11 министри готвят преврат срещу Тереза Мей

Депутати от Консервативната партия ще дадат неохотно подкрепа за плана ѝ за Брекзит, ако премиерът обещае да подаде оставка и да не ръководи следващия етап от преговорите за излизане от ЕС

OFFNews
24 март 2019 в 08:33 | 2617 |0

Тереза Мей може да получи подкрепа за плана си за Брекзит, ако обещае да напусне поста министър-председател на Великобритания, заяви неназован високопоставен представител на Консервативната партия пред Би Би Си.

Депутати от партията са казали, че те могат неохотно да подкрепят споразумението с ЕС за излизането на страната от него, ако са сигурни, че Мей няма да ръководи следващия етап от преговорите със Съюза. Досега британският парламент два пъти отхвърли плана.

Информацията изтече, след като политическият наблюдател на вестник Sunday Times Тим Шипмън писа, че 11 министри от кабинета на Мей искат оставката ѝ.

"Тази нощ се подготвя мащабен преврат в кабинета за отстраняването на Тереза Мей като министър-председател", пише той и цитира един от министрите с думите: "Краят е близо. Тя ще си отиде до 10 дни".

Политическият редактор твърди още, че фактическият заместник на Мей Дейвид Лидингтън е един от претендентите за временен премиер. Други министри настоявали поста да поеме министърът на околната среда Майкъл Гоув или външният Джереми Хънт.

Официално правителствената пресслужба отрича да има опасност Мей да бъде принудена да се оттегли.

Министър-председателят обаче е под нарастващ натиск за това след седмица, в която тя бе принудена да поиска от ЕС отлагане на Брекзит. 

Вчера около 1 милион души протестираха по улиците на Лондон с искане за нов референдум "за" или "против" Брекзит.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !