12 са загиналите при катастофата на пътнически самолет в Казахстан (обновена)

Няма пострадали български граждани

OFFNews 27 декември 2019 в 09:03 3834 0

Дванадесет души са загинали в катастрофа на пътнически самолет "Бек еър" в Казахстан, съобщи Ройтерс. Около 66 души са хоспитализирани в близките болници, съобщи казахстанската информационна агенция Казинформ.

Пътническият самолет е бил със 100 души на борда, от които 95 пътници, а петима души кабинен екипаж.

Катастрофата в станала рано тази сутрин при опит самолетът да излети от Алмати за столицата Нур Султан. Самолетът на казахстанската авиокомпания "Бек еър" не е успял да набере височина и закачил бетонно ограждение, след което се блъснал в двуетажна сграда.

Според информация на Ройтерс в района на инцидента има гъста мъгла. 

Все още властите не са установили възможната причина за инцидента.

Не е имало пожар, а работата на спасителните екипи и екипите на Бърза помощ продължава. Комисията по авиация на Казахстан забрани всички полети на авиокомпанията „Бек Еър“. Летището, откъдето е излетял самолетът, остава функциониращо.

Катастрофиралата машина е модел Фокър 100. Тя е построена през 1996 г., като за последно ѝ е издаден сертификат за право на летене през май 2019 г.
Оцеляла при катастрофата разказва пред местен новинарски сайт, че се е чул "ужасяващ звук" преди самолетът да започне да пада.

"Той летеше наклонен. Всичко беше като на филм: писъци, викове, хора плачеха", споделя потърпевшата, цитирана от Ройтерс.
Властите все още не съобщават официално причината за инцидента. "Тези, които са отговорни, ще понесат тежко наказание, съобразено със закона", написа в Twitter президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев. Той обяви 28 декември за Ден на национален траур.

Към този момент няма данни за пострадали българи при самолетната катастрофа в Казахстан, съобщи Министерството на външните работи. Сред жертвите няма и граждани на ЕС.

Българското посолство в Казахстан е в постоянен контакт с местните власти и в готовност да окаже съдействие при необходимост.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Казахстан на телефони +7 7172 90 15 15 и +7 701 304 24 77.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови