20 г. затвор за Салах Абдеслам - единственият оцелял терорист от атентатите в Париж през 2015

OFFNews 23 април 2018 в 12:20 3400 0

Единственият оцелял заподозрян за атентата в Париж през 2015 г. - Салах Абдеслам - бе осъден на 20 години затвор в Белгия, предадоха AFP и Би Би Си. Присъдата е за стрелбата по полицаи в Брюксел при акцията по залавянето му четири месеца след атентатите във френската столица.

Абдеслам и другият обвиняем по делото - Софиен Аяри, бяха признати за виновни по обвиненията в терористична дейност и опит за убийство. И двамата ще лежат 20 г. в затвора - толкова, колкото поиска прокуратурата.

След атентата 28-годишният тогава Абдеслам избяга от страната и се укриваше четири месеца. Беше заловен в белгийската столица Брюксел през март 2016 година. Времето до процеса прекара във френски затвор.

Абдеслам отказа да отговаря на въпросите на съдията по делото в Брюксел. Нито той, нито Аяри присъстваха в съда по време на произнасянето на присъдите днес. 

Съдията обяви, че "не може да има съмнение" за въвличането на двамата мъже в "радикализъм".

Атентатът във френската столица Париж бе извършен в петък, 13 ноември 2015 г., от стрелци и атентатори-самоубийци, които атакуваха почти едновременно концертната зала "Батаклан", голям стадион, ресторанти и барове. Загинаха 130 души, стотици бяха ранени, част от тях починаха от раните си. Сред загиналите имаше и българин.

От атентаторите оцеля единствено Абдеслам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови