Най-големият колекционер на висша мода в света притежава над 15 000 артикула

OFFNews 29 юли 2019 в 15:29 5773 0

Снимка Ara Howrani/The New York Times

Представете си да притежавате 15 000 от най-значимите облекла на века, но никога да не ги обличате. Ако имате възможността да пробвате поне веднъж костюмите на Валентино, обличани от Жаклин Кенеди Онасис, костюмът на Yves Saint Laurent, носен от Клаудия Кардинале във филма "Розовата пантера" от 1964 г. и сребърната къса рокля, с която топмоделът на 60-те Twiggy е снимана от Ричард Аведън през 1967 г., бихте ли се въздържали?

Такъв е случаят на американката от еврейски произход Санди Шрайер, която е най-големият частен колекционер на модни дрехи в света. За нея ни разказва списание „Vogue” по случай предстоящата й мащабна изложба в Института за костюми към музея „Метрополитън“, наречена “In Pursuit of Fashion: The Sandy Schreier Collection“, която ще бъде открита на 27 ноември и ще продължи до 17 май 2020 г.

Шрайер дава възможност на любителите на висшата мода да се докоснат до безценните й притежания, като дарява 165 от тях на музея. 80 от тях ще бъдат изложени. Най-старият артикул в изложбата ще бъде скица на костюм на Пол Поаре от 1908 година. Най-новият е шапка на Филип Трейси от 2004 година.

Кураторите за изложбата Уенди Ю и Джесика Реган се стремят не само да покажат историята на всеки артикул, но и да очертаят личната история на жена, чиято любов към облеклото я е накарала да се превърне в един от най-богатите колекционери в света на модата.

Самата Санди Шрайер тя живее в Детройт, омъжена е за адвокат и има четири деца. През целия си живот се занимава с история на модата и с колекциониране на висша мода. Съхранява дрехите в подходящи за целта складове, чието местоположение остава анонимно.

През годините тя предоставя дрехи за изложби в Лувъра, Музея Виктория и Албърт, Ермитажа, Музея на изкуствата Метрополитън и Института по изкуствата в Чикаго. Зад гърба си има две книги, посветени на модата и киното. Има изяви като стилист, както и в телевизията, където до ден днешен е редовен коментатор на филмовата мода в телевизии като Си Ен Ен, Би Би Си и АМС.

Санди определя тоалетите като „произведения на изкуството“, като в колекцията к присъстват всички величия - Габриел Шанел, Кристиан Диор и Жан Ланвен, Елза Скиапарели, Пиер Балмен и Карл Лагерфелд. Има и дрехи на модни къщи, които вече не съществуват.

„Събраните с голяма страст артикули, както и абсолютната решителност на Санди да ни подари част от тях, ще внесат редки дизайни в музея ни и ще ни позволят да разкажем по-нюансирана модната история. Развълнувани сме и с чест ще получим тези съкровища“, казват от Института за костюми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови