Над 1 700 участници се очакват в полумаратона на София тази неделя

OFFNews 09 май 2019 в 14:27 3758 0

Снимка от предния полумаратон.

На 12 май (неделя) от площада пред Народното събрание в София ще започне едно от най-мащабните спортни събития на столицата. То обединява две състезания в едно – "Kaufland София Полумаратон" и безплатното бягане за ученици RUN4EU. Двете събития успяха да привлекат голям интерес и до момента в различните им дисциплини са се записали над 1 700 участници, сред които много ученици от цялата страна, както и 250 бегачи от Великобритания.

В дните преди старта, по настояване на дирекция „Сигурност“ на Столична община, се наложиха промени в трасето на “Kaufland София Полумаратон“. От съображения за сигурност е предложен и одобрен алтернативен маршрут, по който ще се движат участниците. С промяната се отменя основна част от трасето, която трябваше да преминава по бул. "Цариградско шосе" и да достига до летище София. Новият маршрут на състезанието ще стартира пред Народното събрание в София точно 9:00 ч. сутринта. След това трасето на полумаратона преминава по бул. "Васил Левски" и "Ген. Гурко" и влиза в Борисовата градина. Оттам участниците ще преминават по булевардите "Яворов" и "Вапцаров", които ще бъдат затворени, и ще финишират през маратонския вход на национален стадион "Васил Левски". Точните маршрути за различните дисциплини (5 км, 10 км, 21,1 км, както и ученически състезания и игри) са публикувани на уебсайта на събитието.

Дистанциите, на които ще стартират всички участници в "Kaufland София Полумаратон" точно в 9:00 ч. сутринта на 12 май пред Народното събрание, са: 21,1 км полумаратон, 10 км и 5 км. Ученическите състезания RUN4EU на 5 км, 10 км, 21,1 км, както и училищните щафети, също ще започнат в 9:00 ч. пред Народното събрание. На стадион "Васил Левски" от 10:00 ч. ще започнат атлетически игри, а от 11:15 ч. – състезание на 600 метра за ученици. Игрите и състезанията за ученици са част от инициативата RUN4EU, която се провежда в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент в България. Всички занимания с ученици се водят от сертифицирани инструктори и са с отворен достъп – безплатни за всички деца и ученици след предварителна регистрация на уебсайта.

Стартовите пакети за различните дисциплини ще се раздават пред паметника на Съветската армия в петък (10 май) от 15 до 20 часа и събота (11 май) 10 до 20 ч. Там, на площ от 150 кв.м., ще се проведе и традиционният изложбен панаир, на който чрез щандове ще бъдат представени различни продукти и услуги, насочени към активния начин на живот и здравословното хранене. В деня преди състезанието (11 май, събота) пред паметника на Съветската армия основният партньор на събитието Kaufland България организира поредната приятна изненада за участниците – "Pasta Party", което ще помогне за зареждането с питателна, богата на въглехидрати храна. Партито ще се проведе между 13 и 17 ч. в съботния ден и е отворено за всички записали се бегачи в различните дисциплини. Освен паста парти, за участниците са предвидени и други комплименти от организаторите. Заедно със стартовите си пакети, регистрираните на 21,1 км, както и учениците ще могат да получат брандирани спортни тениски. Всеки участник, финиширал успешно в контролното време на полумаратон и 10 км, ще получи медал, а всички участници, финиширали на 5 км, ще получат значка. За класиралите се на призови места са предвидени специални плакети и допълнителни награди от организаторите и партньорите на събитието.

Полумаратонът на София тази година ще бъде първото мащабно състезание по шосейно, градско бягане в страната, което ограничава използването на пластмаса за еднократна употреба. Сред устойчивите практики са замяна на пластмасовите бутилки за еднократна употреба с рециклируеми картонени чашки, алуминиеви фласки за многократна употреба, разполагане на водни станции в експо зоната и по трасето на полумаратона, използване на дървени прибори и картонена посуда в кетъринг зоната и други. В експо зоната, както и на всяка станция по трасето, ще има разположени контейнери за събиране на отпадъци от опаковки.

Регистрацията за "Kaufland София Полумаратон" и "RUN4EU" продължава до запълване на определената за състезанието квота. За "Kaufland София Полумаратон" таксите са 14 лв. за 5 км, 39 лв. за 10 км и 49 лв. за полумаратон (21,1 км). За всички ученици, участващи в "RUN4EU", както и за хората над 60-годишна възраст, участието е безплатно и се изисква предварителна регистрация. Записването е на уебсайта https://sofiahalfmarathon.com/.

"Kaufland София Полумаратон" и състезанието за ученици RUN4EU се организират от Спортен клуб "Бегач", Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България в партньорство със Столична община, Бюрото на Европейския парламент в България, клуб "Приорити Спорт" и Екопак България. Състезанията са включени в календара със спортни събития на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови