Заговориха за отлагане на Евро 2020 и Олимпиадата заради коронавируса

OFFNews 25 февруари 2020 в 22:00 6605 0

Групите за Евро 2020

Олимпиадата в Токио и Евро 2020, които трябва да се проведат през лятото може да бъдат отложени. Това се обсъжда в МОК и УЕФА.

Вицепрезидентът на УЕФА Микеле Ува не отхвърли варианта Евро 2020, което ще се проведе това лято, да бъде отложено. Той заяви, че УЕФА следи внимателно ситуацията и ще се съобразова с разпорежданията на съответните страни. Според него организацията ще се опита да избегне такъв сценарии, но ако се наложи, турнирът може да бъде отменен. Очаква се Европейското първенство по футбол да се проведе през юни и юли 2020 г., като срещите от него ще се играят в 12 страни.

Дик Паунд, член на МОК с най-дълъг стаж, смята, че има тримесечен прозорец за решаване на съдбата на Олимпийските игри в Токио, които са заплашени от бързо разпространяващият се коронавирус. Олимпиадата се открива на 24 юли.

В интервю за "Асошиейтед прес" Паунд каза, че решението може да се отложи до края на май с надеждата, че вирусът е под контрол. "Много неща трябва да започнат да се случват. Трябва да започнете да увеличавате сигурността, храната, олимпийското село, хотелите, медиите ще влязат в сградата и своите студиа." И ако се стигне дотам, да не се продължи напред, "най-вероятно ще се търси отмяна. Това е нова война и трябва да се изправим пред нея. Около този времеви период, аз бих казал, че хората ще трябва да попитат: "Под достатъчен контрол ли е, за да можем да сме уверени да отидем в Токио, или не".

Съвременните олимпийски игри от 1896 г. са отменени само през военно време и се сблъскват с бойкотите през 1976 г. в Монреал, през 1980 г. в Москва и 1984 г. в Лос Анджелис. Олимпийските игри през 1940 г. трябвало да бъдат в Токио, но са отменени заради войната на Япония с Китай и Втората световна война.

Паунд определя несигурността за основен проблем и повтаря позицията на МОК - че зависи от консултациите със Световната здравна организация, орган на Организацията на обединените нации. 

"Преместването на мястото е трудно, защото има малко места по света, които биха могли да помислят да подготвят съоръжения за това кратко време", каза още Паунд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови