6 страни на среща във Виена, за да спасят ядрената сделка с Иран

OFFNews 28 юли 2019 в 16:15 1965 0

Снимка REUTERS/Kirsti Knolle

Кадър от срещата.

Представители на Великобритания, Франция, Германия, Русия, Китай и Иран са на среща във Виена, за да спасят сключената през 2015-а ядрена сделка, предаде БНР.

Споразумението се приема за историческо, тъй като съгласно условията Иран прие да ограничи ядрената си програма в замяна на вдигането на санкции. Миналата година САЩ се оттеглиха от сделката и отново наложиха строги санкции на Техеран.

Усилията на страните от ЕС да защитят търговията с Иран не са постигнали нищо конкретно, коментират експерти.

През последните седмици Иран наруши някои ограничения от спогодбата, което беше осъдено от европейските страни. Пред Ройтерс ирански дипломат е заявил, че всички предприети стъпки са обратими, ако останалите страни се върнат към изпълняването на поетите ангажименти.

Междувременно напрежението между Техеран и Лондон се повиши заради задържани петролни танкери и от двете страни.

Според представител на Иран на преговорите във Виена задържането на иранския танкер в Гибралтар от страна на Великобритания е нарушение на споразумението, тъй като представлява пречка за износа на петрол. Великобритания също така призова за военноморска мисия на ЕС за осигуряване на безопасното преминаване на кораби в Ормузкия проток, което беше определено от Техеран като „враждебно послание“.

Иранският правителствен говорител Али Рабией:

„Великобритания и САЩ искат да докарат европейския военен флот в Персийския залив. Ние приемаме подобни действия за провокативни при настоящата ситуация. Те носят враждебно послание и ще предизвикат напрежение“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови