3 вестника в Русия излязоха с еднакви страници в защита на журналист. И изкупиха целите им тиражи

OFFNews 10 юни 2019 в 19:34 4374 0

За първи път в историята на руския печат трите главни бизнес издания в страната -  "Ведомости", "Коммерсант" и РБК, днес излизат с еднакви първи страници и обща редакционна статия със заглавие "Аз съм/Ние сме Иван Голунов".

По този начин журналистите от трите всекидневника изразяват солидарност с разследващия журналист Иван Голунов, който беше арестуван в четвъртък по обвинение, че е разпространявал наркотици. Той беше бит от полицията, лишен от правото на телефонно обаждане и възможността да повика адвокат.

След като получи силна обществена подкрепа, в събота журналистът бе поставен под домашен арест. Днес стана ясно, че няма никакви следи от наркотици върху дланите и под ноктите на Голунов. 

В редакционната си статия "Ведомости", "Коммерсант" и РБК настояват за прозрачно следствие по делото срещу журналиста:

"Ние не приемаме представените от следствието доказателства за виновността на Иван Голунов за убедителни, а обстоятелствата около задържането му предизвикват основателни съмнения в това, че при провеждането на следствените действия е нарушено законодателството.

Не изключваме задържането и последвалият арест на Голунов да са свързани с професионалната му дейност.

Настояваме за щателна проверка на действията на служителите на МВР, причастни към задържането на Иван Голунов - дали тези действия съответстват на законодателните норми. Настояваме резултатите от тази проверка да бъдат предоставени на медиите", пишат журналистите от трите издания.

Същевременно Руската редакция на Би Би Си и агенция Интерфакс съобщават, че днешните броеве на "Ведомости", "Коммерсант" и РБК са изцяло изкупени в Москва и Санкт Петербург още до обяд.

Продавачите на вестници в двата града разказват, че никога досега не е имало толкова голям интерес към трите издания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови