25 години затвор за трима българи, задушили 71 мигранти в камион

OFFNews 14 юни 2018 в 23:14 3555 0

Унгарски съд осъди днес трима българи и афганистанец от банда за трафик на хора на по 25 години затвор за това, че са станали причина 71 мигранти - мъже, жени и деца - да се задушат в хладилен камион и са изоставили превозното средство с труповете край австрийска магистрала.

Престъплението беше извършено по време на пика на мигрантската криза в Европа през 2015 г.

Присъдата е на първа съдебна инстанция. Прокуратурата в унгарския град Кечкемет обяви, че ще протестира 25-годишните присъди на четирима трафиканти на хора, съобщава БТА.

Телата на 59 мъже, 8 жени и 4 деца от Сирия, Ирак и Афганистан бяха открити в изоставения в Австрия камион на 26 август 2015 г.

Камионът е взел мигрантите от Сърбия, близо до границата с Унгария. Час и половина след началото на пътуването ниското ниво на кислород вече затруднявало дишането на хората. Три часа след началото на пътуването в камиона едва ли е имало живи хора, смятат вещите лица по делото.

Към този момент камионът още е бил в Унгария. Затова, макар жертвите да бяха открити в Австрия, съдебният процес се проведе в Унгария.

Прокуратурата представи записи на телефонни разговори на трафикантите с началника им - афганистанеца Самсур Лаху, в които те му казват, че хората в камиона се задушават.

Афганистанецът обаче нарежда камионът да не спира, да не пускат бежанците да излязат и "ако умрат, да оставят камиона в гора в Германия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови