32-а убити от ракети на военен парад в Йемен

OFFNews 01 август 2019 в 15:01 2481 0

Снимка Reuters

Снимка от мястото на атаката.

Най-малко 32-а души са били убити в Йемен от хутите по време на военен парад в международно признатата столица на страната Аден, предава Би Би Си. При нападението са ползвани ракети и въоръжен дрон.

Според хутите, военният парад е бил част от подготовката на нова офанзива срещу тяхната територия, която се намира на север от града. От правителството твърдят, че това просто е било част от церемонията по завършване на новите войници.

Очевидци са видели група войници да плачат над тялото на техния командващ офицер. Десетки други са били ранени, посочват от "Медици без граници".

По-рано днес самоубийствен атентат в полицейски участък в Аден уби поне трима полицаи. Не е ясно дали атаките са свързани.

Йемен е разкъсван от военен конфликт, който започна през 2015 г., когато бунтовниците хути превзеха западната част на страната и принудиха президента Абдрабу Мансур Хади да избяга от държавата.

Според Саудитска Арабия, хутите са подкрепяни от Иран заради своето шиитско вероизповедание, което накара Рияд и още 8 други сунитски държави да започнат въздушни атаки срещу бунтовниците.

Коалицията получи логистична помощ и информация от САЩ, Англия и Франция.

Досега се смята, че са загинали между 10 и 70 хиляди души. Около 2/3 от тях в следствие на въздушни удари на саудитската коалиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!