85 000 деца в Йемен може да са починали от недохранване

OFFNews 21 ноември 2018 в 15:41 3101 0

Снимка MOHAMMED AWADH/SAVE THE CHILDREN

85 000 деца под 5-годишна възраст може да са починали от недохранване в рамките на последните три години в Йемен, съобщава организацията Save the Children, цитирана от Би Би Си. 

ООН предупреди миналия месец, че 14 млн. души в Йемен са застрашени от гладуване заради войната, която продължава вече три години.  

Войната започна през 2015 г., когато бунтовниците хути, подкрепяни от Ирак, превзеха голяма част от страната, включително столицата Сана, а Саудитска Арабия, подкрепяна от САЩ, Великобритания и Франция, използва въздушни удари и барикади в подкрепа на международно признатото правителство на Йемен.

Най-малко 6800 цивилни са загинали, а 10 700 са ранени, сочат данни на ООН. Заради войната 22 млн. души се нуждаят от хуманитарна помощ, а 1,2 млн. души вече са починали от холера. 

Броят на загиналите вследствие на войната обаче може да са много повече. Според здравни работници в Йемен много починали не са отчетени по никакъв начин, защото едва половината от здравните заведения в страната функционират, а много хора са прекалено бедни, за да имат достъп до работещите. 

Увеличаващите се цени на хранителните продукти и обезценяването на парите заради войната поставят все повече семейства в риск от гладуване. 

Бунтовниците контролират пристанището, през което преминават 90% от внасяните в страната храни. Според Save the Children вносът през него е намалял с над 55 000 тона на месец, което може да покрие нуждите от храна на 4,4 млн. души, включително 2,2 млн. деца.

Организацията обяснява, че е принудена да доставя храни през южното пристанище Аден, което значително забавя доставките. 

Според тях исторически данни показват, че ако не се вземат мерки в случаите на недохранване, около 20-30% от децата ще умират всяка година. 

"За всяко дете, убито от бомба или куршум, десетки гладуват до смърт и това е напълно предотвратимо", казват оттам. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови