£14.5 млн. за борба с Covid-19 събра 99-годишният армейски ветеран: Капитан Том вдъхнови стотици хиляди да дарят

Всичко ще бъде наред. Слънцето отново ще изгрее над вас и облаците ще си отидат - насърчава сънародниците си преживелият Втората световна война Том Мур

Александра Маркарян 16 април 2020 в 19:37 4472 0

99-годишният ветеран от Втората световна война капитан Том Мур искаше да подари 1000 паунда в помощ на борбата с коронавируса във Великобритания, като ги набере с дарения. Как? Като направи 100 обиколки на градината с помощта на проходилка до 100-тния си рожден ден в края на месеца. Днес 100-тната му 25-метрова обиколка бе завършена. А сумата? Сумата, привлечена от Капитан Том - както е известен - надхвърля 14.5 милиона британски лири - показва специално създадената за набирането на даренията страница в интернет.

Дарението е за благотворителната организация NHS Charities Together, която подпомага здравната система на страната и доброволците, включени в грижата за заразените с Covid-19.

Мур започва инициативата си, за да благодари на "великолепния" състав на националната здравна система, който му е помогнал в лечението от рак и когато чупи тазобедрена става. Надява се да може да извърви 100-те обиколки на 25-те метра около градината си в селото, където живее, преди 100-тния си рожден ден, който е в края на месеца.

Когато средствата надминават 1 милион британски лири Капитан Том казва, че случващото се е "почти невероятно". "Когато си помислите за кого е всичко това - всички тези смели и превъзходни лекари и медицински сестри, които имаме - мисля, че те заслужават всяко пени и се надявам да съберем повече за тях. Нека продължим и нека помним, че нещата ще се подобрят. Имали сме проблеми и преди и сме ги преодолели, всички ще преодолеем и това" - насърчава хората Капитан Том.

Е, хора откликват. Всъщност, откликват стотици хиляди - над 730 000 души.

А когато завършва личното си предизвикателство Капитан Том казва: "Чувствам се чудесно! Надявам се, че и вие също се чувствате чудесно!". А пред Би Би Си споделя, че сумата е "абсолютно фантастична". "Никога не съм си мечтал, че ще бъда въвлечен в събитие като това - възкликва той след последната си обиколка.

Дъщеря му Хана Инграм-Мур казва, че са щастливи, смирени и, същевременно, горди от постигнатото. "Той е лъч надежда в мрачни времена и мисля, че всички имаме нужда да вярваме в нещо като това и то е за толкова невероятна кауза" - допълва Хана. А внучка му Джорджия казва, че е много горда с дядо си.

Почит и поздравления днес се сипят към Капитан Том от политици, звезди и здравни специалисти, а петиция с искане той да бъде удостоен с рицарско звание е подписана от повече от 200 000 души до момента. От "Даунинг стрийт" пък обявиха, че министър-председателят Борис Джонсън - който също се разболя от Covid-19, "със сигурност ще намери начин да го почете". Говорител на Джонсън казва, че Капитан Том е "пленил сърцето на нацията с героичните си усилия".

"Би било чудесно да ми бъде оказана такава чест, но не очаквам нищо такова" - казва Капитан Том, щом научава.

Канцлерът на хазната Риши Сунак казва, че стореното от Капитан Том е "изключително" и "показва, че британският дух е толкова силен, колкото винаги е бил", докато полк. Андрю Джаксън - полковник от Йоркширкския полк - описва Капитан Том като "абсолютна легенда", произлязла от "изключително поколение, което днес е все още вдъхновение за нашите йоркширкски войници".

Всичко ще бъде наред

Медицински сестри от болнично отделение в Кралската университетска болница изразяват признателността си с думите: "Благодарим Ви толкова много за всичките Ви усилия и за това колко голяма сума събрахте за NHS". А от NHS Charities Together казват, че са вдъхновени, благодарни и смирени и че повече от 150 организации ще бъдат подпомогнати със средствата, събрани от Капитан Том. 

А малко след като приключи набирането на средства, пенсионираният военен отправя съвет към сънародниците си как са се справят с ограничителните мерки, наложени заради коронавируса.

"Вие всички трябва да помните, че ще преминем през това накрая. Всичко ще бъде наред - казва той. - За всички, на които е трудно в момента, бих искал да кажа, че слънцето отново ще изгрее над вас и облаците ще се разпръснат."

Кой е Капитан Том

Мур е роден на 30 април в град Кили, Западен Йоркшир, Англия. Учи за инженер, преди да се присъедини към армията за Втората световна война, където се издига до капитан и служи в Индия и Бирма.

По повод предстоящия му 100-тен рожден ден капитанът казва, че плановете му за парти са били малко пообъркани от пандемията, но любовта и подкрепата на толкова много хора е "достатъчно парти за мен". За да компенсира липсата на тържество каквото си е представял, ученичка даде идея хората да започнат да изпращат онлайн картички за рождения му ден, а инициативата ѝ вече набира скорост. Пристигнали са много. Мисля, че ще са хиляди, но ще осигуря място, където да ги съберем - успокоява директорът на пощенската служба в селото, където живее Капитан Том, когото определя като "редовен посетител, който винаги идва навреме и винаги проявява търпение - истински джентълмен".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови