11 принцове, 4-ма настоящи и десетки бивши министри арестувани за корупция в Саудитска Арабия

OFFNews 05 ноември 2017 в 07:58 17559 2

Снимка Reuters

Принц Алуалид бин Талал

11 принцове, четирима настоящи и 38 бивши министри, депутати и бизнесмени са арестувани за корупция в Саудитска Арабия от новия антикорупционен орган на страната, предадоха Би Би Си и "Ройтерс".

Сред задържаните е милиардерът, собственик на "Кингдъм холдинг", принц Алуалид бин Талал - един от най-изтъкнатите бизнесмени в страната, подчертава "Ройтерс". В ареста е и бившият финансов министър Ибрахим Асаф, уточнява високопоставеният източник на "Ройтерс", който остава анонимен. Имената на останалите не се съобщават.

Принц Алуалид бин Талал е един от най-богатите хора в Близкия изток. Сред многобройните компании, в които той има инвестиции, са Туитър, Епъл, "Нюз корп" на Рупърт Мърдок, "Ситигруп", както и хотелските вериги " Четири сезона", "Феърмонт" и "Мьовенпик". Принцът е вложител също в услугите за споделено пътуване Лифт (Lyft) и Карийм (Careem), конкуренти на Юбър (Uber) съответно в САЩ и Близкия изток. Той е и мажоритарен собственик на арабския медиен конгломерат Ротана груп, който включва телевизии, радиа и печатни медии, звукозаписен лейбъл и компания за филмопроизводство.

С новината за задържането му дойде и 10% срив в акциите на "Кингдъм холдинг".

Снощи крал Салман обяви създаването на нов антикорупционен комитет под председателството на престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Все още не са ясни и конкретните обвинения.

Междувременно саудитския тв канал "Ал Арабия" съобщи, че са започнали нови разследвания във връзка с наводненията в Джеда през 2009 г., които взеха повече от 100 жертви, и с избухването на епидемията от вируса MERS.

Новият антикорупционен орган има властта да издава заповеди за арест и забрани за пътувания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

05.11 2017 в 23:15

Освен в доброто, сигурно вярваш и в Умната Блондинка, и в Дядо Мраз?:) Хубаво, ама това са приказни персонажи.
В Близкия изток, "корупцията" е базова философия на обществените отношения. Че някой там е решил да кръсти саморазправата между клановете с модния лаф "борба с корупцията", - негова си работа. Не разбрах обаче, защо ти трябваше да тровиш тукашните читатели, с толкова бетонно банално клише, каквото си изръсил.