48 жертви на нападение на терористи в Кения

OFFNews 16 юни 2014 в 11:20 2843 0

Снимка AP

Нападение на терористи в Кения

48 души са загинали след нападение на терористи от сомалийската групировка „Ал-Шабаб“ в кенийския град Мпекетони, съобщиха световните агенции.

Около 50 въоръжени терористи атакуваха Мпекетони. Напълно са разрушени няколко сгради, в това число и правителствени офиси, ресторанти, банки.

Терористите опитали да захванат и полицейски участък, за да вземат оръжията, които се намират там, но атаката им е била спряна от местните власти.

Терористите от групировката „Ал-Шабаб“, клон на Ал-Кайда, заплашиха по-рано с терористични атаки САЩ, Кения и Уганда. Един от лидерите на групировката – Фуад Шонголе, обеща да започне джихад отначало в Кения и Уганда, а след това и в САЩ. 

Кения и Уганда изпратиха свои войски в Сомалия за борба с терористите от групировката. В отговор членове на „Ал-Шабаб“ нападнаха търговски център в Найроби, където бяха убити най-малко 68 души.

През 2010 г. групировката организира серия от взривове в столицата на Уганда по време на демонстрация на финалния мач от Световното по футбол. Загинаха 70 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови