Кой се грижи за визията на първата дама

Мая Младенова 13 септември 2017 в 09:02 72334 6

Снимка Личен архив

Илияна Алипиева

Кой се грижи за визията на съпругата на президента? Преди време Десислава Радева сама повдигна завесата, като благодари на три дами – Илияна Алипиева, Павлина Ковачева и дизайнерката Невена. Това се случи веднага след първата й официална международна изява на високо ниво в Брюксел за срещата на върха на НАТО, когато за пръв път Радева бе в компанията на съпругите на световните лидери – редом до Брижит Макрон и Мелания Тръмп.

От кандидатпрезидентската кампания досега всяка публична изява на Десислава Радева е бурно дискутирана, а модният й избор – подлаган на безмилостна дисекция. Според някои, опонентите на Румен Радев са взели присърце задачата да атакуват президента чрез съпругата му. Според други тя сама предизвика тези нагласи със свои изказвания.

Синята рокля

Вероятно затова първата дама все още е пестелива в изявите си, а детайлите по всяка една от тях са внимателно обмислени. Така бе и при първото й домакинство – когато на 26 август посрещна Брижит Макрон при визитата на френския президент във Варна, а синята й рокля с бели копчета на „Долче и Габана“ стана повод още веднъж всички да обсъдят гардероба й. Роклята Десислава Радева подбира заеднос с Илияна Алипиева. За хората в модния бранш името й няма нужда от представяне. За останалите ще кажем само, че тя е човекът, благодарение на когото на българския пазар присъстват световни модни брандове като Баленсиага, Макс Мара, Живанши, Гучи, Долче и Габана, Джими Чу, Александър Макуин, Кензо, Бенетон и много други. Над 20 години Алипиева е представител на модни марки от висок клас и е един от водещите ритейлъри у нас с верига от над 10 бутика в София и страната.

„В момента, в който Десислава Радева се появи в двореца Евксиноград със синята рокла, получих над 200 покани за приятелство във фейсбук“, смее се Илияна Алипиева. Тя е убедена, че тоалетът е бил перфектен избор за повода – среща навън, близо до морския бряг. Дрехата винаги трябва да е в контекста на събитието, тя не може да съществува извън повода, за който е предназначена. В предварително одобрената от френска страна програма имало обяд на открито в Ботаническата градина в Балчик, разходка на плажа и в Двореца в Балчик. Тоалетът бил подбран за светлата част от деня, съобразен с температурите и терена. „По-скоро ме учудиха високите токове на Брижит Макрон, тя едва пристъпяше на тях и дори се спъна, а Радева я улови да не падне. Така дефектът се превърна в ефект", казва Илияна Алипиева.

Роклята на „Долче и Габана“ паснала идеално на първата дама. Тя е висока над 1,80 м и с много стройна и пропорционална фигура. Всяка дреха веднага й приляга като направена по мярка, без да има нужда от корекции, споделя Алипиева.

С рокля на дизайнерката Невена с първите дами по време на среща на върха на НАТо в Брюксел

Двете се запознават покрай общи приятели и започват да работят заедно – колкото на професионални, толкова и на приятелски начала. Защото Радева няма официален пост на първа дама в президенството, няма и свой бюджет и екип. От нея се очаква да е винаги представителна и на ниво, а тези разходи президентското семейство трябва да покрие само. Затова някои от тоалетите са предоставени от фирмите майки при специални условия.

Протокол и стил

За работата си с президентшата Алипиева споделя: „Аз не съм ѝ ментор, не ѝ налагам мнението си за това какво да облича. По-скоро и помагам да се види в ролята на първа дама. Имам известен опит и това е от голяма помощ при избора на визия. Пътят към подходящия стил на първата дама е процес, не просто разходка до бутика за най-красивата рокля." За президентшата това е изцяло ново амплоа, тъй като досегашната й работа в Министерството на отбраната не предполага събития от такъв ранг. По време на визитата във Варна мнозина забелязаха, че Радева е променила цвета на косата и прическата си. Преди тя бе в махагонов цвят, а сега е с по-актуалния и естествен нюанс на светъл кестен.

В протокола вече няма строги правила, стереотипите са разчупени. Допускат се и голи рамене, и ниски обувки например. Важно е да изглеждаш добре и адекватно на повода. Дрехите са послание. Човек има 40 секунди да направи първо впечатление и не бива да ги пропилява, отбелязва Алипиева.

Според нея Десислава Радева има данни да стане една от най-стилните първи дами. Президентшата обикновено се вслушва в съветите на екипа си, дори когато й предложат нещо неочаквано. Често отговаряла със „Слушам“, шегувайки се с етикета „генерал Деси“, който публиката й постави.

Тя е непринудена, с много свежо чувство за хумор и автохумор. Освен това двамата със съпруга й имат изключително красива връзка. Понякога е наистина вдъхновяващо да ги наблюдаваш“, казва Илияна Алипиева.

