3 г. затвор за доктора, създал първите "генно редактирани" бебета

OFFNews 30 декември 2019 в 10:18 7218 0

Хъ Цзянкуей

Съдът в китайския град Шенчжън, провинция Гуандун, постанови присъда от три години затвор за китайския учен Хъ Цзянкуей, създал първите в света "генно редактирани" бебета, съобщи Ройтерс, като се позова на агенция Синхуа.

Ученият е осъден на затвор и глоба от 3 милиона юана (430 000 долара) за извършване на незаконен експеримент с раждането на близнаци от генномодифицирани ембриони, се казва в решението на съда.

Пред ноември 2018 г. Хъ Цзянкуей съобщи, че е използвал технология за генно редактиране, известна като CRISPR-Cas9, за да промени гените на ембриони на две родени същия месец близначки. Новината предизвика бурни реакции и дебати в Китай и по света за етичността на генното редактиране.

Заедно с Хъ Цзянкуей са осъдени още двама изследователи. Чжан Жънли е с присъда от две години затвор и глоба от 1 млн. юана, а Цин Цзинчжоу е осъден на 18 месеца затвор, но с две години отлагане на изпълнението, и глоба от 500 000 юана, посочва Асошиейтед прес.

Според Синхуа в резултат на изследванията и експериментите на Хъ Цзянкуей са родени три генномодифицирани бебета. През януари тази година китайските власти потвърдиха, че втора жена е бременна с дете с променена ДНК, но раждането му не беше потвърдено, отбелязва Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови