14 жертви на революцията във Венецуела. Ердоган подкрепи Мадуро, Туск - "демократичните сили"

OFFNews
24 януари 2019 в 10:19 | 5210 |6

14 души са били убити по време на демонстрациите по улиците на Венецуела в сряда и четвъртък след революцията в страната, предаде Би Би Си, като цитира местни неправителствени организации.

Вчера председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се обяви за временен президент и положи клетва. Минути след това получи официалното признание на президента на САЩ Доналд Тръмп. Президентът социалист Николас Мадуро обяви ставащото за опит за държавен преврат, организиран от Вашингтон. Той заяви, че страната къса дипломатическите си отношения със САЩ и даде 72 часа на американските дипломати да напуснат страната.

Министърът на отбраната обяви, че армията подкрепя Мадуро.

В много градове на Венецуела избухнаха протести на опозицията, които прераснаха в сблъсъци с полицията и Националната гвардия, при които са били убити 14 души.

Реакциите

След революцията във Венецуела турският президент застава на страната на Мадуро.

Реджеп Тайип Ердоган се е обадил по телефона на Мадуро и му е предложил подкрепата си. За това съобщи говорител на Ердоган, който го цитира с думите: „Братко Мадуро! Дръж се, ние сме с теб!“.

На противоположната позиция застава председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази надежда, че "цяла Европа ще е единна в подкрепата си за демократичните сили във Венецуела". "За разлика от Мадуро, парламентът, включително Хуан Гуайдо, имат демократичен мандат от венецуелските граждани", пише Туск в Туитър.

Говорителка на Европейската комисия заяви, че ЕК следи внимателно развитието на ситуацията.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини призова за "незабавното започване на политически процес във Венецуела, който да доведе до свободни и надеждни избори в съответствие с конституционния ред".

Тя коментира сблъсъците с думите: "Насилието и несъразмерната употреба на сила от силите за сигурност са напълно недопустими и няма да решат кризата. Венецуелският народ има правото да демонстрира мирно, да избира свободно ръководителите си и да определя съдбата си".

Франция се въздържа да изрази позицията си. Преди да го направи, правителството ще се консултира с европейските си партньори.

Германският външен министър Хайко Маас призова страните по конфликта във Венецуела да запазят спокойствие и да се въздържат от насилие.

Събитията във Венецуела показват как в действителност се отнася Западът към международното право, написа в страницата си във Фейсбук говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

До момента подкрепа за Гуайдо като временен президент на Венецуела са изразили Аржентина, Бразилия, Гватемала, Еквадор, Канада, Колумбия, Коста Рика, Панама, Парагвай, Перу, САЩ, Хондурас, Чили и Организацията на американските държави. Мадуро е подкрепян от Боливия, Куба и Мексико.

Препоръчани материали
Доктор Га

Рейтинг : -121

24.01 2019 в 13:16 6
+ 0
- 2
Опитай се да излезнеш от детската градина, не е трудно!
sottozero

Рейтинг : 20943

24.01 2019 в 12:31 5
+ 0
- 0

Докторе, искаш ли да ми лапаш шпека?
Доктор Га

Рейтинг : -121

24.01 2019 в 11:48 4
+ 0
- 2
А минути след това султанът се е обадил на Мадурко, за да му изрази подкрепа. Явно го е подкрепял месеци преди това. Те диктаторите се подкрепят.

В общи линии, дори и да приемем тезата, че американците имат нещо общо със заявлението на Гиайдо, истината е, че Мадурко докара народа си до просешка тояга и на народа му трябва и най-малката искра, за да избухне. Сит и доволен народ и Господ не може да го изкара с тоягите по улиците. Та цялата работа на тоя пропаднал венсеремос Мадурко е "Кой ми сра в гащите?". Изобщо, където стъпи соц, трева не никне. И, естествено, за всичките му провали (които са неизбежни) се обвиянават Сорос, евреите, илюминатите, рептилиите и, естествено - шефът на всички - САЩ.

Впрочем в Чили подобен сценарий се разви преди 45 години. И доведе до това Чили да е процъфтяваща (май единствената такава в момента) страна в Латинска Америка. А ако бяха оставили оня комуняга Алиенде да прави каквото си иска, сега щяха да са по-зле и от Венецуела. Та дано венецуелците се от
Hissarion

Рейтинг : 2671

24.01 2019 в 11:38 3
+ 0
- 0
"Минути след това получи официалното признание на президента на САЩ..." Ясно е, че го е получил месеци преди събитията. Там ако се забатачат нещата, ще стане по-зле и от Сирия. Американските хрътки Колумбия и Бразилия ще пратят армиите си. Разни доброволци и авантюристи ще се хвърлят да защитават Венецуела. В най-добрия случай дълга и кървава партизанска война. Добре, че у нас още не са открили петрол, че тогава жална ни майка.
Доктор Га

Рейтинг : -121

24.01 2019 в 10:56 2
+ 0
- 0
Мдам, и тях ги е насъскал Чичо Сам, няма начин. Във Венецуела всичко процъфтява и изведнъж лошите американци пращат хората по улиците да махат добрия чичо Мадурко. Не ги е срам! А той направи (и прави!) толкова много за тях! :D
sottozero

Рейтинг : 20943

24.01 2019 в 10:39 1
+ 0
- 0

Дали и тия "демократични сили" са като сирийските))))