Въпреки критиките за визията й във Варна, много модни специалисти я оцениха високо. "Беше на снимка в дневните визии на "Воуг" за най-добър тоалет! Това опонентите и не забелязаха някак." Самата Десислава Радева била много щастлива, че срещата с Брижит Макрон минала по вода, успели да създадат личен контакт отвъд протокола и френската първа дама дори я поканила да ѝ гостува в Елисейския дворец.

За гардероба на съпругата на Радев двете често подбират тоалети на Макс Мара, Долче и Габана и др. В изчистена черна рокля с болеро на „Долче и Габана“ Радева бе на държавния прием за Трети март. Няколко рокля от „Макс Мара“ вероятно ще са в гардероба й за предстоящото посещение в Ню Йорк за годишната асамблея на ООН в края на годината, където на две от вечерите се очаква да е и президентът на САЩ Доналд Тръмп. „Не зная какво ще избере тя на място, каквото и да е, ще я представи чудесно. Големите дизайнери са големи поради това, че правят дрехата комплимент към фигурата", казва стилистката.

В резиденция "Врана" на юбилея на Симеон Сакскобургготски

По нейна идея Радева облича белия гащеризон на „Макс Мара“ на приема за 80-годишнината на Симеон Сaкскобурготски в резиденция „Врана“. Според Алипиева тоалетът стоял перфектно на фигурата на първата дама, за която много жени могат само да мечтаят. „ Беше ослепителна! Тогава я обвиниха, че е без бельо. Добре че на един неин кадър в профил истината дискретно се показваше от деколтето".

На приема за Трети март Снимка: bTV

За първата си голяма изява в Брюксел Десислава Радева избира рокля на работещата в Лондон българска дизайнерка Невена. Тя крои висша мода и има клиенти дори сред висшето общество в Кралството. Нейни рокли носеха част от гостите на сватбата на Пипа Мидълтън. Радева бе избрала рокля в сребриста дантела за първата си среща с президентските съпруги. Широко препоръчаната идея Десислава Радева да промотира български дизайнери досега не се увенчава с успех. Според специалистите трудно малка страна с кратка история в модата може да предложи продукт на световно ниво. Изисканост и финес в тоалетите е най-важната характеристика на гардероба на една първа дама. За да си добър, трябва да имаш критична маса клиенти, които да ти помогнат да се развиеш и да израснеш като дизайнер. Поради липсата на пазар у нас този вид индустрия трудно ще се развие. 

Радева не е направила нито един моден гаф. Освен това е много комуникативна и бързо преодолява преградите, умее да създава бързо приятелски отношения. А това е изключително важно и дори много по-съществено за ролята, която тя ще има за следващите пет години, коментира Илияна Алипиева.

Снимки: БГНЕС 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6006

6

Фиджи

19.07 2018 в 06:23

Не ми трийте коментара,това е свободно изразяване на мисли и слово!
Тази бездарна курва Илияна,да си смени професията и да не излага президентшата ни по международни изяви!Дрехите на Илиенци изглеждат лукс пред нейните парцали,такова бездарие,никакъв усет и талант,нямам думи!
Намерете нов дизайнер на президентшата ни!Такава стройна жена,а тази идиотка,КУРВА с главно К,съсипва вида на президентшата ни с грозните си парцали!
Влязох в сайта на тази уж "дизайнерка" и с чиста съвест мога да кажа,че е абсолютна бездарница,такива дрехи в Германия няма да ги погледнат даже и просяците,тя няма елементарен вътрешен усет какви дрехи и модели за какви поводи се правят,нито има наблюдения върху това! Такъв кич и селяния,ужас!РАЗКАРАЙТЕ Я!
Финтифлюшки,селски дантелки,шарения до шия,къдрички от преди 50 години,нищо елегантно!
Погледнете каква грозна торба е ушила на президентшата Радева,на такава важна среща,оставям без дъх от бездарието И - http://glasove.com/categories/novini/news/radev-se-sreshtna-s-trymp-na-priem-v-nyu-jork

Или това - http://regiona.bg/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D1%81-%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0 %BF%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%82%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%82-%D0%B8-%D0%BD%D0%BE/

Или това - https://dariknews.bg/novini/liubopitno/kato-melaniia-desislava-radeva-zameni-roklite-s-kostium-snimki-2054232

https://www.24chasa.bg/novini/article/6286461

Ужас!

8167

5

mimitooooo

14.09 2017 в 07:11

На свинче звънче!

12094

3

дони

13.09 2017 в 12:44

Само дето и е малко тесничка "синята" рокля...

17439

2

мнение от IP

13.09 2017 в 11:14

Божей..на мен ми стига излиянието и във фейсбук по повод гейпарада. Каквото и да облече дизайнери за туй не съществуват. И фигурата и е 50 % добре. Но това няма никакво значение, разбира се. И не е първа дама, а жена на президента. Можеше да имаме и "първи кавалер".....