67 арестувани в Иран по подозрение за финансови измами

OFFNews 13 август 2018 в 11:12 1279 0

Иранските власти съобщиха, че са арестували 67 души, заподозрени във финансови измами.

"Арестувани бяха 67 заподозрени. Някои от тях бяха пуснати под гаранция. Повече от 100 души, сред които държавни служители и работещи в частния сектор, имат забрана за напускане на страната", заяви говорител на съдебната власт, цитиран от Ройтерс и БТА.

Сред задържаните е бивш заместник-председател на иранската централна банка. Някои от арестуваните ги заплашва смъртна присъда.

Иран се сблъсква с подновените американски санкции и с протести срещу спекулата и корупцията. Създават се специални ислямски революционни съдилища, които да съдят заподозрените по ускорена процедура, след като в събота върховният лидер аятолах Али Хаменей призова за бързо и справедливо правосъдие, с което Иран да се противопостави на водената срещу себе си от чуждестранни врагове "икономическа война".

Иранският риал от април загуби около половината от стойността си, а обикновените иранци отчаяно търсят долари, за да съхранят спестяванията си.

Централната банка и съдебната власт обвиняват "враговете" за сриването на националната валута и за поскъпването на златните монети. Намеква се, че САЩ, Израел, Саудитска Арабия и иранската опозиция в чужбина са отговорни за протестите и икономическите затруднения, посочва Ройтерс.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови