и интересен дори за първи път да се докосваш до него. А заедно ще се впуснете в ледените предизвикателства, като сме ви подготвили интересни факти защо си заслужава да се качим на кънките и да се пързаляме през зимата:

1. Кънки-спортът е сред дисциплините, които изграждат физически здраво и хармонично тяло и всестранно развити личности.

2. Може да се практикува на открито и закрито, което оказва оздравително- хигиенично влияние върху организма на хората от различна възраст.

3. Кънките на лед преди всичко са важно средство за активна почивка, доставящо огромно удоволствие.

4. Пързалянето с кънки на лед допринася за укрепване и увеличаване подвижността на костно-ставния апарат, повишаване тонуса на основни системи на организма, пропорционално развитие на цялата мускулна система, мускулите стават по-еластични и силни, активизира се работата на анализаторните системи и на първо място на вестибуларната и проприоцептивната.

5. Карането на кънки оказва благоприятно влияние върху сърдечно-съдовата и дихателна система. Увеличава се силата на сърдечните съкращения, а белодробната вентилация достига по-големи размери. Изследванията установяват, че дори само за 6 месеца при 4 тренировки седмично, жизнената вместимост на деца, юноши и девойки-кънкьори се увеличава средно с 272 куб. см, средната гръдна обиколка нараства с 8 мм, а пулсът и кръвното налягане спада с 4 удара в минута и съответно с 9 мм.

6. Системното практикуване на кънки на лед при низки температури закалява организма, прави го по-устойчив към атмосферните промени. Низката околна температура осигурява на тялото добро топлинно отделяне и изключва възможността за значително повишаване на телесната температура по време на тренировките. Студената въздушна струя, която достига до тялото на кънкьора подобно на въздушна баня, позволява на кожата да диша по- пълноценно.

7. Кънките на лед изработват и усъвършенстват почти всички физически качества: бързина, гъвкавост, ловкост, смелост, сила и издръжливост.

Повече за инициативата:

Водени от убеждението, че активният начин на живот може да бъде алтернатива за всеки, през всеки сезон, по всяко време, инициативата „Нестле за Живей активно!“ вече 18 последователни години и с всяко издание предлага на своите последователи нови възможности да движение и активности. „Нестле за Живей активно! Зима 2023“ се провежда с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и Столична Община. Основни партньори на изданието са Фондация София европейска столица на спорта и Национална спортна академия. Зимното събитие е подкрепено от Българска федерация по художествена гимнастика, Pulse Fitness & Spa, Pirin Spring, и се провежда с медийното партньорство на BGRadio, Darik radio, Cosmopolitan, 24chasa, dir.bg, Offmedia, Webground, Sportal group, Dsport, Skafeto, bg- mamma.

За повече информация следете във Фейсбук и на сайта на „Нестле за Живей Активно! Зима 2023“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови