Смарт часовници срещу часовници за планинари – кое да изберем?

ОFFNews 13 декември 2018 в 14:40 6202 0

Часовникът винаги е бил необходим аксесоар за всеки човек. Той е едно от най-древните човешки изобретения като в началото е служел единствено за отчитане и показване на времето.

Смарт часовниците, които станаха особено популярни през последните години, прибавят към това основно предназначение множество функции, които са нужни на съвременния човек. Днес те са свързани с мобилния ни телефон, чрез тях можем да водим кореспонденция по имейл, да проследяваме телесните си показатели и да отчитаме физическата си активност.

Умните часовници днес са едновременно музикални плейъри, фитнес тракъри, а някои модели дори притежават почти всички възможности на смартфоните.

Можем ли обаче да разчитаме на тях в трудни ситуации и издръжливи ли са смарт часовниците на природни стихии, на падане от високо или на продължително време без зареждане? Има часовници, които не предлагат смарт функции, но с тях можете да преминете през всякакви ситуации като летене, гмуркане или изкачване на планина.

Предимства на часовниците за планинари

Такъв е например часовникът Victorinox I.N.O.X., който е част от легендарния бранд, доставящ джобни ножове на швейцарската армия. Устройството се отличава с водоустойчивост до двеста метра, което го прави подходящо както за гмуркане, така и за акваланг.

Друг пример за джаджа, която ще ви бъде полезна, когато сте сред природата е часовникът Suunto Core. Той е оборудван с термометър, компас и дори барометричен висотомер и позволява следване на предварително зададена посока. Програмиран е да предупреждава за рязка промяна в налягането, каквато има точно преди буря, което го прави особено подходящ за планинари.

Suunto 9 Baro е един от последните модели на известната финландска компания за водолазно обслужване. Часовникът е оборудван с барометър, който ще следи курса ви, докато се изкачвате в планината. Той тежи едва 86 грама и е херметичен до сто метра под водата. Може да се свързва със смартфон, а освен това софтуерът му позволява практикуването му на цели осемдесет вида спорт.

Предимства на смарт часовниците

За някои, покупката на тази умна джаджа може да бъде излишна, докато за други е аксесоар, без който ежедневието е немислимо. Още в началото посочихме едно от основните предимства на смарт часовника – вместо непрестанно да изваждате телефона си, той ще ви показва всичко, което имате нужда да знаете като пропуснати обаждания, получени имейли и съобщения, нотификации от социалните мрежи и други, само с един поглед към китката на ръката ви.

Смарт часовникът улеснява притежателя си и с възможността да бъдат инсталирани различни видове приложения – за гледане на видео клипове, за качване на музика или за извършване на безконтактни плащания. Ако моделът има възможност за слагане на сим карта, можете дори да водите разговори и да имате интернет навсякъде.

Спортуващите могат да следят редица фитнес показатели, като изминато разстояние, изгорени калории, пулс и качество на съня. Модерните часовници разпознават вида на активността (плуване, колоездене, бягане, спортно ходене и други) и дават възможно най-адекватните данни за вида тренировка.

В заключение ще отбележим, че и смарт часовниците и тези за планинари си имат своите предимства. А на кой от двата вида да се спрете зависи единствено от вас и от причините, поради които желаете да ги закупите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови