16 щата съдят администрацията на Тръмп заради обявяването на извънредно положение

OFFNews 19 февруари 2019 в 11:06 1208 0

Коалиция от 16 американски щата начело с Калифорния съдят администрацията на Доналд Тръмп заради решението на президента да обяви извънредно положение в страната, за да има достъп до исканите от него милиарди, за да построи стената на границата с Мексико. 

Съдебният иск е внесен в Окръжния съд на Северна Калифорния. 

Главният прокурор на Калифорния Хавиер Бесера обвини администрацията, че нарушава конституцията на САЩ. Той подчерта, че започва дело срещу администрацията на Тръмп, за да "блокира злоупотребата с президентски правомощия".

"Съдим президента Тръмп, за да го спрем да открадне парите на данъкоплатците. За повечето от нас администрацията на президента не е място за театър", коментира Бесера.

Към иска се присъединиха и главните прокурори на Вирджиния, Делауер, Илинойс, Колорадо, Кънектикът, Мейн, Мериленд, Мичиган, Минесота, Невада, Ню Джърси, Ню Мексико, Ню Йорк, Орегон и Хавай.

Президентът на САЩ обяви национално извънредно положение, за да заобиколи Конгреса и да има достъп до средствата за построяването на обещаната от него стена. 

Конгресът отпусна близо 1,4 милиарда долара за погранична стена, а извънредното положение ще позволи на Тръмп да получи още 6,7 милиарда долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови