3000 медицински сестри напуснаха Албания

OFFNews 06 ноември 2018 в 14:43 3054 0

Според Асоциацията на медицинските сестри за периода между януари и август тази година около 3000 медицински сестри са напуснали Албания и още стотици се подготвят да заминат, след като положат изпитите си по немски език, съобщава БГНЕС.

От асоциацията призоват албанското правителство да предприеме спешно необходимите мерки за преодоляване на проблемите в сферата, за да спре масовото заминаване на медицински сестри от страната. 

„Заплатите на медицинските сестри са много ниски. Настояваме те да увеличат и работа ни да бъде оценявана адекватно. Непрекъснато повтаряме това, но сега смятаме, че е крайно време правителството да предприеме сериозни мерки, тъй като секторът на здравеопазването ще остане без този персонал”, се посочва в искането на Асоциацията на албанските медицински сестри.

През последните години не само медицинските сестри заминават от Албания. Работа в чужбина търсят и общопрактикуващите лекари и специалистите. Въпреки че точният брой не е известен, се приема, че над 1200 лекари са напуснали страната през последните четири години. Причината са ниските заплати, но и условия на труд и по-добрите възможности за кариерно развитие в чужбина.

Огромната част от заминаващите се отправят към Германия. От края на 2015 г. албанците могат да кандидатстват за работна виза там, ако имат осигурено работно място. Друго изискване е да могат да комуникират на немски език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови