30 автомобила пазят Тръмп в Сингапур, Ким Чен-ун отива със сестра си

OFFNews 11 юни 2018 в 08:30 7033 2

30 автомобила пазят Тръмп в Сингапур, Ким Чен-ун идва със сестра си

Часове остават до историческата среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Тя е насрочена за 12 юни и ще се проведе в Сингапур, където двамата лидери вече пристигнаха, съобщава БНТ.

Постоянен и устойчив механизъм за опазване на мира и премахване на ядрените оръжия на Корейския полуостров ще са основните теми, по които двамата ще разговарят. Очаква се Доналд Тръмп да предложи американски инвестиции в севернокорейската икономика, а в замяна да поиска прекратяване на ядрената програма на Пхенян. Очакванията обаче са да не бъде постигната договорка.

В информацията на Корейската централна телеграфна агенция, цитирана от Ройтерс, се посочва още, ще се обсъждат и други въпроси от общ интерес, съобщава БНР.

Мерките за сигурност в Сингапур са изключително строги. Двамата президенти са настанени в хотели на около километър разстояние един от друг.

Срещата между двамата ще се проведе на остров Сентоса, в хотел "Капела", който и преди е бил домакин на срещи на високо равнище. Мястото е оградено плътно, а пропускателният режим е затегнат от няколко дни.

Пръв в Сингапур пристигна Ким Чен-ун. Севернокорейската държавна телевизия разпространи кадри от пътуването и срещата му със сингапурския премиер Ли Сиен Лун, който ще разговаря днес и с Доналд Тръмп.

Същевременно конвоят на американския президент също бе внушителен с около 30 автомобила. Организирането посещението в Сингапур се оценява на близо 20 милиона долара. Тръмп е придружаван от държавния секретар Майк Помпейо и съветникът по националната сигурност Джон Болтън, Ким Чен-ун - от сестра си Ким Йо-чен и вторият човек в режима в Пхенян - заместник-председателят на управляващата Корейска трудова партия Ким Йон-чхол. 

Запитан, как мисли, че ще протече срещата, Тръмп отговори, че ще узнае още през първата минута, в която види Ким Чен-ун:

Знаете, че казват как през първите 5 секунди решаваш дали ще харесаш някого. Мисля, че много бързо ще разбера дали ще се случи нещо добро и дали ще се случи бързо.

Двамата лидери си разменяха остри нападки през последната година, като имаше и закани за война.  

Коментаторите се надяват, че срещата между Тръмп и Ким ще мине по-гладко от срещата на страните от Г-7, където съюзниците на САЩ изразиха недоволството си от наложените американски мита на износа на алуминий и стомана, съобщава БНР.  

Докато севернокорейският лидер Ким Чен-ун е в Сингапур, в Пхенян пристигна иранска делегация, водена от заместник генералния секретар по външните работи. Целта на посещението засега не е ясна.  

Междувременно, членове на израелския кабинет изразиха надежда, че ядрено разоръжаване от страна на Северна Корея може да доведе до подобна стъпка и от страна на Иран.

Папа Франциск изрази надеждата си предстоящата среща на високо равнище в Сингапур между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун да донесе мир на Корейския полуостров: "Скъпи братя и сестри, искам да се обърна към обичните ни корейци със специална мисъл на приятелство и молитва. Надявам се разговорите, които предстоят в Сингапур, да допринесат за развитие по положителна пътека, която ще осигури мирно бъдеще на Корейския полуостров и целия свят. Нека се молим на Господ за това", каза светият отец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

2

Azarael

12.06 2018 в 11:32

До Beny Hill:
Макар че КНДР не е от водещите демокрации в света,
докато САЩ претендират да са такава, защо в управлението
на най-мощната и богата страна в света са забъркани зетьове
и дъщери назначени на държавни постове от бай ви Дончо . . .
Кое е тъжното и смешното в двете близки една
до друга ситуации, американски послушко . . .

7910

1

Beny Hill

11.06 2018 в 10:18

Ами, че кой друг да придружава Чен-ун, освен родата? В управлението е единствено династия Ким, а уж са Народно-демократична република. Ако не беше тъжно, щеше да е смешно един гуру да представя сектата си, като рай на демокрацията.