12-месечна имиграционна амнистия за оцелелите от пожара в Grenfell Tower

OFFNews 06 юли 2017 в 11:19 2447 0

12-месечна имиграционна "амнистия" за оцелелите от огромния пожар в лондонския небостъргач Grenfell Tower обяви британският правителствен департамент, отговарящ за имиграционния контрол - Home Office.

Пожарът в 24-етажната кула избухна през нощта на 14 юни и до 5 юли полицейското разследване потвърди, че са намерени 87 човешки останки, но не и че те са от 87 души.

Решението за "амнистията" е взето, защото някои от чужденците, засегнати от пожара, са отказали да имат нещо общо с властите от страх заради неясния си статут или защото разрешението им за пребиваване в страната изтича скоро, призна имиграционният министър Брандън Люис пред депутати, пише в. "Гардиън".

На практика това означава, че Home Office няма да извършва проверки на хората, които са живели в Grenfell Tower и Grenfell Walk или тези, които отиват да дадат информация, за да помогнат на властите в разследването им.

Оцелелите, които се свържат с Home Office ще получат едногодишно временно разрешение да останат във Великобритания без значение от имиграционните правила. Те ще получат пълен достъп до адекватна помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови